Η συνέντευξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά την απάντησή του στο ερώτημά μας ως tvxs, στις 21 Σεπτέμβρη, την άποψη που έχουμε διατυπώσει ήδη από τις 14 Σεπτέμβρη, στα τρια προηγούμενα δημοσιεύματα μας (Το «πείραμα» της Μόρια: Το γρήγορο «test» και η «γρήγορη» διασποράΑπό το «non test» στα «rapid» test… ενός κακού, μύρια έπονταιΑπάντηση του ΠΟΥ στο tvxs: Τα αντιγονικά test, γίνονται ΜΟΝΟΝ σε συμπτωματικούς). Δηλαδή ότι τα αντιγονικά (γρήγορα ή rapid) tests,

Ads
  • δεν ενδείκνυνται για μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους στην κοινότητα, δηλαδή για το λεγόμενο testing. Με άλλα λόγια τη διαδικασία που αναλύεται, όπως έχουμε επανειλλημμένα εξηγήσει σε ξεχωριστές δράσεις: «ανίχνευση, ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση», δηλαδή «testing, tracing, isolation»
  • και ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιούνται σε άτομα χωρίς συμπτώματα, εκτός εάν τα άτομα αυτά έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δηλαδή χρησιμοποιούνται μόνον σε ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα

Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια των καθιερωμένων τακτικών συνεντεύξεων που δίνονται ανάλογα μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Σκοπός της συνέντευξης ήταν να ανακοινωθεί, ότι χάρις στην συνεργασία του ΠΟΥ και των συνεργαζόμενων μαζί του κοινοφελών οργανισμών, εξασφαλίσθηκε η αγορά 120 εκ. αντιγονικών tests, με προοπτική να διατεθούν σε χώρες με χαμηλό και μέσο εισόδημα.

Το μήνυμα είναι σαφές και το περιεχόμενο της συνέντευξης δεν προσφέρεται για παραποίηση!

Ωστόσο για διευκρινιστικούς λόγους αξίζει να παραθέσουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις της επικεφαλής τεχνικού (technical lead), της Maria Van Kerkhof, που έγιναν στη διάρκεια των ερωτήσεων.

Ads

Η Maria Van Kerkhof στην πρώτη της παρέμβαση επιχείρησε να ξεδιαλύνει – όπως είπε – τη σύγχυση που μπορεί να υπάρχει σχετικά με τα διάφορα είδη test. Αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στα μοριακά RT – PCR tests και στην διεθνή συνεργασία που υπήρξε ήδη από την έναρξη της πανδημίας, που συνετέλεσε στην έγκαιρη γονιδιακή ανάλυση του ιού, με αποτέλεσμα την εκπληκτικά γρήγορη ανάπτυξη τους. Η αποτελεσματική εφαρμογή τους από τις διάφορες χώρες αποτέλεσε τη βάση του testing. Επισήμανε ότι σήμερα παρά το γεγονός ότι τα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο καταβάλουν αδιάκοπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις παραγωγικότητας που απαιτούνται στη σημερινή φάση της πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν χρονικές καθυστερήσεις από τη λήψη μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά τα αντιγονικά test, ανέφερε ότι είναι προϊόν προσπαθειών που προηγήθηκαν επί σειρά μηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι σήμερα ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει δύο από αυτά και ότι έχουν καταχωρηθεί στη ειδική λίστα για χρήση σε επείγουσες περιπτώσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το όφελος που προκύπτει από αυτά τα test, είναι το ότι μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε μοριακά RT – PCR tests. Ο ΠΟΥ έχει πρόσφατα εκδώσει ειδικές οδηγίες, που αφορούν στη χρήση τους σε ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα.» (Σημ: αναφέρεται στο κείμενο που πήραμε μαζί με την απάντηση του ΠΟΥ, στο σχετικό ερώτημα του tvxs και το οποίον σχολιάσαμε αναλυτικά στο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο: Απάντηση του ΠΟΥ στο tvxs – Τα αντιγονικά test, γίνονται ΜΟΝΟΝ σε συμπτωματικούς

