Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του κόμματος -που συνεδριάζει αυτή την ώρα– πρότειναν την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελακη.

Ads

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει μέσω επιστολής του πως δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Κασσελάκης αφήνει αιχμές κατά των κορυφαίων στελεχών για τις αντιδράσεις τους αναφέροντας: «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας».Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το ερωτηματολόγιο έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα» και πως «το επικείμενο συνέδριο δεν είναι καταστατικό και δεν λαμβάνει καταστατικές αποφάσεις. Γι’ αυτά τα θέματα θα αποφασίσουμε σε καταστατικό Συνέδριο το φθινόπωρο», κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι το Συνέδριο θα ξεκινήσει κανονικά την Πέμπτη.

Αναφορικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση για το ερωτηματολόγιο ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει: «Διότι πρόκειται για θέματα που συζητούνται ήδη από τα μέλη και τους φίλους μας, και μάλιστα έντονα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα».

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, επίσης, στην επιστολή του: «Επισημαίνω ότι δεν έχω καμία διαφωνία με τη λειτουργία της Π.Γ και των Οργάνων γενικά, παρά τη βαθιά απογοήτευσή μου για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων».

Η Όλγα Γεροβασίλη μεταβατική πρόεδρος;

Σε κάθε περίπτωση, κορυφαία κομματικά στελέχη – που υπέγραψαν το αίτημα για σύγκλησης της Π.Γ.- ανοίγουν παράθυρο «τεκτονικών αλλαγών» στο κομματικό στερέωμα. Όπως σημειώνουν, στο TVXS, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και ίσως να μην είναι ο Στέφανος Κασσελάκης στο τιμόνι του κόμματος, στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Τα ίδια στελέχη παραδέχονται πως θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο ανατροπής Κασσελάκη, πριν η καταστροφή είναι ολοσχερής. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οριστεί η Όλγα Γεροβασίλη μεταβατική πρόεδρος μέχρι τη μάχη της 9ης Ιουνίου ή να υπάρξει μία συμφωνία για ορισμό συλλογικής ηγεσίας, αποτελούμενη από κορυφαία στελέχη του κόμματος.

 

Το φιάσκο με την (μη) εκλογή Συνέδρων

Σημειώνεται πως σε πολλές οργανώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, χθες, εκλογές για αντιπροσώπους στο Συνέδριο, από τη στιγμή που οι σύνεδροι εκλέγονται ως ποσοστό των εγγεγραμμένων και όχι όσων έρχονται να ψηφίσουν. Υπό αυτό το πρίσμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι έθεσαν υποψηφιότητα βάζουν κατευθείαν στο πέτο τους, την ετικέτα του Συνέδρου.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αποκάλυψη του TVXS . Το ενδιαφέρον εστιάζει στο πως θα αξιοποιηθεί η, διαφαινόμενη, ισχύς του Ν. Παππά στο Συνέδριο έναντι ενός προέδρου που αδυνατεί να συσπειρώσει γύρω του ένα πλειοψηφικό μπλοκ.

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, μπροστά στον κίνδυνο να «χάσει το Συνέδριο», επιθυμούσε η εκλογή συνέδρων να γίνει με ψηφιακό τροπο. Η επιθυμία του, αυτή, ωστόσο βρήκε τον…τοίχο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που ελέγχεται από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ – μετά τη διπλή διάσπαση – είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ξεμπέρδεψε με τα «βαρίδια». Ωστόσο, οι επιλογές της ηγεσίας μετατρέπουν σε βαρίδια τους άλλοτε συμμάχους της.