H εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας, στην 38χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, ενεργοποιεί τα διεθνή πρωτόκολλα αντιμετώπισης του ιού και στην Ελλάδα.

Ads

Η ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων επιβεβαιώθηκε στην σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, παρουσία και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, και – σε πρώτο χρόνο – προβλέπει την «ιχνηλάτηση» όλων των πολιτών με τους οποίους ήρθε σε επαφή η 38χρονη από την στιγμή που επέστρεψε, την περασμένη Κυριακή, από το Μιλάνο στην Θεσσαλονίκη και την υποβολή τους σε εξετάσεις, προκειμένου να φανεί εάν έχει μεταδοθεί και σε κάποιον εξ αυτών ο ιός.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, καθώς η 38χρονη γυναίκα βρέθηκε εκεί την Δευτέρα το απόγευμα, και παρακολούθησε για κάποια ώρα και την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα η γυναίκα, η οποία ήταν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Κώστα Ζέρβα συμμετείχε την Δευτέρα σε συνάντηση της δημοτικής του ομάδας, ενώ αργότερα παρέμεινε και σε μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως εκ τούτων, αποφασίστηκε, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr να γίνει αύριο ειδική απολύμανση χώρων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει δοθεί οδηγία και σε όσους συναντήθηκαν μαζί της την Δευτέρα στον Δήμο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους, και σε οποιαδήποτε εκδήλωση συμπτωμάτων γρίπης να επικοινωνήσουν με γιατρό.

Ads

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γυναίκα εκδήλωσε τα συμπτώματα – δηλαδή εμφάνισε πυρετό – λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε αυξημένη επαγρύπνηση για όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της προχθές το απόγευμα.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ο δήμαρχος Κώστας Ζέρβας συγκάλεσε σύσκεψη με αντιδημάρχους στο Δημαρχείο, όπου και αποφασίστηκε να αναβληθούν κάποιες εκδηλώσεις τις επόμενες ημέρες – όπως για παράδειγμα την παροχή δωρεάν συσσιτίων – προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την κλινική εικόνα της γυναίκας, κρίνεται γενικά καλή, τα συμπτώματά της είναι ήπια και, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ και παίρνει αντιική αγωγή. Οι συγγενείς της έχουν τεθεί ήδη, οικειοθελώς, σε απομόνωση στα σπίτια τους και βρίσκονται σε επαφή με τους γιατρούς.