Στο σημείο αυτό ανέφερε τις συστάσεις που αναγράφονται στις οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ΠΟΥ περιορίζει τη χρήση των αντιγονικών tests, σε εξαιρετικά επείγουσες και ειδικές περιπτώσεις, και φυσικά υπό την προϋπόθεση, ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα μοριακά RT -PCR tests («where NAAT is not immediately available») και μόνο σε:

  • απομακρυσμένες περιοχές, ιδρύματα και ημι-κλειστές δομές (remote settings, institutions and semi-closed communities)
  • υποστηρικτικά στους ελέγχους που διενεργούνται (ήδη με τα μοριακά tests) σε εστίες επιδημίας π.χ.  σε κλειστές ή ημι-κλειστές κοινότητες, όπως σχολεία, γηροκομεία, κρουαζιερόπλοια, σωφρονιστικά ιδρύματα, χώρους εργασίας,υπνωτήρια, υγειονομικούς υπαλλήλους.  (to support outbreak investigations (e.g. in closed or semi-closed groups including schools, care-homes, cruise ships, prisons, work-places and dormitories…health-care workers)

Η δεύτερή της παρέμβαση έγινε μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, η οποία εν πολλοίς ήταν παρόμοια με την ερώτηση που είχαμε υποβάλλει ως tvxs, την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή:
«….εάν τα αντιγονικά tests, πρόκειται να υποκαταστήσουν τα μοριακά tests, όσον αφορά το testing και πως αυτά πρόκειται να δουλέψουν σε συνδυασμό με τα RT -PCR tests. Και με δεδομένο ότι τα μοριακά έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τα καινούργια tests, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε πιο κρίσιμες περιπτώσεις..».

Η Maria Van Kerkhof μίλησε γενικά για τις δυνατότητες που έχουν σήμερα όλες οι χώρες να διενεργούν RT -PCR tests και τη σημασία που έχει για οποιαδήποτε χώρα, σε αυτή τη ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας, πρώτον η πρόσβαση σε αυτά τα tests και δεύτερον η ευχέρεια και οι κατάλληλες δομές να διενεργεί το testing. Η πρόκληση λοιπόν για κάποιες χώρες είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας. Τα αντιγονικά tests είναι φθηνότερα και δίδουν γρηγορότερα αποτελέσματα. Η εκτέλεση των μοριακών tests, μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες, πολλές φορές όμως χρειάζεται μέρες. Τα αντιγονικά tests, που θα κυκλοφορήσουν έχουν υποβληθεί και εξακολουθούν να υποβαλλονται σε μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης.
Αποδίδουν καλύτερα σε περιβάλλον με αυξημένο επιδημικό φορτίο και σε άτομα που έχουν αυξημένο ιϊκό φορτίο. Κι αυτό αντιστοιχεί σε δυο ημέρες πριν, έως 5 – 7 ημέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων (δηλαδή όπως έχουμε επανειλλημένα τονίσει πρέπει να διενεργούνται σε συμπτωματικούς και μέσα σε επτά ημέρες, όπως άλλωστε αναφέρουν και τα φυλλάδια οδηγιών της κατασκευάστριας εταιρείας).

Στο σημείο αυτό επανέλαβε τους περιορισμούς που αναφέρονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ.

Και πρόσθεσε: «Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα RT -PCR tests. Συνεπώς μετά από αυτά, υπάρχουν διάφορες χώρες οι οποίες δεν έχουν την ευχέρεια να εκτελούν γρήγορα τις εργαστηριακές δοκιμασίες, ή η συλλογή των δειγμάτων και η μεταφορά τους σε κεντρικά εργαστήρια μπορεί να απαιτεί ώρες και ημέρες, όπως επίσης η επεξεργασία των δειγμάτων και τα αποτελέσματα, να απαιτούν κι αυτά πάλι, ώρες και ημέρες.

