Έλλειμμα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας φέρεται να έχει εντοπίσει η τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. Όπως σημειώνει το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν τις πληροφορίες και υποστηρίζουν πως αυτή τη στιγμή το έλλειμμα είναι στα 13,5 δισ. ευρώ. 

Ads

 
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει πως μόνο σε περίπτωση που το έλλειμμα μειωθεί η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, μοιάζει απίθανο η Ελλάδα να καταφέρει μόνη της να επιτύχει αυτή τη μείωση.
 
Παράλληλα επισημαίνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει ρωτήσει αρκετές φορές εάν οι πιστωτές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος των χρεών της χώρας και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει σε μια παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
 
Σύμφωνα με το Spiegel, μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και Κομισιόν έχει ξεσπάσει διαμάχη για το πότε θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως η Επιτροπή επιθυμεί η απόφαση για το θέμα να έχει ληφθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το Βερολίνο αναφέρει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς τα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος θα είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο.
 
* Φωτογραφία από το δημοσίευμα του Spiegel