Η Ελλάδα, και συγκεκριμένα ο τρόπος συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας στη χώρα, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί –όπως επιτάσσει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου- θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό μέτωπο τα βλέμματα είναι στραμμένα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να τηρηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ads

Η στήριξη προς την Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μήλο της έριδος τον τελευταίο καιρό, με το ΔΝΤ να δηλώνει πως ένας πιθανός δανεισμός της Ελλάδας θα γίνει μόνο υπό τους όρους που θέτει το Ταμείο, την ΕΕ να μην είναι διατεθειμένη να αφήσει το ΔΝΤ να επιβάλει τους όρους του στην ευρωζώνη και την Ελλάδα να επιθυμεί στήριξη, με την πλειοψηφία των κεφαλαίων να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφήνοντας όμως ανοιχτή την πόρτα και στο ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη για την άμεση ανάληψη συντονισμένης δράσης ώστε να αντιμετωπιστεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας και να εξαλειφθούν οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που υπάρχουν σε χώρες της ευρωζώνης, κατατάσσοντας την Ελλάδα σε ειδική κατηγορία ανάμεσα στις κοινοτικές χώρες, όσον αφορά τα προαναφερθέντα. Στην τριμηνιαία έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απώλεια ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη, η Κομισιόν κρίνει τα μέτρα λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, «επαρκή» για το 2010, αλλά τονίζει την ανάγκη περαιτέρω διαρθρωτικών αλλαγών προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.

Παράλληλα, κλιμάκια των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat καθώς και ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ επισκέπτονται την επόμενη εβδομάδα την Ελλάδα, για να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), στο πλαίσιο της κοινοτικής επιτήρησης.

Ads

Τη σημασία της πιστής εφαρμογής του ΠΣΑ τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τεκμήρια ανάλογα με το επίπεδο διαβίωσης και σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης. Αναφορικά με το ΠΣΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, είπε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει δυνατότητα για παρεκκλίσεις και τόνισε πως η καχυποψία των αγορών θα εκμηδενιστεί όταν οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι δουν να υλοποιούνται πιστά οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, ενώ όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο παραπέντε, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα αυστηρότερους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή.

Ενόψει της έλευσης του ευρωπαϊκού κλιμακίου ελέγχων αλλά και του κλιμακίου του ΔΝΤ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ρίχνει στη μάχη της πάταξης της φοροδιαφυγής την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων η οποία θα διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους στην αγορά, ακόμα και τις ημέρες των γιορτών, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επανελέγχει και διασταυρώνει στοιχεία φορολογουμένων προκειμένου να βρει στοιχεία φοροδιαφυγής. Παράλληλα, μιλώντας στο Mega, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν αναδρομικοί έλεγχοι πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας.

Μετά τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πείνας, στο στόχαστρο της εφορίας αναμένεται να μπουν και άλλοι γιατροί σε όλη τη χώρα για τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία ότι δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ από το φορο-σαφάρι δεν θα γλιτώσουν και οι συμβολαιογράφοι, αλλά και οι μεγαλοδικηγόροι με βεβαιωμένες παραβάσεις.

Τελευταίο βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα είναι σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», η αγορά ενός CD με ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων, από την Ελβετία. «Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη μπήκαν στη διαδικασία για την αγορά CD με τα ονόματα των Ελλήνων φοροφυγάδων, από την Ελβετία, ακολουθώντας τον δρόμο που είχε χαράξει η γερμανική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, όταν η Μέρκελ έδωσε πράσινο φως για την πληρωμή αμοιβής σε πληροφοριοδότη που είχε στην κατοχή του το CD με τα ονόματα των Γερμανών φοροφυγάδων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, με εγκύκλιό του προς ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το υπουργείο Οικονομικών τους καλεί να ρευστοποιήσουν τα αποθεματικά τους (καταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα κ.λπ.) αν δεν τους φθάνουν τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για τη μισθοδοσία του προσωπικού. «Στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους να γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «μεγάλη νίκη» το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι «Στόχος μας είναι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ». Σημειώνει ότι σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη, αφού ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη πολιτική και μια σειρά από παρεμβάσεις, ενώ εξαγγέλλει και πολύ αυστηρές ποινές, όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων και την ποινική δίωξη της φοροδιαφυγής που μέχρι σήμερα παρέμενε ατιμώρητη.

Διαβάστε επίσης:

Εγκύκλιος για την αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού
«Ανεπάρκεια» στους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης διαπιστώνει ο Τρισέ