Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Ads

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν πως το πεδίο αντιπαράθεσης θα μεταφερθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ερχόμενη Πέμπτη (5/10).

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η επιστολή που απέστειλαν μέλη της «Ομπρέλας» στους γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, την οποία μεταξύ άλλων υπογράφουν κορυφαία στελέχη, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός κ.α.

Με αυτή ζητούν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με 3 αντικείμενα:

Ads
  • Την λήψη αποφάσεων για συλλογικές πρωτοβουλίες απέναντι στα έως τώρα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας
  • Τον ορισμό του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος με βάση τις αποφάσεις και τον οδικό χάρτη της τελευταίας απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής
  • Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και την κατανομή αρμοδιοτήτων.

Απαντώντας πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως «προτεραιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη -όπως και ο ίδιος δήλωσε στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη- είναι η σύγκληση των οργάνων του κόμματος».

«Άλλωστε όπως ανακοινώθηκε χθες από το γραφείο τύπου του κόμματος, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ως γνωστόν, την ερχόμενη εβδομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχει προγραμματίσει και περιοδείες σε πόλεις της περιφέρειας, ανά την Ελλάδα.

Επόμενη συνεδρίαση οργάνου θα είναι αυτή της Πολιτικής Γραμματείας, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο άμεσος σχεδιασμός που έχει γίνει», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Ενωτικός ο Κασσελάκης στην πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του

Ο ίδιος πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη συνέντευξη του μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό Star εμφανίστηκε ενωτικός.

«Εγώ είμαι εδώ, ανοιχτός να συνομιλήσω με όλους» είπε, ενώ ειδικά για τον Νίκο Φίλη είπε ότι τον έχει καλέσει δύο φορές και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τού απάντησε ότι θα έρθει.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν σενάρια διάσπασης στο δικό του μυαλό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. «Θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα δούμε», σημείωσε.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που παρατηρούν πως στις πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από διάφορες εταιρείες μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ιδιαίτερα το πολιτικό κλίμα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφεται με μεγάλη διαφορά πίσω από τη ΝΔ.

Δούρου κατά παλαιών στελεχών ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζονικό να μην δέχεσαι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών

Από τη μεριά της, η Ρένα Δούρου έσπευσε να εκτοξεύσει «καρφιά» κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την στάση και τις δηλώσεις τους εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

«Οι δηλώσεις που ήρθαν και εμένα στα αυτιά μου από παλιά στελέχη του κόμματος θεωρώ πως είναι πολύ βιαστικές και κατά βάση δεν είναι ουσιαστικές. Είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις εσωκομματικές δεν μπορεί να μην δέχεσαι το αποτέλεσμα και να σου φταίει ο κόσμος. Είναι αλαζονικό και δεν είναι δημοκρατικό. Δημοκρατία σημαίνει ισοτιμία. Τα στενάχωρα είναι πίσω αλλά μπροστά έχουμε τα δύσκολα» σημείωσε με νόημα η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, η προσπάθεια που κάνει ο Στέφανος Κασελάκης δεν μπορεί να πάει πίσω την ανάγκη για ανασυγκρότηση και αυτοκριτική στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτη αντιπαράθεση Κασσελάκη-κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε την πρώτη του δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, καθώς δέχτηκε τα «βέλη» του Παύλου Μαρινάκη, για βίντεο που ανήρτησε στα social media.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «αμφισβητεί την κοινοβουλευτική Δημοκρατία και την αρχή της πλειοψηφίας».

Απαντώντας μέσω νέας ανάρτησής του στον Παύλο Μαρινάκη ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε: «Τρόμαξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στην παραγωγή της πολιτικής, και ρωτάει αν… αμφισβητώ τη Δημοκρατία. Η ΝΔ αμφισβητεί τη Δημοκρατία, διορίζοντας το Δ.Σ. της ΑΔΑΕ μαζί με τον Κ. Βελόπουλο χωρίς συνεννόηση».