Τα αντιγονικά tests, μπορούν να γίνουν δίπλα στο εξεταζόμενο άτομο και τα αποτελέσματα μπορούν να βγουν σύντομα. Κανένα από αυτά δεν είναι τέλειο. Ωστόσο πολλά από αυτά είναι λειτουργικά και οι εταιρείες εργάζονται συνεχώς προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και της αξιολόγησής τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την καλλίτερη αποτελεσματικότητά τους. Ο ΠΟΥ προσπαθεί να δώσει τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες, σχετικά με το πού και πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφαρμόζοντας τους κατάλληλους αλγόριθμους».

Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τις εταιρείες για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές τους για την παραγωγή διαφόρων τύπων test, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που επιτελείται στον τομέα αυτόν. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κι άλλα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται επίσης σε διαδικασία αξιολόγησης, όπως αυτά που το δείγμα εκτός από το ρινοφάρυγγα, λαμβάνεται από σάλιο.

Ωστόσο υπάρχουν οι οδηγίες του ΠΟΥ, που υποδεικνύουν τις καλλίτερες προϋποθέσεις και συνθήκες για την εφαρμογή τους».

Προφανώς ούτε λέξη για τη χρήση των αντιγονικών tests, για μαζικούς ελέγχους και testing.

Ο ΠΟΥ λοιπόν αποσαφηνίζει, ότι όλη αυτή η προσπάθειά του, αποβλέπει στο να δώσει τη δυνατότητα στις χώρες που έχουν χαμηλό βιοτικό επίπεδο, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, να αντιμετωπίσουν με κάθε δυνατό τρόπο την πανδημία. Η αδυναμία τους να προμηθευτούν και να διενεργήσουν λόγω έλλειψης υποδομών τη διαδικασία του testing, που εφαρμόζουν οι προηγμένες χώρες και η ανάγκη να αντιμετωπισθεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αποτελεί σήμερα η πανδημία, είναι οι αιτίες που οδήγησαν τον ΠΟΥ σε αυτή την πρωτοβουλία. Δηλαδή να εξασφαλίσει γι αυτές τις χώρες τα αντιγονικά tests. Κατά τα άλλα στις υπόλοιπες χώρες η χρήση τους οφείλει να περιοριστεί στις ενδεδειγμένες εφαρμογές, όπως τις προσδιορίζει στις κατευθυντήριες οδηγίες του, τις οποίες έχουμε εκτενώς εκθέσει σε τρία προηγούμενα άρθρα.

Είναι λοιπόν άξιον απορίας πώς καταλήγει ο κος Μαγιορκίνης, με τη χθεσινή του (29/09) δήλωση, στη διάρκεια της τακτικής «ενημέρωσης» στο ακόλουθο συμπέρασμα: «Να αναφέρουμε ότι στην ίδια γραμμή φαίνεται ότι κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπου χθες ανακοίνωσε τη διασφάλιση 120 εκατομμυρίων ταχέων τεστ, τα οποία θα διατεθούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με σκοπό την ταχεία περιχαράκωση της επιδημίας». Ποια ακριβώς γραμμή; «Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν και οι δράσεις παρέμβασης του ΕΟΔΥ με επιδημιολογικούς ελέγχους, με ταχεία τεστ αντιγόνου σε γειτονιές της Αττικής, με σκοπό την πιο γρήγορη περιχαράκωση της επιδημίας».

Άραγε η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με χαμηλό και μέσο εισόδημα; Μήπως θα πρέπει κι εμείς να περιμένουμε δωρεάν test από τον ΠΟΥ, όπως αυτές οι χώρες; Κι αν ναι γιατί βιαστήκαμε και τα αγοράσαμε από μόνοι μας;

Προφανώς και όχι. Απλώς φαίνεται ότι ο ΕΟΔΥ, του οποίου τις ανακοινώσεις, μας «διαβάζει» ο κος Μαγιορκίνης, αναζητά εναγωνίως κάποια βάση, προκειμένου να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε να διενεργήσει μαζικούς στοχευμένους ελέγχους στην κοινότητα εκθέτοντας πρώτα τους πρόσφυγες στη Μόρια και στη συνέχεια τους έλληνες πολίτες, σε μια διαδικασία μη εγκεκριμένη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, διεκδικώντας τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτοτυπίας.

Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πριν από επτά μήνες, επιχειρεί να το κάνει σήμερα, αποσιωπώντας τις ευθύνες του για αυτή την ελλειματική του πολιτική και επιπλέον εφαρμόζοντας μια μη ενδεδειγμένη για τον σκοπό αυτό μέθοδο.

Εξάλλου πρόκειται για καινούργιο φιάσκο. Μετά το πρώτο φιάσκο που επικαλούνταν την συνεργασία του ΠΟΥ, στους ελέγχους που διενεργούσαν με αντιγονικά test στη Μόρια και που αποκαλύψαμε με την απάντηση του ΠΟΥ, στην ερώτηση του tvxs, έρχεται σήμερα να προστεθεί και το δεύτερο.

Δηλαδή ότι « ….ότι στην ίδια γραμμή φαίνεται ότι κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας…»!

Αλήθεια τι φοβερό: ο ΠΟΥ στην ίδια γραμμή με τον ΕΟΔΥ!

Τούτη τη φορά δεν χρειάζεται ερώτημα προς τον ΠΟΥ. Η συνέντευξη είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Έτσι λοιπόν η ίδια η συνέντευξη τους διαψεύδει.

Επιπλέον ο κος Μαγιορκίνης και ο ΕΟΔΥ δηλώνοντας ότι: «Το προφίλ αξιοπιστίας σε όσα τεστ από αυτά θεωρούνται αξιόπιστα, είναι ότι έχουν μεγάλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, τα θετικά αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια.» Ξεχνούν ότι αυτά που χρειάζονται κυρίως επιβεβαίωση είναι τα «ψευδώς αρνητικά» αποτελέσματα, τα οποία ακριβώς αποτελούν κια την «Αχίλλειο πτέρνα», των αντιγονικών test. Σύμφωνα με τις γενικές υποδείξεις του ΠΟΥ, αλλά ακόμη και της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρείας, τα «αρνητικά» αποτελέσματα θα πρέπει να ελέγχονται με μοριακά tests, εφόσον υπάρχει είτε από την κλινική εικόνα, είτε από το ιστορικό του εξεταζόμενου, η υποψία ότι πρόκειται για κρούσμα.

Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα αυτό δεν τους απασχολεί, επειδή ακολουθώντας εσφαλμένη μεθοδολογία, διενεργούν ελέγχους στο γενικό πληθυσμό, οπότε εξετάζονται άτομα χωρίς συμπτώματα, που δεν μπορεί να πληρούν τις προηγούμενες δυο προϋποθέσεις (ιστορικό κια κλινική εικόνα).

Συνεπώς κάνουν δυο λάθη ταυτόχρονα!

Ωστόσο ο υφυπουργός κος Κοντοζαμάνης υπήρξε περισσότερο αποκαλυπτικός σε τέσσερα τουλαχιστον σημεία, με τις δηλώσεις του, όταν επιχείρησε να απαντήσει με ασάφειες και γενικότητες σε μια πολύ σαφή ερώτηση:

Π. ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Καλησπέρα. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε πόσα τεστ έγιναν εχθές, πόσα από αυτά έγιναν στον ιδιωτικό τομέα, πόσα στα δημόσια νοσοκομεία και τι θα κάνετε, επιτέλους, για την συνταγογράφηση τους, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες που τα έχουν ανάγκη……»

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ δεν είμαι πρόχειρος να σας δώσω το χθεσινό νούμερο. Μπορώ να το βρω και να σας ενημερώσω».

Επισήμανση: στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούν οι αναγνώστες τους πίνακες που έχουμε πολλές φορές δημοσιεύσει και τους οποίους προφανώς δεν είναι σε θέση να συμπληρώσει ο ΕΟΔΥ!

