Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα οι συζητήσεις μεταξύ των σωματείων της ΕΘΕΛ και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων της εταιρίας με τον υπουργό Υποδομών, κ. Δημ. Ρέππα και τον γενικό γραμματέα, κ. Χ. Τσιόκα.

Ads

Οι συνδικαλιστές εξειδίκευσαν ορισμένα από τα αιτήματά τους, όπως το μέγεθος και το εύρος του μεταφορικού έργου που θα αναλάβει η ΕΘΕΛ, στο πλαίσιο της ενοποίησης των συγκοινωνιακών φορέων, καθώς και τις ανάγκες σε μέσα και ανθρώπινους πόρους που θα προκύψουν. Τόνισαν μάλιστα ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να διευκρινιστούν εντός του νομοσχεδίου και να μην αφεθούν στην ευχέρεια των διοικήσεων των μεταφορικών ΔΕΚΟ.

Ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών υπαλλήλων της ΕΘΕΛ, κ. Α. Ραυτόπουλος τόνισε ότι η ανάγκη για διάλογο ήταν επιβεβλημένη, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις προχωρούν με ειλικρίνεια εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών. Συμπλήρωσε πάντως ότι «έχουμε μακρύ δρόμο».

Νωρίτερα, οι κ.κ Ρέππας και Τσιόκας είδαν τα τρία σωματεία των εργαζομένων στο μετρό. Μετά την συνάντηση τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΑΜΕΛ σημείωσαν ότι οι συζητήσεις έγιναν σε θετικό κλίμα, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Υποδομών δέχεται και εξετάζει τις παρεμβάσεις τους. Χαρακτηρίζουν πάντως «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών, την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης και την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Ads

Οι συνδικαλιστές της ΑΜΕΛ ανανέωσαν τον ραντεβού τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την ερχόμενη Δευτέρα. Αύριο επίκειται η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τα σωματεία των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ. Εν τω μεταξύ απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του διαλόγου με το υπουργείο Μεταφορών έλαβε η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στον ΗΣΑΠ.

Ποιοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Σε στάσεις εργασίας θα προχωρήσουν αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι των λεωφορείων (ΕΘΕΛ) και των τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ). Έτσι, τα λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 11.00 έως τις 15.30, ενώ τα τρόλεϊ από τις 11.00 έως τις 15.00. Επιπλέον 48ωρη απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη και την Πέμπτη 19 και 20 Ιανουαρίου οι μηχανοδηγοί ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια και του προαστιακού.

Οι μηχανοδηγοί ζητούν να μην γίνουν οι υποχρεωτικές μετατάξεις μηχανοδηγών, που προβλέπονται από το νόμο για την εξυγίανση του οργανισμού. Σύμφωνα με το νόμο, περίπου 120 μηχανοδηγοί μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.