Κρίσιμες είναι οι ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στην σκιά της πρόθεσης του Στέφανου Κασσελάκη να αποστείλει μέσω του iSYRIZA ερωτηματολόγιο στα μέλη και στους φίλους του κόμματος για το αν πρέπει να αλλάξει το όνομα, το λογότυπο και η δομή του κόμματος.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του TVXS στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα παρευρίσκεται και έστειλε επιστολή. «Εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δοθούν στα ζητήματα που θέτει η πλειοψηφία» σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρος στέλεχος του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπεγράφη από 17 μέλη της.Το σχετικό αίτημα υπέγραψαν οι: Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το αίτημα σύγκλησης της Π.Γ, δεν υπογράφουν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση.

Ads

Επιμένει ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη θέση ότι «για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία». «Η φωνή των μελών πάνω από τη δική μου ανέφερε», μιλώντας με απόδημους Έλληνες, δηλαδή νέους επαγγελματίες, μέλη οργανώσεων αποδήμων, μέλη και φίλους της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Η.Β, στην pub “The Perseverance”. Και επιμένει στο ερωτηματολόγιο καλώντας τα μέλη να απαντήσουν.

Η Όλγα Γεροβασίλη μεταβατική πρόεδρος;

Σε αυτό το φόντο, κορυφαία κομματικά στελέχη – που υπέγραψαν το αίτημα για σύγκλησης της Π.Γ.- ανοίγουν παράθυρο «τεκτονικών αλλαγών» στο κομματικό στερέωμα. Όπως σημειώνουν, στο TVXS, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και ίσως να μην είναι ο Στέφανος Κασσελάκης στο τιμόνι του κόμματος, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Τα ίδια στελέχη παραδέχονται πως θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο ανατροπής Κασσελάκη, πριν η καταστροφή είναι ολοσχερής. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οριστεί η Όλγα Γεροβασίλη μεταβατική πρόεδρος μέχρι τη μάχη της 9ης Ιουνίου ή να υπάρξει μία συμφωνία για ορισμό συλλογικής ηγεσίας, αποτελούμενη από κορυφαία στελέχη του κόμματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το ερωτηματολόγιο

Οι ερωτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη είναι «κομμένες και ραμμένες» κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποσπάσει και τις επιθυμητές απαντήσεις, σύμφωνα με τους επικριτές του προέδρου. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αφυδατώσει τα όργανα – που ο ίδιος δεν ελέγχει – και τους στρατηγικούς εσωκομματικούς αντιπάλους του – που κυριαρχούν στους μηχανισμούς – καλώντας τα μέλη να εκφράσουν την άποψή τους αν είναι αποτελεσματική η τωρινή δομή του κόμματος, εάν είναι ικανοποιημένα από την ανταπόκριση των κομματικών οργάνων αλλά και αν θέλουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα.

Ο Τσίπρας πίσω από τις αντιδράσεις Γεροβασίλη – Φλαμπουράρη – Νοτοπούλου

Η πρωτοβουλία Κασσελάκη προκάλεσε, αρχικά, την έντονη αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, στη δημόσια παρέμβασή της, κάνει λόγο για «συνέδριο διάλυσης» αξιώνοντας την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είχε αποχωρήσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης – εγκάλεσε για «αυταρχισμό τον Κασσελάκη – λόγω της προεδρικής πρόθεσης να πραγματοποιηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι Γεροβασίλη – Φλαμπουράρης, βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρώην υπουργός, μάλιστα, φέρεται να ήρθε σε επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πριν δημοσιεύσει την αντίδρασή της.

“Το καταστατικό ενός κόμματος είναι και το Σύνταγμά του», αναφέρει δε η Κατερίνα Νοτοπούλου που έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους Τσίπρα – Παππά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κόμμα των μελών και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες το… 2022.

Για πολλούς ωστόσο, η ηγεσία Κασσελάκη σπέρνει ό,τι θέρισε ο κ. Τσίπρας και η πτέρυγά του, την περίοδο 2019 – 2023. Ο πρώην πρωθυπουργός, πριν το συνέδριο του 2022, διαφήμιζε ότι δεν θέλει ένα κόμμα αξιωματούχων αλλά ένα κόμμα των μελών, που θα αποφασίζουν με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής.

