Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών μπαίνει εκ νέου η υπόθεση των λεγόμενων κομματικών θαλασσοδανείων, καθώς από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων αναμένεται να περάσουν πενήντα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής αλλά κι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ.

Ads

Πρόκειται για την συνέχεια της έρευνας, η οποία είχε τεθεί στο αρχείο το 2013, και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου το 2017.

Μετά τη σχετική έρευνα ήρθε η κλήτευση σε ανωμοτί κατάθεση 50 στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και της Αγροτικής (13 από την πρώτη και 37 από τη δεύτερη) καθώς οι κλήσεις παραδόθηκαν ήδη. Επίσης θα κληθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και του ΚΚΕ) που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά των κομμάτων αυτών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι ελεγχόμενες από τους Εισαγγελείς δανειοδοτήσεις αφορούν δανειακές συμβάσεις από το 2000 μέχρι και το τέλος του 2011 μεταξύ των κομμάτων και των ελεγχόμενων τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των Εισαγγελέων στα δύο μεγάλα κόμματα αποδίδονται δανειοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τις οποίες ωστόσο θα εξειδικευθούν οι θεωρούμενες ως επισφαλείς και τα αντίστοιχα ποσά.

Ads

Ωστόσο το βασικό σημείο που ελέγχουν οι Εισαγγελείς για την απόδοση ή μη ευθυνών στην όλη υπόθεση δεν είναι τα ποσά αλλά οι εγγυήσεις με τις οποίες πιστώθηκαν χρήματα στα κόμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για την υπόθεση, τα περισσότερα από τα υπό έλεγχο δάνεια, χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 2020. Η συγκεκριμένη τακτική μάλιστα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από τους ορισθέντες από τους εισαγγελείς πραγματογνώμονες ως ” παγκοσμίως μοναδική τακτική” αφού το εχέγγυο “δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο” και “αναμένεται να υπάρξει σε μέλλοντα χρόνο”.

Οι κλητεύσεις των εισαγγελέων αφορούν συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις των κομμάτων ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΚΚΕ που χρίζουν ελέγχου καθώς δημιουργούν ενδείξεις επισφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των κομμάτων ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν σχεδόν επτά χρόνια, πλην όμως η δικογραφία που είχε σχηματιστεί, τέθηκε στο αρχείο το 2013 μετά από τροπολογία που είχε ψηφιστεί για “ακαταδίωκτο” εμπλεκομένων , τραπεζικών και κομματικών στελεχών, όσον αφορά κάποιες δανειοδοτήσεις.