Τις προτάσεις του για τις εργασιακές σχέσεις ανέδειξε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στον ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης: «Ως κοινωνία, δεν θα διατηρήσουμε έτσι το ανθρώπινο δυναμικό μας εντός συνόρων. Πέρα από το αυτονόητο της ανθρωπιάς που πρέπει να διέπει τις επαγγελματικές σχέσεις εργοδότη – εργαζόμενου – διότι χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει επιχείρηση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να θεσπίσουμε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας».

Αναλυτικά οι προτάσεις του είναι:

  • Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο – στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
  • Κατοχύρωση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι «Όλα αυτά είναι θέμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής – ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα: της ΣΥΝ-εργασίας».

Ads

«Οραμά μας είναι μια Ελλάδα παραγωγός και όχι καταναλωτής»

«Μετανάστευσα από την Ελλάδα έφηβος, ένας από τους χιλιάδες που επέλεξαν τον δρόμο του εξωτερικού από ανάγκη. Το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της χώρας δυστυχώς είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα, τόσο για την πολιτική όσο και για τις επιχειρήσεις» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιστρέψουν μόνο για ψηλότερους μισθούς, αλλά όταν οι επιχειρήσεις θα προσφέρουν νέες νοοτροπίες και σεβασμό στους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε «αν είμαστε ψωροκώσταινα ή η χώρα που φαίνεται στις αναρτήσεις από τη Μύκονο», ενώ σημείωσε ότι «η χώρα είναι πολύ χαμηλά σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην καινοτομία, ενώ παράλληλα είναι στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης στην κύρια εργασία».

«Είμαστε πρωταθλητές στον μόχθο αλλά και πρωταθλητές στις τιμές ηλεκτρικού, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Τη θέση βελτιώνουν τα pass, τα οποία πληρώνουν όμως οι νέες γενιές», τόνισε.

Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα ο μεγάλος ασθενής είναι η Δικαιοσύνη τονίζοντας ότι οι είμαστε «Τελευταίοι στην απονομή Δικαιοσύνης σε όλη την Ευρώπη. Για να είσαι πρώτος στη βραδύτητα απονομής Δικαιοσύνης, πρέπει να το επιδιώξεις. Γίνεται εσκεμμένα, γιατί έτσι ευνοούνται οι λίγοι και οι ισχυροί».

Όπως είπε, αν οι πολίτες τού εμπιστευτούν την κυβέρνηση, δεν θα ασκήσει ποτέ επιρροή στη Δικαιοσύνη και στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά θα ενισχύσει τους θεσμούς.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι υπηρέτης της δημοκρατίας, όχι ωτακουστής. Αντί για συναλλαγή -μη με προσεγγίσετε ποτέ γι’ αυτό- ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί ώστε να λειτουργεί καλύτερα το Δημόσιο. Οι άδειες θα εκδίδονται γρήγορα αλλά και σύννομα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα θα διεξάγεται με απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον». ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για την ανάγκη συν-εργασίας στις επιχειρήσεις και μέτρα ώστε να μετέχει ο εργαζόμενος στα κέρδη της επιχείρησης. Αυτό μπορεί να γίνει με νομικά και φορολογικά κίνητρα. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί ο «βάσιμος λόγος απόλυσης», ούτε να εργάζεται κάποιος 10 ώρες χωρίς υπερωρίες. Αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης της «εικονικής εργολαβίας» και τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου της σύμβασης όσων εργάζονται με «μπλοκάκι».

«Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ωραία λόγια ούτε αβάσιμη κριτική. Θα ακούτε προτάσεις κοινής λογικής. Οραμά μας είναι μια Ελλάδα παραγωγός και όχι καταναλωτής», επεσήμανε.

«Δεν είναι δυνατόν να καταργούμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ειδικά σε μία χώρα με αδύναμη δικαιοσύνη και βαθιές προκαταλήψεις. Μέχρι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το κέντρο του καπιταλισμού, απαιτούν βάσιμο λόγο απόλυσης και προσφέρουν θεσμικές προστασίες όχι μόνο στην απόλυση αλλά και στην πιθανή ΠΡΟΣ-ληψη!», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν γίνεται να επιβληθεί δεκάωρη εργασία με δήθεν πληρωμένη σε ρεπό, να καταργούμε το ΣΕΠΕ με την μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένες αρμοδιότητες, να αποδυναμώνουμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε μια χώρα της Ευρωζώνης με πολύ χαμηλές απολαβές.

«Αυτά δεν είναι συνταγή για βιώσιμο κοινωνικό συμβόλαιο και για εύρωστη κοινωνία με διάχυση της ανάπτυξης. Απλά – δεν – είναι. Και σαν το κερασάκι στην τούρτα, ο πρόσφατος νόμος Γεωργιάδη συνεχίζει και επιτείνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επιβολή επισφαλών ελαστικών εργασιακών σχέσεων», τόνισε.