Η πρωτοβουλία, αυτή τότε, θεωρήθηκε ως προσπάθεια περιθωριοποίησης της «Ομπρέλας» και όσων εξέφραζαν ενστάσεις, έναντι της πορείας ενίσχυσης του αρχηγοκεντρικού μοντέλου του κόμματος.

Τα «καρφιά» του Ν. Παππά

Ειδικής βαρύτητας, θεωρείται η παρέμβαση του πανίσχυρου, εσωκομματικά, Νίκου Παππά. Ο πρώην υπουργός πιστοποίησε τη ρήξη του με τον Στέφανο Κασσελάκη – ως γνωστόν τον στήριξε στη μάχη του β’ γύρου της προεδρικής διαδικασίας – λέγοντας ότι «οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

Η αποστροφή αυτή συνιστά αιχμή, προς τον άλλοτε σύμμαχό του, για αγνόηση του καταστατικού μέσω της υποβολής του ερωτηματολογίου. Επιπλέον, ο Χρήστος Σπίρτζης – που συμπορεύεται με τον Νίκο Παππά – είπε πως δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο λέγοντας πως το τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο και συμπληρώνοντας ότι τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο.

Υπέρ Κασσελάκη οι Τζάκρη – Κασιμάτη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Επί της ουσίας επιμένει στο ερωτηματολόγιο και καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να το συμπληρώσουν. «Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη», επισημαίνει. «Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», ισχυρίζεται με ανάρτηση.

 

.
Κοντά στον πρόεδρο είναι η Θεοδώρα Τζάκρη που με τη φράση της ότι «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» επιχείρησε να αποδομήσει την Όλγα Γεροβασίλη. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το μέρος του Στέφανου Κασσελάκη πήρε και η Νίνα Κασιμάτη που είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια της προεδρικής πλευράς – κινδυνεύει να χάσει τη θέση της Τομεάρχη – λόγω της διαφοροποίησής της στη ρύθμιση για τα ομόφυλα.

Κασσελάκης: Επιχειρεί να υπερβεί την ισχύ Παππά – Σπίρτζη

Στο επίπεδο της μεγάλης εικόνας, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να υπερβεί την εσωκομματική ισχύ των Ν. Παππά – Χρ. Σπίρτζη εμπλέκοντας στο εγχείρημα των δομικών ανακατατάξεων τους 70.000 ψηφοφόρους που τον κατέστησαν πρόεδρο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται, για πολίτες που θα αξιοποιήσουν κυρίως το εργαλείο του isyriza και δεν έχουν ενεργή συμμετοχή στις κομματικές διαδικασίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει ότι θα βρεθεί απέναντι από ένα συνεδριακό σώμα που δεν θα ελέγχει ο ίδιος, αλλά ο Νίκος Παππάς που ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα των κομματικών οργανώσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το φιάσκο με την (μη) εκλογή Συνέδρων

Σε πολλές οργανώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, χθες, εκλογές για αντιπροσώπους στο Συνέδριο, από τη στιγμή που οι σύνεδροι εκλέγονται ως ποσοστό των εγγεγραμμένων και όχι όσων έρχονται να ψηφίσουν. Υπό αυτό το πρίσμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι έθεσαν υποψηφιότητα βάζουν κατευθείαν στο πέτο τους, την ετικέτα του Συνέδρου.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αποκάλυψη του TVXS . Το ενδιαφέρον εστιάζει στο πως θα αξιοποιηθεί η, διαφαινόμενη, ισχύς του Ν. Παππά στο Συνέδριο έναντι ενός προέδρου που αδυνατεί να συσπειρώσει γύρω του ένα πλειοψηφικό μπλοκ.

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, μπροστά στον κίνδυνο να «χάσει το Συνέδριο», επιθυμούσε η εκλογή συνέδρων να γίνει με ψηφιακό τροπο. Η επιθυμία του, αυτή, ωστόσο βρήκε τον…τοίχο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που ελέγχεται από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ – μετά τη διπλή διάσπαση – είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ξεμπέρδεψε με τα «βαρίδια». Ωστόσο, οι επιλογές της ηγεσίας μετατρέπουν σε βαρίδια τους άλλοτε συμμάχους της.