Τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, ξεκινώντας από το Ασκληπιείο Βούλας και τον Ερυθρό Σταυρό, αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί τους, γιατροί και νοσηλευτές.

Ads

Εν μέσω πανδημίας με τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ να έχουν δώσει και να δίνουν ηρωϊκή μάχη για τη δημόσια υγεία και την κυβέρνηση επί έναν χρόνο να επικοινωνεί σχέδια ενίσχυσής του, η ιδιωτικοποίησή τους φαίνεται να είναι ένα από αυτά. 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδιακής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτη Παπανικολάου, που μίλησε στο tvxs.gr, «η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να ξεπουλήσει δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ», ενώ η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας και μέλος της ΕΓ ΟΕΝΓΕ, Δέσποινα Τοσουνίδου περιγράφει στο tvxs.gr πως αντιλήφθηκαν τους Ελβετούς επενδυτές, τι παραδέχτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου και πως συνδέεται η επένδυση με αυτήν στο Ελληνικό.

Τα οικόπεδα – φιλέτα ιδιοκτησίας του ιδρύματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ads

«Και τα δυο νοσοκομεία είναι νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά τα κτίριά τους βρίσκονται σε οικόπεδα – φιλέτα ιδιοκτησίας του ιδρύματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εδώ και δέκα χρόνια περίπου υπάρχει μια φιλολογία από διάφορους κύκλους ότι θέλει το κράτος να τα ξεφορτωθεί. Έχουν ακουστεί περί αυτού διάφορα σενάρια, όπως να πουληθούν τελείως τα οικόπεδα και οι γιατροί να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία και αυτά να κλείσουν ή να γίνει κάποιου είδους ιδιωτικοποίηση. Το δεύτερο σενάριο ακούγεται έντονα τα τελευταία χρόνια ειδικά για τον Ερυθρό, όπου έχουν σκεφτεί να γίνει μια είδους σύμπραξη με το Ερρίκος Ντυνάν», λέει στο tvxs.gr ο Π. Παπανικολάου.

Επίσημες ανακοινώσεις των σχεδίων αυτών δεν έχουν γίνει αλλά δεν έχει γίνει και καμία διάψευση. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο «μας έχουν μπει ψύλλοι στ αυτιά» σημειώνει ο Π. Παπανικολάου και εξηγεί τους λόγους.

«Ο πρώτος είναι ότι ο Ερυθρός οδεύει τάχιστα προς λειτουργική διάλυση δεδομένου ότι έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο που ασχολείται αποκλειστικά με τον covid. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης την περασμένη Παρασκευή απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ έδωσε χρονοδιάγραμμα εντός Μαϊου για την επαναφορά σε κανονική λειτουργία του Θριασίου και του Σισμανόγλειου, τα οποία είχαν επίσης μετατραπεί σε αποκλειστικά covid νοσοκομεία, δεν αναφέρθηκε, δεν είπε κουβέντα για τον Ερυθρό Σταυρό. Σε ό,τι αφορά το Ασκληπιείο, εκεί το θέμα είναι ακόμη πιο σημαντικό. Η διοίκηση του νοσοκομείου αποκάλυψε στους εκεί υγειονομικούς πως είναι σε διαβούλευση με ξένους επενδυτικούς ομίλους για πλήρη ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ. Και στα δύο νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ταυτόχρονα την Πέμπτη 20/5 στις 12.30».

Το Ασκληπιείο σε διαφημιστικό βίντεο για ελβετικούς επενδυτικούς ομίλους

Τι συμβαίνει στο Ασκληπιείο; Η γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Δέσποινα Τοσουνίδου, λέει στο tvxs.gr τι αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι.

«Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είχαμε αντιληφθεί το τελευταίο διάστημα ένα drone το οποίο ερχόταν και έφευγε πάνω από το καινούργιο κτίριο, το οποίο έχει σχεδόν τελειώσει και έχει γίνει με δωρεά. Είχαμε δει επίσης κάμερες και διοικητικά στελέχη του νοσοκομείου να δίνουν συνεντεύξεις. Μετά από ερωτήσεις και πίεση που δέχτηκε από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, ο διοικητής του νοσοκομείου, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έχει φτιαχτεί ένα διαφημιστικό βίντεο το οποίο προορίζεται να προβληθεί σε ελβετικούς επενδυτικούς ομίλους προς άγραν επενδυτών για το Ασκληπιείο ώστε να γίνουν ΣΔΙΤ.

Στη συνέχεια ο τομεάρχης του παθολογικού τομέα και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής είπε δημοσίως, πως, βεβαίως Ελβετοί θα δουν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν το νοσοκομείο. Υπήρξε άμεση αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων με ανακοίνωση γενικής συνέλευσης που θα γίνει την Πέμπτη και στην οποία καλούμε και όλους τους φορείς, σωματεία, δημοτικές κινήσεις, ομοσπονδίες υγείας, που είχαν αντιδράσει μαζί μας και στην αναστολή της ορθοπεδικής εφημερίας –  θυμίζω ότι το νοσοκομείο για πρώτη φορά από τις αρχές Απρίλη κλείνει την πύλη του στις 3 το μεσημέρι και δεν τελεί σε καθημερινή ορθοπεδική εφημερία, όπως συνέβαινε επί τριάντα χρόνια.