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές. Εφόσον κάποιος έχει προσέλθει σε δημόσια δομή, δεν έχει πληρώσει για το τεστ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Τα τεστ δεν γίνονται κατά τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπάρχουν κριτήρια και αυτά τα κριτήρια εφόσον πληρούνται διεξάγεται το τεστ από το Κράτος το οποίο και καλύπτει το σύνολο της δαπάνης».

  1. Η δήλωση αυτή επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο την πολιτική Τσιόδρα, η οποία προφανώς ουδέποτε έπαψε να εφαρμόζεται. Με άλλα λόγια το test προορίζεται μόνον για αυτούς που παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν αποτελεί τη βάση για μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους στην κοινότητα, δηλαδή το testing. Εξ άλλου η σύνθετη διαδικασία του testing, περιορίζεται για τον ΕΟΔΥ, μόνον σε ένα σκέλος : την ιχνηλάτηση των επαφών, κάποιου κρούσματος, που έχει συνατήσει στο δρόμο του, ή που έχει ανακαλυφθεί από μια συρροή ή κοιμόμενη εστία (γάμους, εργοστάσια, γηροκομεία).
  2. Ο κος Κοντοζαμάνης, στη συνέχεια αναιρεί ό,τι είχε πει προηγούμενα περί «συγκεκριμένου σχεδιασμού και κριτηρίων», δηλώνοντας: «Να σας θυμίσω ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, πενταπλασιάσαμε τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται ημερησίως και έχουμε ρίξει σχεδόν πέντε φορές κάτω το κόστος του δείγματος για το Κράτος από την αρχή της πανδημίας.

Επομένως, υπάρχει πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο, υπάρχει επάρκεια….»

Σε καμία περίπτωση δεν έχει ακουστεί ποτέ από επίσημα χείλη η παρότρυνση στους πολίτες να υποβληθούν σε test, όταν έχουν την υποψία ότι είναι θετικοί, για παράδειγμα, είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε επειδή είχαν βρεθεί πρόσφατα σε κάποιο μέρος με συνωστισμό.

Για τους «υπεύθυνους» η έννοια του συνωστισμού είναι σχετική. Αυτός δεν υφίσταται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως στις εφορίες, στην κεντρική ψαραγορά και κρεαταγορά στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, όπου υπάρχει αναγκαστικά πολυκοσμία επειδή δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την αποφυγή της. Υπάρχει μόνο στις πλατείες, στα μπαρ και όπου αλλού παρατηρούνται ακραίες κοινωνικές συμπεριφορές, που δεν παύουν να «διαφημίζουν» διάφορα ΜΜΕ, ωστόσο πάντα με τη διευκρίνηση ότι πρέπει να αποφεύγονται.

Συνεχίζει δε επισημαίνοντας: «Επομένως, υπάρχει πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο, υπάρχει επάρκεια και μάλιστα αυξάνουμε και την παραγωγική δυνατότητα με νέο εξοπλισμό, νέα μηχανήματα.».

Όσο γι αυτό ας θυμηθούμε το blackout των δημόσιων εργαστηρίων, πριν από λίγο καιρό, που στάθηκε αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια μια σειρά από σκάνδαλα, όσον αφορά ελλείψεις σε αντιδραστήρια, υπερβολικές τιμολογήσεις, και οδηγίες προς τα νοσοκομεία για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν φθάσει με το testing σε οριακό σημείο. Ο αριθμός των test που παρουσιάζεται ότι διενεργούνται δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος. Δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα καταγραφής, με αναλυτικό τρόπο, ούτε που διενεργούνται, σε ποιές περιοχές, ποιούς πληθυσμούς αφορούν, ούτε τα αποτελέσματα από τα ιδιωτικά εργαστήρια καταγράφονται σε ειδική πλατφόρμα. Η συλλογή των στοιχείων γίνεται από τον ΕΟΔΥ και επιπλέον καταμετρώνται όλα συλλήβδην, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών που διενεργούνται στις πύλες εισόδου, όπως και τα επαναληπτικά και τα επιβεβαιωτικά.

