Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στις 13 Σεπτέμβρη και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, 11 και 14 Σεπτέμβρη ότι η χώρα μας έχει προμηθευθεί μέσω δωρεάς 200.000 «γρήγορα» test (rapid test) αντιγόνου και τα οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στη Λέσβο.
 
Σήμερα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας και επειδή δεν έχει ακόμη βρεθεί το «γρήγορο» test με τις κατάλληλες προδιαγραφές, όλες οι χώρες επιχειρούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις για μαζικές και γρήγορες  διαδικασίες testing. Από τη μια μεγιστοποιήσουν τη δυνατότητά τους να πραγματοποιούν μαζικούς  και επαναλαμβανόμενους ελέγχους, βελτιώνοντας τις μεθόδους του testing και από την άλλη κάνοντας ταυτόχρονα ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μειώσουν τον απαιτούμενο χρόνο της εξέτασης και της αναμονής των αποτελεσμάτων.  Αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαστηρίων τους, επιστρατεύοντάς τα στο σύνολό τους. Παράλληλα το test γίνεται δωρεάν και το κόστος αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Ads

Ωστόσο εμείς, ως χώρα, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Αυτό φαίνεται από το «σκάνδαλο» που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, με την αδυναμία των δημόσιων εργαστηρίων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελέγχου μεγάλου αριθμού δειγμάτων, που παρέμεναν και παραμένουν σε εκκρεμότητα και την διοχέτευση τους στα ιδιωτικά εργαστήρια προς εκτέλεση. Επιπλέον δε, το κόστος είναι μεγαλύτερο απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα βέβαια, όποια τυχόν αύξηση  παρουσιάζεται στους ελέγχους με ευθύνη του ΕΟΔΥ στην κοινότητα, δεν είναι αποτέλεσμα αλλαγής της πολιτικής του και προσαρμογής στις συστάσεις του ΠΟΥ –  test, test, test –  αλλά υπαγορεύεται από τις ανάγκες που δημιουργεί – αναπόφευκτα πλέον – ο αυξημένος αριθμός των κυκλοφορούντων κρουσμάτων στην κοινότητα.
 
Είναι γνωστό ότι σε καμία χώρα δεν έχει επιχειρηθεί να καθιερωθούν τα «γρήγορα» test αντιγόνου, και μάλιστα με σκοπό να υποκαταστήσουν τα μοριακά test (RT – PCR), στο πεδίο εφαρμογής τους, δηλαδή στα διάφορα στάδια του testing, όπως αναλυτικά έχουμε κατ’ επανάληψη περιγράψει.
Τα μοριακά test, είναι τα μοναδικά test αναφοράς, όσον αφορά την ανίχνευση του SARS – COV – 2.
 
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, μια χώρα ως γνωστόν με σύνολο 6.712.072  κρουσμάτων, συνεχώς αυξανόμενο αριθμό 3.714 νέων κρουσμάτων , που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό (198.572) νεκρών. Η χώρα αυτή, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες που θα επεδίωκε να καταφύγει στη λύση των γρήγορων test, αν πάρουμε υπόψη μας τον αριθμό τους (συνολικά 92.444.319 ), που κυμαίνεται μεσοσταθμικά στις 500.000 την ημέρα περίπου και όταν μάλιστα τα εργαστήρια της χώρας παρά τον μεγάλο αριθμό και τις τεχνικές (ρομποτικές) δυνατότητές τους, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
 
Στις ΗΠΑ, όπου το FDA, ο αρμόδιος για τις εγκρίσεις οργανισμός – που θεωρείται ως ο αυστηρότερος στον κόσμο – δεν έχει δώσει μέχρις στιγμής έγκριση σε κανένα test αντιγόνου, που οι ΗΠΑ έχουν – εκ των πραγμάτων – τη δυνατότητα να παράγουν, ως χώρα με υψηλή τεχνολογία.

Το FDA  – όπως προκύπτει από τη διευκρίνηση που ακολουθεί – μόλις στις 26 Αυγούστου, έχει επιτρέψει, μόνον προσωρινά και μέχρι νεοτέρας (unless the authorization is terminated or revoked sooner) με ειδική «εκτάκτων αναγκών» άδεια (emergency use authorization), λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, τη χρήση του  test αντιγόνου,  της εταιρείας Abbott. Το test αυτό επιβάλλεται να γίνεται σε εργαστήρια που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ads

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/covid-19-update-fda-authorizes-first-diagnostic-test-where-results-can-be-read-directly-testing-card

Ας δούμε στη συνέχεια, που και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί :  αποκλειστικά σε χώρους που παρέχονται ιατρικές φροντίδες. Δηλαδή σε επείγοντα και τακτικά ιατρεία. Σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι πάσχουν από  COVID-19 και μάλιστα μόνον μέσα σε επτά ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους.
 
