Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το φθινόπωρο, συνοδευόμενο με μία αποδέσμευση σχεδόν 4 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Αυτά αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup.

Ads

Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισεκ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Eurogroup στη Suddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ. Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου, όπως είχε γίνει το 2011.

Ads

Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είναι το ότι φοβούνται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγεί Ευρωπαίος διπλωμάτης που δεν κατονομάζεατι. Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.