Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τους ισχυρισμούς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ περί «σκευωρίας» του Δ. Παπαγγελόπουλο στο σκάνδαλο Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να αντικαταστήσει του δύο βουλευτές του, Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, η εξαίρεση των οποίων υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις με κατηγορίες για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ωστόσο θέλοντας να προχωρήσει η διαδικασία αποφάσισε να μη δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα και να συμμετέχει με τον εισηγητή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής. Στόχος να προχωρήσει η εξέταση τουΚωνσταντίνου Φρουζή, επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα και πρωταγωνιστή του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος είναι και ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει στην Επιτροπή. 

Ads

Αρχικά, στη συνεδρίαση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο μόνος παρευρισκόμενος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατύπωσε τη θέση του κόμματος του ότι δεν αναγνωρίζει την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολλάκη από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Αρνητικά ψήφισαν τα δύο κόμματα και στο αίτημα που υπέβαλε εκ μέρους του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο Δ. Τσοβόλας ζητώντας εξαίρεση 1 βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και 3 της ΝΔ, ακριβώς με την ίδια αιτιολογία, για την οποία εξαιρέθηκαν τα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου για τους οποίους ζητήθηκε εξαίρεση για λόγους μεροληψίας κατά περίπτωση

Όμως ανεξάρτητα από την αρνητική απόφαση για τα διαδικαστικά ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην αποχωρήσει, ζητώντας να ξεκινήσουν οι εργασίες. Όπως επισημάνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καμία καθυστέρηση και περιμένει την εξέταση του Κ. Φρουζή, κεντρικού προσώπου του σκανδάλου Novartis. Ωστόσο, όπως επίσης είχε ήδη προαναγγελθεί, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα δύο μέλη της, αλλά ούτε και να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα. 

Έτσι οι εργασίες ξεκίνησαν με την εξέταση ως μάρτυρα του Κ. Φρουζή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως βασική επιδίωξη είναι από την εξέταση του βασικού προσώπου της υπόθεσης, να φωτιστούν οι πτυχές του πραγματικού σκανδάλου Novartis. «Οι μάσκες σήμερα έπεσαν. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αποφασίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν για τους εαυτούς τους όσα δε δίστασαν να εφαρμόσουν για τη μειοψηφία. Έχουν υπονομεύσει το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα, τους θεσμούς εξευτελίζοντας τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αφαιρεθεί και το τελευταίο φύλλο συκής που νομίζουν ότι διαθέτουν και να εξεταστεί ο κ. Φρουζής, θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή συνεδρίαση από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του παραμένει αναλλοίωτη. Η παρωδία έχει πλέον αποκαλυφθεί», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις. 

Η πρώτη κατάθεση του Φρουζή

Ο Mr. Novartis, που βάσει των προστατευόμενων μαρτύρων υπήρξε το πρόσωπο «κλειδί» του σκανδάλου ενώ και ο ίδιος σε βίντεο εμφανίζεται να επαίρεται σε στελέχη της Novartis για τις διασυνδέσεις του με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα της εταιρείας, κατά την κατάθεσή του υποστήριξε ότι δεν έδωσε ποτέ ούτε ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς και ότι σε συνάντηση που είχε με την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, η Ελένη Τουλουπάκη του είπε πως υπάρχουν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του και πως μπορεί να συνεισφέρει στη διερεύνηση του σκανδάλου στο σκέλος των πολιτικών προσώπων, έχοντας ως αντίκρισμα τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπονται για προστατευόμενους μάρτυρες. Πηγές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν πως ο Φρουζής χαρακτήρισε αυτή την πρόταση ως «πιέσεις». Είπε επίσης πως εδώ και χρόνια δέχεται bullying και ο ίδιος είχε αποφασίσει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σημειώνεται ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι κλειστές και ως εκ τούτου η πληροφόρηση γίνεται με διαρροές. Η συνεδρίαση διακόπηκε για σήμερα και θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την κυρίως εξέταση του Φρουζή.

Ads

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως αυτό που επιδιώχθηκε από την πλειοψηφία ήταν να γίνει με fast track διαδικασία η εμφάνιση Φρουζή, να διατυπώσει το βασικό του ισχυρισμό του περί σκευωρίας και να ολοκληρωθεί με αυτή την εικόνα η σημερινή συνεδρίαση. Για το λόγο αυτό και δεν υπήρξε διακοπή μετά τα προδικαστικά ζητήματα που τέθηκαν αλλά ξεκίνησε άμεσα η εξέταση Φρουζή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτική πηγή στο Tvxs.gr, «μόνο χαλί δεν στρώθηκε στο Φρουζή, προκειμένου να νιώσει άνετα στην εξέτασή του από την επιτροπή». Είναι ενδεικτικά τα επιφωνήματα επιδοκιιμασίας από μέλη της πλειοψηφίας με προεξάρχοντα τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος απαντούσε κάθε πρόταση του Φρουζή με ικανοποίηση: «έτσι, έτσι, πες τα, κι άλλα». 

 Βασικό συμπέρασμα για το ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από τη στάση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ που καταψήφισαν τις προτάσεις εξαίρεσης, ενώ είχαν την ίδια αιτιολογία με αυτές που υπερψήφισαν αυτοί για τους Πολλάκη – Τζανακόπουλο, είναι πως αποδείχτηκε ότι όλη η προανακριτική είναι μια προσχεδιασμένη παράσταση, προκειμένου να συσκοτιστεί η έρευνα για το σκάνδαλο και τις ποινικές ευθύνες με μια παρελκυστική λογική και χωρίς στοιχεία.