Ο Στέφανος Κασσελάκης στη σημερινή ομιλία του στον ΣΕΒ συστήθηκε στους βιομηχάνους ως «αριστερός επιχειρηματίας», πρότεινε stock options για τους εργαζομένους προκειμένου να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική υπεραξία και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης αριστεράς «δεν δαιμονοποιεί τη λέξη κεφάλαιο».

Ads

Η τοποθέτησή του πήγε μάλλον ένα βήμα πέρα από το πλαίσιο της μαρξιστικής οικονομικής θεώρησης, προκάλεσε την άμεση και οξεία αντίδραση του ΚΚΕ, και δίχασε τον – ούτως ή άλλως διαιρεμένο – ΣΥΡΙΖΑ. Για τους υπέρμαχους μιας νέας, περισσότερο κεντροαριστερής και λιγότερο ριζοσπαστικής, προσέγγισης ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε το πρώτο στίγμα μιας σύγχρονης αριστερής οικονομικής πολιτικής, χωρίς ιδεοληψίες, βγαίνοντας out of the box. Για τον παραδοσιακό πυρήνα του κόμματος, παρουσίασε απλώς μια ακόμη εκδοχή του φιλελευθερισμού με «αριστερό λούστρο», και δη υιοθετώντας προτάσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των stock options.

«Από την πρώτη στιγμή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις μου, μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options. Στη θεσμική παρότρυνση, δηλαδή, συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία. Αυτό σημαίνει έμπρακτη ΣΥΝ-εργασία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επίσης, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» αλλά τη βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία».

Ads

Εντός ΣΥΡΙΖΑ δύο στοιχεία ενόχλησαν περισσότερο από αυτή την τοποθέτηση. Η υπέρβαση ταυτοτικών κόκκινων γραμμών σε ό,τι αφορά την προσέγγιση αριστεράς και κεφαλαίου και το γεγονός ότι η πρόταση Κασσελάκη για τα stock options είχε «υπογραφή Μητσοτάκη», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Η αναφορά αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει την ίδια πρόταση, επίσης στον ΣΕΒ, πριν από πέντε χρόνια.

Ηταν τον Μάιο του 2018 όταν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στους βιομηχάνους: «Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock options και εγώ θα είμαι ανοικτός σε φοροαπαλλαγές. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς κι εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία».

Η κριτική από το ΚΚΕ στόχευσε στην πλευρά εκείνη, τόσο εντός ΣΥΡΙΖΑ όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, που έχει μουδιάσει από την εκλογή Κασσελάκη. Εδειξε για μια ακόμη φορά τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος του «συστήματος» υπονοώντας ότι η μόνη καθαρή αριστερή επιλογή είναι πια το ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Περισσός, «ότι έχουν άδικο όσοι κατηγορούν τον κ. Κασσελάκη ότι είναι «απολιτίκ». Εχει σαφέστατη πολιτική πρόταση, μόνο που αυτή υπηρετεί τα κέρδη των λίγων καπιταλιστών και όχι τις ανάγκες των πολλών, των εργαζομένων, συνολικά του λαού».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «το προοδευτικό όραμα του κυρίου Κασσελάκη και η «ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ χτίζεται προφανώς με «σύμμαχο» τον ΣΕΒ, με «το κεφάλαιο που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται» και με εργαζόμενους που, αντί για αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οριστική κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων, θα παίρνουν «μετοχές» στις επιχειρήσεις για να υπηρετούν προφανώς πιστά τα συμφέροντα των «συνεταίρων» – αφεντικών τους, στο πλαίσιο του «νέου κοινωνικού συμβολαίου» της «ΣΥΝ-εργασίας τους».