Για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας τοποθετείται συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από στελέχη, τα οποία αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Η εν λόγω κοινοβουλευτική ομάδα θα απαριθμεί 11 βουλευτές (Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζειμπεκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Πέρκα Πέτη), ενώ αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά τον επικεφαλής της, αυτός αναμένεται να είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ για την θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται να προορίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ακούγονται τα ονόματα τόσο του Νάσου Ηλιόπουλου όσο και της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και της Θεανώς Φωτίου.

Σημειώνεται επίσης πως νέα απώλεια κατέγραψε και ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τους Στέλιο Κούλογλου και Πέτρο Κόκκαλη, αποχώρησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ηλιόπουλος: Συντηρητικές οι θέσεις Κασσελάκη – Στον προοδευτικό χώρο υπάρχει ένα έντονο πολιτικό κενό

Το στίγμα του σχήματος επιχείρησε να δώσει μιλώντας στο Open ο Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνοντας ότι «θελουμε πολιτικό σχεδιο που να μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ. Στον προοδευτικό χώρο υπάρχει ένα έντονο πολιτικό κενό».

Ads

Χαρακτήρισε αντιφατικές αλλά και συντηρητικές τις θέσεις Κασσελάκη, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τελευταίου περί «επιστροφής στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα», ο κ.Ηλιόπουλος τόνισε ότι δεν έχουν σχέση με τις «αξίες για τις οποίες έχει παλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Με έμφαση επισήμανε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντί να συζητήσει, ανακάλυπτε «εσωτερικούς εχθρούς» και πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν τρίτο κόμμα.

«Το πρόβλημά μας είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση. Θελουμε προοδευτικό αριστερό πόλο για να απαντήσουμε στον κ.Μητσοτάκη» επανέλαβε.

Μίλησε, δε, για έναν ΣΥΡΙΖΑ σε φθορά αλλά και για ένα «καθηλωμένο ΠΑΣΟΚ».

«Στα σκαριά» και άλλες αποχωρήσεις

Την ίδια στιγμή πάντως ανοιχτό φαίνεται πως παραμένει η αποχώρηση και άλλων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, από την στιγμή που ξεπεράστηκε το «ψυχολογικό όριο» των 10 βουλευτών. Έντονα ακούγεται άλλωστε το όνομα του Γιώργου Ψυχογιού, ο οποίος ανέκαθεν είχε πολύ στενές σχέσεις με στελέχη τόσο της «Ομπρέλας» όσο και της Ομάδας «6+6».

Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Κώστα Μπάρκα να σκέφτεται επίσης σοβαρά την έξοδο του από το κόμμα, όμως οι σοβαρές διαφωνίες που φέρεται να έχει με τοπικά στελέχη των 53 και της Ομπρέλας στην περιφέρεια του την Πρέβεζα, φέρεται να τον έβαλαν σε «δεύτερες σκέψεις».

Άλλες πηγές διευκρίνιζαν αναφορικά με τους μειονοτικούς βουλευτές (Χασάν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ) πως μπορεί να αποχώρησαν μαζί με τα στελέχη της ομάδας «6+6», όμως και οι δυο βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται πιο κοντά με την «Ομπρέλα».

Τέλος, σε ότι αφορά την παρουσία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη πληροφορίες τον θέλουν να κάνει την εμφάνισή του σε δεύτερο χρόνο, όταν το νέο πολιτικό σχήμα πάρει «σάρκα και οστά» και σε επίπεδο κοινωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατική η στάση όσων αποχώρησαν – Να παραδώσουν τις έδρες

Την ίδια στιγμή, εντονότατη ήταν η αντίδραση εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις νέες αποχωρήσεις και την περαιτέρω αφαίμαξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες σε βαρύ ομολογουμένως κλίμα. Σε αυτή καταλογίζεται «ξεκάθαρη αντιδημοκρατική στάση» στους αποχωρήσαντες, από τους οποίους ζητάται η επιστροφή των βουλευτικών εδρών.

Την άποψη ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας» εξέφρασε από τη μεριά του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε δε πως «η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα» παραδέχτηκε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά την «επόμενη μέρα» του κόμματος ο κ. Κασσελάκης σημείωσε: «Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια τής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

Τεμπονέρας: Έκτακτο συνέδριο μέσα στον Ιανουάριο

Την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Ιανουάριο ζήτησε από τη δική του πλευρά ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση», είπε ο κ. Τεμπονέρας επισημαίνοντας τον κίνδυνο η εκλογική της επιρροή να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

«Αν ορισμένοι θεωρούν πως η περαιτέρω διάσπαση θα ευνοήσει το κόμμα και θα το απογειώσει δημοσκοπικά κι εκλογικά, καταργώντας την πολιτική διαφωνία, τότε είναι σίγουρο ότι βρίσκονται σε πλάνη. Ένα κόμμα σε κρίση χρειάζεται πρωτίστως ενότητα, που δεν εξασφαλίζεται με ηχηρές και σιωπηρές εκκαθαρίσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ στήνουν ξανά ένα κεντροδεξιό αντί- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που εμπεδώνει την πολιτική τους κυριαρχία. Η συμμαχία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεών είναι όρος ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Θέλουμε να προσθέσουμε κι όχι να αφαιρέσουμε».