Έχουμε επανειλλημένα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένο και πλήρες σύστημα παραμετροποίησης, συλλογής και καταγραφής στοιχείων, προκειμένου να μπορεί να γίνεται αξιόπιστη και τεκμηριωμένη επεξεργασία δεδομένων για μια λεπτομερή, έγκαιρη και έγκυρη εκτίμηση κινδύνου.

Οι μέχρι στιγμής αποσπασματικές, ελλειματικές , ανεπαρκείς, πολλές φορές ανακριβείς και αντιφατικές μεταξύ τους αναφορές των διαφόρων εκπροσώπων σε στοιχεία, δείχνουν το μέγεθος της ανεπάρκειας. Είναι ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια και δημόσιος έλεγχος σε πραγματικό χρόνο με δημιουργία σοβαρής και λειτουργικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και όχι με εμπειρικούς, ερασιτεχνικά σχεδιασμένους και υποδεέστερους των σύγχρονων δυνατοτήτων και απαιτήσεων ιστοτόπους.

Επομένως μέχρι στιγμής η χώρα μας δεν έχει φτάσει στον απαιτούμενο για τις περιστάσεις αριθμό μοριακών testσ την κοινότητα, ούτε έχει εξαντλήσει τις παραγωγικές δυνατότητες των δημόσιων εργαστηρίων, αλλά ακόμη και των ιδιωτικών εφόσον χρειαστεί. Είμαστε μακράν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες που διενεργούν τεράστιο αριθμό test ημερησίως και αυτή τη στιγμή αναζητούν τρόπους για να έχουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στη διάθεσή τους αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση καμία από αυτές δεν κατέφυγε στη λύση, να καθιερώσει τα γρήγορα test, σε μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους στην κοινότητα. Οι μέθοδοι που αναζητούνται είναι η επέκταση των λήψεων των δειγμάτων, από το σάλιο, η βελτίωση των δικτύων ελέγχου, η εξεύρεση μεθόδων περαιτέρω αύξησης της παραγωγικότητας των εργαστηρίων και τέλος η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των ίδιων των μοριακών test.

Συνεπώς ο κος Κοντοζαμάνης πρωτοτυπεί λέγοντας: «Έχουμε και στη διάθεσή μας τώρα τα ταχέα τεστ, που είμαστε από τις πρώτες χώρες που τα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κυρίως σε επιδημικές καταστάσεις, όπως έγινε με επιτυχία στο νησί της Λέσβου».

Είναι λοιπόν άξιον απορίας η εμμονή του ΕΟΔΥ, στην παρακινδυνευμένη αυτή χρήση των αντιγονικών test, εκτός των πλαισιών που ορίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ και οι προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας.

Πολύ δε περισσότερο, όταν ξεπερνά την απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία μέχρι στιγμής – όπως έχουμε πληροφορηθεί – έχει αποφανθεί σωστά, για την περιορισμένη χρήση των γρήγορων tests, αποκλειστικά στη διαλογή των συμπτωματικών ασθενών στα νοσοκομεία.

Ωστόσο είναι καιρός να κάνει κι εκείνη τη δική της παρέμβαση για τη χρήση των αντιγονικών tests, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, χωρίς παρερμηνείες και ελαστικές εφαρμογές από τον ΕΟΔΥ, προτού να είναι πλέον πολύ αργά.

Τέλος αυτό που χρειάζεται να γίνει σήμερα, είναι αυτό που κακώς δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Δηλαδή μαζικοί, εκτεταμένοι και στοχευμένοι έλεγχοι στην κοινότητα, όπως δειλά, δειλά και με τραγική καθυστέρηση ισχυρίζεται ο ΕΟΔΥ, ότι ξεκίνησε να κάνει, αλλά με τον σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο. Με μοριακά RT – PCR tests. Ας αφήσει τα γρήγορα αντιγονικά test, προς χρήση για τις ενδείξεις που προβλέπονται από τον ΠΟΥ, για να μην έχουμε χειρότερα αποτελέσματα, από αυτά που βλέπουμε σήμερα.