Από το πρωί της Παρασκευής κορυφαίος δημοσκόπος, που έχει ανοιχτούς διαύλους και με την Κουμουνδούρου, προειδοποιούσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει». Είτε ελήφθη είτε όχι το μήνυμα, ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν πια.
Τώρα το κρίσιμο ερώτημα, έως και ερώτημα επιβίωσης, είναι το εάν και τι μπορεί να αλλάξει έως τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου καθώς για τον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή εκλογική συντριβή σημαίνει, αναπόδραστα, βύθιση σε βαθιά στρατηγική αμηχανία.

Απέναντί του έχει σαφείς ενδείξεις δεξιόστροφης μετατόπισης της κοινωνίας και του πολιτικού σκηνικού χωρίς όμως τα χαρακτηριστικά μιας κλασσικής σύγκρουσης προοδευτισμού και συντηρητισμού. Η ΝΔ έχει πετύχει μια από τις μεγαλύτερες νίκες τις ιστορίας της και, δη, σε συνθήκες απλής αναλογικής, η διαφορά που πήρε είναι η υψηλότερη στα μεταπολιτευτικά χρονικά και κλονίζει το μοντέλο του δικομματισμού, ενώ τα αθροιστικά ποσοστά της μαζί με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, το χριστιανοπατριωτικό κόμμα ΝΙΚΗ, το κόμμα Τζήμερου και το ΕΑΝ  φθάνουν στο 49%.