Αύριο ή μεθαύριο προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως διαρρέεται από υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείο Οικονομικών. Το ζήματα του νέου φόρου ακινήτων συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με κύριο θέμα τους πλειστηριασμούς. Παρόντες στη συνάντηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

Σημειώνεται ότι διαρρέεται επίσης πως θα περικοπούν 40-50 εκατ. ευρώ απο 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το οποίο έκανε λόγο για κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων τις επόμενες ημέρες, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως, π.χ. το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Κατά τη συνάντηση με την τρόικα, συζητήθηκαν, παράλληλα, και ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Ads

Tο νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα αναμένεται να αποτελέσει ουσιαστικά ένα πολυνομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει σε αυτό διατάξεις που θα αφορούν στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε παρεμβάσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενο παράτασης των εργασιών της Βουλής μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου προκειμένου να κλείσουν, έστω και την ύστατη ώρα, όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης, προκαλεί η καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει δώσει το «πράσινο φως» στο Προεδρείο της Βουλής αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς να αξιοποιήσουν ακόμη και το τελευταίο δεκαήμερο του έτους – κατά το οποίο παραδοσιακά η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της – σε περίπτωση που προκληθεί η ανάγκη να ψηφιστούν τότε ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα των δανειστών.