Έντονο είναι το παρασκήνιο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με τον «εμφύλιο» να μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «τριγμούς» να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις επικείμενες ευρωεκλογές αντικατοπτρίζει -κατά πολλούς- τις ευρύτερες διεργασίες στο παρασκήνιο.

Ads

Στην Κουμουνδούρου, η ανακοίνωση των νέων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε απλά να επιβεβαιώσει το βαθύ «ρήγμα» μεταξύ της ηγεσίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός πως οι 26 από τους 27 «εκλεκτούς» του νέου προέδρου έχουν σαφή αναφορά στο προεδρικό μπλοκ, με μόνη εξαίρεση τον Κώστα Μπάρκα, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η άρνηση κορυφαίων στελεχών της προηγούμενης περιόδου (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Αναγνωστοπούλου κ.α.) να αναλάβουν θέσης ευθύνης υπό την νέα ηγεσία.

Κάτι τέτοιο προκάλεσε την έντονη ενόχληση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι που άφησε να διαφανεί και από την ανάρτηση-«τελεσίγραφο» που έκανε το πρωί της Τετάρτης, με την οποία έσπευδε να προειδοποιήσει πως «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Υπογράμμισε επιπλέον ότι «όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr . Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς».

Ads

Καββαδία: Καταργήθηκαν τα όργανα και δεν το ξέρουμε;

Εκ μέρους της «Ομπρέλας» έσπευσε να απαντήσει η Αννέτα Καββαδία η οποία σε ανάρτησή της εκτόξευσε «καρφιά» κατά του προέδρου του κόμματος ανεφέροντας με νόημα: «L’État, c’est moi?».

«Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;» διερωτήθηκε η πρώην βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και παρέθεσε το Άρθρο 39 του καταστατικού του κόμματος για την «επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών», όπου αναφέρεται:

«1. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».

Καταλήγοντας η κυρία «σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

Επιμένει ο Σπίρτζης για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές – Σφοδρή αντίδραση Σκουρλέτη

Την ίδια στιγμή, «φωτιές» έχει ανάψει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επανήλθε σήμερα με νέες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, με τις οποίες σημείωνε:

«Χρειάζεται να το συζητήσουν θεσμικά τα όργανα (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) και να φτιάξουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές» είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι στόχος θα είναι «να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος και φορέας μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες για να χτυπήσει τον συντηρητικό χειμώνα που περνάμε».

Έντονη ήταν πάντως η αντίδραση εκ μέρους του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ «έδειξε» τον Χρήστο Σπίρτζη ως έναν από τους υπονομευτές του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει πως ο κ. Σπίρτζης είχε αναλάβει να συντονίσει την εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και απέτυχε, ενώ τον περιέγραψε ως υπονομευτή του κόμματος. «Ο κ. Σπίρτζης, ξέρετε, ήταν ο υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά… και παρέδωσε “λευκή κόλλα”. Παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν (τις εκλογές)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, τελείως κυνικά, ομολογείται ένα σχέδιο το οποίο σημαίνει την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της Αριστεράς και τη συσσωμάτωσή του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις δείχνει τελικά πόσο πίστευαν στην προηγούμενη πορεία και ποιοι υπονόμευσαν αντικειμενικά την προηγούμενη περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από τη μεριά του, ο Χρήστος Σπίρτζης με νέα εκτενέστατη ανάρτησή του έσπευσε να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Σε αυτή μιλά για υπονόμευση των αποφάσεων του κόμματος από μια μειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν θα ξεχάσω και δεν θα ξεχάσει κανείς, πως ανατρέπονταν και δεν υλοποιούνταν αποφάσεις, πως η μειοψηφία επέβαλε τις απόψεις της στην πλειοψηφία, πως αλλοιώνονταν οι συσχετισμοί, πως παρακάμπτονταν τα όργανα»

Η απάντηση ΠΑΣΟΚ για την σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ και οι «τριγμοί» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν -για ευνόητους λόγους- να τοποθετηθούν επί του ζητήματος, όμως είναι σαφές πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές τους έφεραν «πιο κοντά» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα με φόντο την στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη στον Χάρη Δούκα αλλά και την κοινή υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απέναντι στο «εκλεκτό» της ΝΔ, Κώστα Αγοραστό.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος παραδέχτηκε πως «η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος συγκλίσεων», απέφυγε όμως να επεκταθεί επί της προοπτικής ευρύτερης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή όμως στην Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν να υπάρχουν και φυγόκεντρες τάσεις, τον «πράσινο» υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Κουτσούλη, να φέρεται έτοιμος να στηρίξει στον δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα του «γαλάζιου», Δημήτρη Πτωχού.

Πρόκειται για μια επιλογή που έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όμως το πρόβλημα φαίνεται πως είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εμφανίζεται επίσης έτοιμος να στηρίξει τον υποψήφιο της ΝΔ.

Μάλιστα, φέρεται να έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος την επιλογή του, δείχνοντας αποφασισμένος να προωθήσει την προσωπική του πολιτική ατζέντα, κόντρα στην «γραμμή» Ανδρουλάκη να μην στηριχτούν υποψήφιοι που θα «υπηρετούν το Μαξίμου» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.