Είναι λοιπόν σαφές ότι το «γρήγορο» αυτό test αντιγόνου, όπως και κάθε άλλο παρόμοιο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση ως test για μαζικό testing και ιχνηλατήσεις.

Χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε ΑΣΘΕΝΕΙΣ με την υποψία της νόσου COVID-19  και μόνον σε χώρους διαλογής για μια πρώτη και γρήγορη εξέταση κατά την υποδοχή τους σε ιατρεία και μάλιστα εφόσον δεν έχουν περάσει 7 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, επειδή μπορεί να είναι «ψευδές» αρνητικό, επιβάλλεται έλεγχος με μοριακό (RT – PCR) test.
 
Επιπλέον στο φυλλάδιο οδηγιών (SPC) της κατασκευάστριας εταιρείας αναφέρονται ότι :

Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει τη πιθανότητα, το εξεταζόμενο άτομο να πάσχει από τη νόσο COVID-19  και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ως αποκλειστική βάση για την αντιμετώπιση του ασθενούς. Εξηγεί δε, ότι είναι γνωστόν, πως τα test αντιγόνου έχουν μικρότερη ευαισθησία από τα μοριακά (PCR) test, τα οποία ανιχνεύουν RNA του ιού.
 
Ειδικότερα δε, εξηγεί τους κινδύνους από ένα «ψευδές» αρνητικό αποτέλεσμα, όπως είναι η καθυστέρηση, η μη εφαρμογή θεραπείας στον ασθενή, η μη παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς και των ατόμων του οικείου περιβάλλοντός του, με τελικό αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος διασποράς της νόσου  COVID-19 στην κοινότητα.
 
Στην περίπτωση λοιπόν «ψευδούς» αρνητικού test, και εφόσον υπάρχει υποψία επειδή ο ασθενής, έχει εκτεθεί σε επαφή με κρούσμα ή προκύπτει από τα συμπτώματα που ο ίδιος εμφανίζει, τότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το test ή να γίνεται έλεγχος με μοριακό (RT – PCR) test, μετά από γνώμη των ιατρών, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
 
Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα «γρήγορα» test, μπορούν να υποκαταστήσουν ή να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά με τα μοριακά  (RT – PCR) test.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:

 
Ωστόσο  μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στις 11 και 14 Σεπτεμβρίου, του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του, την Κυριακή στις 13 Σεπτεμβρίου και το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 11 Σεπτεμβρίου, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, τα οποία αφορούν τη χρήση αυτών των λεγόμενων γρήγορων test (rapid test).
 
Τι εννοεί λοιπόν ο πρωθυπουργός;
όταν λέει ότι :

« Θέλω επίσης να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη «φαρέτρα» των όπλων μας και την πρώτη παρτίδα από rapid test αντιγόνων, τα οποία σε πρώτη φάση τα χρησιμοποιούμε στην Λέσβο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα με πολύ υψηλή αξιοπιστία -τονίζω όχι τόσο υψηλή αξιοπιστία όσο η αξιοπιστία του PCR, αλλά με πολύ υψηλή αξιοπιστία- να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.
 
Μήπως ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση για COVID – 19 στον πληθυσμό των προσφύγων ;
 
Κι αν ναι ;
Πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτό με ένα  test, αποδεδειγμένα ακατάλληλο για μια τέτοια διαδικασία ;

Μήπως πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με πρόσχημα  τη «γρήγορη» διαλογή και το διαχωρισμό των θετικών  από τους αρνητικούς και ανάλογα να αποφασιστεί σε ποιο  χώρο θα εγκατασταθεί η κάθε διαφορετική κατηγορία ;

Η «γρήγορη» διαλογή, άραγε δεν θα έχει νομοτελειακά σαν αποτέλεσμα τη «γρήγορη» διασπορά, δεδομένου ότι το βασικό μειονέκτημα του συγκεκριμένου test είναι ο μεγάλος αριθμός των «ψευδώς» αρνητικών, οι οποίοι θα κυκλοφορούν και εν αγνοία τους θα διασπείρουν με «ψευδώς» αρνητικό  test τον ιό ;

Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες κυκλοφορούν και αναμειγνύονται με τον υπόλοιπο πληθυσμό, άραγε δεν κινδυνεύει και ο ντόπιος πληθυσμός του νησιού από μια τέτοια «γρήγορη» διασπορά ;

Έχει ενημερωθεί ο ΠΟΥ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστεία και οι λοιπές Διεθνείς Οργανώσεις, ότι οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα εφαρμόζουν μια μη  εγκεκριμένη διαδικασία, σε ένα πληθυσμό, για τον οποίο η Ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη της προστασίας της υγείας του, για όσο διάστημα φιλοξενείται στη χώρα ;

Είναι ενημερωμένη και έχει εγκρίνει τη διαδικασία αυτή η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ;

Τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν λέει :

Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα προμηθευτεί 1 εκατομμύριο τέτοια τεστ. Και εφόσον αποδειχθεί στην πορεία ότι τα τεστ αυτά είναι όσο αξιόπιστα όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι, προφανώς και θα προσθέσουμε τέτοια τεστ, τα οποία πρέπει να σας πω ότι είναι και αρκετά οικονομικά ως προς το κόστος.

Μήπως ότι αυτά τα «γρήγορα» test πρόκειται να δοκιμασθούν στο συγκεκριμένο πληθυσμό των προσφύγων και ενδεχομένως στους κατοίκους της Λέσβου για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους ;
Άραγε δεν είναι γνωστή η αποτελεσματικότητά τους ;

Τι είδους πειραματική μελέτη είναι αυτή που διενεργείται στη Λέσβο ;

Τι εννοεί λέγοντας « ..θα προσθέσουμε τέτοια τεστ..» ;
Πού θα προστεθούν;
Μήπως στους «ελέγχους» του ΕΟΔΥ στην κοινότητα και στις ιχνηλατήσεις;

Ποιοί είναι οι ειδικοί στους οποίους κάνει αναφορά ο κος Μητσοτάκης και τι ακριβώς έχουν εισηγηθεί ;

Τι ακριβώς εννοεί λέγοντας :

Να επανέλθω στο ζήτημα των γρήγορων τεστ αντιγόνων, το γεγονός ότι τα διαθέτουμε είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο το οποίο έχουμε πια στη «φαρέτρα» μας. Να μπορούμε γρήγορα να τεστάρουμε, με μεγάλη αξιοπιστία, και τους υγειονομικούς μας ενδεχομένως πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι θα το κάναμε αν ήμασταν μόνο εξαρτημένοι από τα τεστ PCR. Και θέλω να τονίσω για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση ότι όποιος  βγαίνει θετικός στο τεστ αντιγόνων τεστάρεται και με PCR, για να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ακρίβεια του τεστ.»

Μήπως ότι ανάλογα με τα «αποτελέσματα της μελέτης» θα εμπλουτισθεί ή μήπως έχει ήδη εμπλουτισθεί ο εξοπλισμός  της «φαρέτρας», όσον αφορά το τρόπο με τον οποίον θα καλύψει ο ΕΟΔΥ από εδώ και πέρα την ελλειμματική του πολιτική, όσον αφορά το ζήτημα των μαζικών ελέγχων ;
 
Μήπως άλλαξε κάτι ; και αν ναι, τι ακριβώς  στην μέχρι στιγμής ακολουθούμενη πολιτική του ΕΟΔΥ, που είχε υποδείξει ο κος Τσιόδρας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και της επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων» του ;

Μήπως κάτω από την πίεση προτίθεται να αλλάξει την πολιτική, που μέχρι σήμερα εξόρκιζε;
 
Ή μήπως προσπαθεί να την εφαρμόσει πλέον με παραποιημένη μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας τα «γρήγορα»  test στους μαζικούς ελέγχους ; 
 
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα ισχύσει το : «γρήγορα» test – «γρήγορη» διασπορά !!!
 
Τι ακριβώς εννοεί ο κος Μητσοτάκης όταν δηλώνει ότι « όποιος βγαίνει θετικός στο τεστ αντιγόνου τεστάρεται και με PCR», όταν οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου  προϊόντος υπαγορεύουν ακριβώς το αντίθετο ;
 
Ποιοί είναι αυτοί τέλος πάντων που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό και τι  είδους «ειδικές» γνώσεις διαθέτουν ;
 
Είναι καιρός πια να γίνει αντιληπτό, ότι με τη μέχρι στιγμής διαχείριση, η κατάσταση οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια και ότι ακόμη και σε περίπτωση αναθεώρησης, μπορεί να μην είναι πλέον εφικτή η ασφαλής έξοδος από αυτά.