Οι κινήσεις του σωματείου οδήγησαν τη διοίκηση να βγάλει χθες ένα δελτίο τύπου, που αν το διαβάσει κανείς και μπορεί να δει και πίσω από τις λέξεις, καταλαβαίνει ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας. Όπως μας ανακοινώνει πανηγυρικά λοιπόν το Ασκληπιείο μαζί με πέντε άλλα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός – Αττικόν – ΚΑΤ – Ωνάσειο – Παίδων «Αγία Σοφία») εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ 2.0 που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προβλέπονται επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη μπίζνα πολλών εκατομμυρίων που καλωσορίζει τους επενδυτές στη δημόσια υγεία.

Να θυμίσω ότι ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας είχε δηλώσει πριν την πανδημία ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα θα ξεκινήσουν από δυο νοσοκομεία στην Αθήνα, ένα μεγάλο κι ένα μικρό και τότε όλες οι «κακές γλώσσες» λέγανε ότι το μικρό είναι το Ασκληπιείο. Και να σημειώσω ότι το κράτος πληρώνει για το οικόπεδο του Ασκληπιείου και για το οικόπεδο όπου στεγάζεται ο Ερυθρός Σταυρός στο Ίδρυμα του Ερυθρού 12.000.000 ευρώ το χρόνο. Με αυτά τα χρήματα δεν ξέρω πόσα νοσοκομεία, σίγουρα πάνω από δύο, θα μπορούσαν να φτιαχτούν».

Δίπλα και η επένδυση στο Ελληνικό

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς το Ασκληπιείο έχει κι άλλη αξία και σημασία, καθώς συνδέεται με την επένδυση στο Ελληνικό.

«Καθόλου τυχαία δίπλα στο νοσοκομείο ξεκινάει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Προφανώς το νοσοκομείο και τα σχέδια που έχουν οι επενδυτές συνδέονται άμεσα με την επένδυση του παραλιακού μετώπου και τις φιλοδοξίες για την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα χτιστεί μια πόλη πλουσίων εκεί, που θα θέλουν το νοσοκομείο τους» επισημαίνει η Δ. Τοσουνίδου και φωτίζει κι άλλες σκιώδεις «λεπτομέρειες», όπως αυτήν των μεγάλων δωρεών.

«Δεν είναι επίσης, τυχαίο, που στο Ασκληπιείο τα τελευταία τέσσερα πέντε χρόνια, ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από εκεί που δίνανε δωρεές είκοσι, τριάντα, χιλιάδες ευρώ έδωσαν δωρεές δέκα εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς αυτές δεν είναι δωρεές, είναι επενδύσεις, είναι προπομπός.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το 2017 ξεκίνησε να διεκδικεί τμήμα του οικοπέδου του Ασκληπιείου ως ρυμοτομούμενο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο όπου του έθεσαν το θέμα δημοτικοί σύμβουλοι απάντησε ότι οι ΣΔΙΤ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για το Ασκληπιείο.

Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και πως όσο αυτή η συζήτηση θα εξελίσσεται και παράλληλα ο δικός μας αγώνας θα αποκαλυφθεί όλο το σχέδιο που βρίσκεται τώρα κάτω από το τραπέζι. Διότι εκτός των άλλων όλη η συζήτηση και ο σχεδιασμός και η ένταξη του νοσοκομείου στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0  γίνεται χωρίς το Διοικητικό Συμβούλιο να γνωρίζει. Το σωματείο των εργαζομένων δια εκπροσώπου του είναι μέλος του ΔΣ και μαθαίνει για τα σχέδια από ένα δελτίο τύπου του διοικητή που βγήκε μετά από πίεση. Θα δώσουμε όμως άλλη μια μεγάλη μάχη για ανοιχτό δημόσιο νοσοκομείο για όλους».

Νέα εποχή βλέπει ο Διοικητής

Όπως υποστηρίζει από την πλευρά του ο Διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας «είναι γεγονός ότι η στήριξη του ΕΣΥ αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα και απέδειξε ότι χωρίς ένα δυνατό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αυτή ή άλλες παρόμοιας εκστάσεως Υγειονομικές κρίσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η προβολή των δυνατοτήτων και της δυναμικής που έχει αποκτήσει το «Ασκληπιείο Βούλας» στόχευε και στοχεύει στο να αισθάνονται ασφαλείς οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και βοηθάει στην διαβεβαίωση ότι το δωρεάν και Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα συστήματα μεγάλων χωρών και μπορεί να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες εργαζομένων που θα έρθουν στην Ελλάδα στα πλαίσια μεγάλων επενδύσεων.

Επιπλέον, στα πλαίσια του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ 2.0 όπου προβλέπονται επενδύσεις 1.500.000.000€ στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, η προβολή των νοσοκομείων που έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μεγάλο κομμάτι αυτών και να τις απορροφήσουν, είναι αυταπόδεικτα σημαντική.

Η δε προβολή των όσων έχουν επιτευχθεί και αλλάζουν την εικόνα του νοσοκομείου μέσω του επιτυχημένου μοντέλου των δωρεών, είναι αυτονόητο ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων».  

Και όπως καταλήγει στο δελτίο τύπου «το Ασκληπιείο Βούλας οδεύει στην Νέα Εποχή.

image