Ο ΣΥΡΙΖΑ «ρευστοποιείται» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και, πλέον, θυμίζει σε ελάχιστα το κόμμα που έδωσε τη μάχη των τελευταίων διπλών εκλογών του καλοκαιριού. Ο βασανιστικός τεμαχισμός του κόμματος, αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα.

Ads

Αύριο, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, οπότε αναμένεται να ανοίξουν ξανά οι πόρτες της εξόδου ενώ η «αποψίλωση» των Τοπικών και Νομαρχιακών Οργανώσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ουδείς αποκλείει μάλιστα, και νέες διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα θέσουν σε κίνδυνο την παραμονή του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κασσελάκης: Τέλος εσωστρέφειας

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχτηκε – στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – ότι η χθεσινή ημέρα δεν ήταν χαρούμενη για τον ίδιο. Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι έκλεισε ένας κύκλος εσωστρέφειας για το κόμμα που ηγείται. Η τελευταία του, εντούτοις, αισιόδοξη αναφορά δεν ηχεί πειστικά στον…εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει εγκλωβισμένος στους άτσαλους χειρισμούς του που αποσκοπούσαν μόνο στον εξοβελισμό της Ομπρέλας.

Ads

Το δημοψήφισμα για τις διαγραφές και η πρωτοφανής φρασεολογία του (π.χ. 5η φάλαγγα κτλ) τον έφεραν σε ρήξη και με τους 6+6, παρότι οι τελευταίοι δεν είχαν σχεδιασμό άμεσης αποχώρησης από το κόμμα. Το κόμμα στερείται από στελέχη πρώτης γραμμής (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Αναγνωστοπούλου) με υπουργική εμπειρία που δεν προκαλούσαν κρότο στα τηλεοπτικά πάνελ (όπως τα στελέχη της Ομπρέλας) αλλά κατέθεταν την κριτική τους, μόνο στα όργανα.

Ο Τεμπονέρας ως εσωκομματική αντιπολίτευση

Συν τοις άλλοις, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, έχουν εξασθενήσει οι δεσμοί εμπιστοσύνης με στελέχη που παραμένουν στο κόμμα όπως οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και – κυρίως – ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο γνωστός εργατολόγος, μάλιστα, εμφανίστηκε με σκληρή γραμμή στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Ιανουάριο, επεσήμανε πως το κόμμα πρέπει να φύγει από το αρχηγοκεντρικό μοντέλο και συμπλήρωσε – στρέφοντας το βλέμμα στην ηγετική ομάδα – ότι «ένα κόμμα σε κρίση χρειάζεται πρωτίστως ενότητα, που δεν εξασφαλίζεται με ηχηρές και σιωπηρές εκκαθαρίσεις».

Η αποστροφή Τεμπονέρα, μάλιστα, ότι «δεν είμαστε με το κεφάλαιο και τους “νοικοκυραίους” αποτυπώνει την γενικότερη δυσφορία, αφενός για την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ («η λέξη “κεφάλαιο” δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση») και αφετέρου για το όραμα του υπέρ της επιστροφής στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα.

Η αντίληψη που επικράτησε είναι ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας θα αποτελέσει τον εσωτερικό αντιπολιτευτικό πόλο, έναντι της ηγεσίας. Επιπλέον, το ηγετικό επιτελείο καλείται να αναπληρώσει τις απώλειες στον μηχανισμό του κόμματος μετά τις αθρόες αποχωρήσεις.

Ο Χαρίτσης για πρόεδρος της ΚΟ – Τσακαλώτος για γραμματέας

Στην αντίπερα, πλέον, όχθη οι 6+6 και η Ομπρέλα οργανώνονται με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να δώσουν συντεταγμένα την κοινοβουλευτική μάχη για τον συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Σε σύσκεψη, εντός του Σαββατοκύριακου, αναμένεται και η κατανομή των κοινοβουλευτικών πόστων. Για τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προαλείφεται ο Αλέξης Χαρίτσης (6+6) ενώ γραμματέας αναμένεται να αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Ομπρέλα). Οι Έφη Αχτσιογλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου αναμένεται να αποτελέσουν την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία γίνεται λόγος για «ΣΥΡΙΖΑ 1» και «ΣΥΡΙΖΑ 2» και άπαντες αναμένεται να δουν τον δείκτη αντιπαλότητας των δύο πλευρών. Η πλευρά της Κουμουνδούρου, αξιώνει την επιστροφή των εδρών από τους αποχωρήσαντες υποστηρίζοντας ότι «παραβίασαν τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές».

Οι 6+6 δεν δείχνουν διατεθειμένοι, ωστόσο, να παίξουν το χαρτί της πόλωσης με τους παλιούς συντρόφους. «Αντίπαλος μας από εδώ και πέρα δεν είναι το κόμμα του κ. Κασσελάκη, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ το μήνυμα ότι «δεν θα κάνουμε εμφύλιο ούτε με τον Πολάκη ουτε με τον ΣΥΡΙΖΑ» εξέπεμψε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι 6+6/Ομπρέλα θεωρούν ότι η πλειονότητα των πολιτών που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ – και μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων – αποστρέφονται το «ύφος Πολάκη» και την τοξικότητα. Επομένως, επιθυμούν να απευθυνθούν σε αυτή την κρίσιμη μάζα, προτάσσοντας την αριστερή ταυτότητα και αποφεύγοντας τις «κραυγές». Συν τοις άλλοις, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να αποτελέσει το θεμέλιο ενός νέου πολιτικού φορέα.

Η παρατεταμένη σιωπή Τσίπρα

Τέλος, η παρατεταμένη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί απορίες αλλά και δυσφορία σε ένα τμήμα της βάσης που πρόσκειται στους 6+6/Ομπρέλα.

Η μόνη διαρροή, που έγινε από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αφορούσε ότι …δεν μίλησε. Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει κάποια ανυπόστατα σχόλια, περί σχολίων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού για το κύμα των ανεξαρτητοποιήσεων.

Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα, πολλοί θυμίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας – στην δήλωση παραίτησης του – δήλωνε «παρών» στην επόμενη ημέρα του κόμματος, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Τέλος, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να μεταπείσει τους 6 + 6 να παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ – μέσω των συναντήσεων του με τους Ηλιόπουλο – Σακελλαρίδη εκλαμβάνεται ως μείωση της επιρροής και του πολιτικού αποτυπώματος του άλλοτε, πανίσχυρου, προέδρου.