Ακόμη 30 δισ. ευρώ και δυο επιπλέον χρόνια απαιτεί η επίτευξη του προγράμματος υποστηρίζει σε δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Την ίδια ώρα, θεωρεί αμφίβολο το να καταφέρει να επιστρέψει πλήρως το 2020 στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Ads

«Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον προκειμένου να ορθοποδήσει», αποφαίνονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ευρωπαίοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι κεντρικών τραπεζών. Και οι δύο πλευρές υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στα 30 δισ. ευρώ.
 
Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται ανοιχτό το εάν και πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Αθήνας, αναφέρει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας το ενδεχόμενο να αποχωρήσει αναγκαστικά από το πρόγραμμα το ΔΝΤ εφόσον η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προκειμένου το 2020 να μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς βοήθεια.
 
Για τον λόγο αυτόν, υπενθυμίζει η εφημερίδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη πρόσφατα στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup στην Λευκωσία, τους είχε ζητήσει να παραχωρήσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, καλώντας τους παράλληλα να αναλάβουν το επιπρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η χρονική μετατόπιση.
 
Σύμφωνα με εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών που επικαλείται η εφημερίδα, οι τρεις αιτίες της «τρύπας» είναι η υστέρηση των 10 δισ. ευρώ που προέκυψε με την έναρξη του δευτέρου προγράμματος, η αποκλίνουσα από τα συμφωνηθέντα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η βαθύτερη ύφεση, που οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και αύξηση της ανεργίας.
 
Στελέχη των κεντρικών τραπεζών εκτιμούν ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι ακόμη στην κόψη του ξυραφιού. Κι αυτό γιατί ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης θέλουν την παραμονή της Αθήνας στην ευρωζώνη, διστάζουν να διαθέσουν τους επιπρόσθετους πόρους, φοβούμενες τις επιφυλάξεις των πολιτών τους. «Για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη θα πρέπει οι κυβερνήσεις να διαθέσουν άλλα 30 δισ. ευρώ», φέρεται να δηλώνει εκπρόσωπος κεντρικής τράπεζας.
 
Στο μεταξύ, το Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Spiegel που θέλει την «τρύπα» στον ελληνικό προϋπολογισμό να φτάνει τα 20 δισ.ευρώ. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών δηλώνει ότι το νούμερο του είναι άγνωστο.
 
«Πρόκειται για μια ασήμαντη ενδιάμεση αξιολόγηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Der Spiegel. «Υπάρχει ένα έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό, και ανεξάρτητα πόσο μεγάλο είναι θα πρέπει να καλυφθεί για να μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, να δοθεί δηλαδή η επόμενη δανειακή δόση», δήλωσε ο Κάμπετερ στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Στο ίδιο μήκος κύματος αυτό κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης.