Στο μέλλον φαίνεται πως μεταφέρει τη λύση του θέματος της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες, παρά την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε σήμερα στη Βουλή, μία ημέρα μετά την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ads

Αφού η κυβέρνηση κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση επί ημερών του στον Ποινικό Κώδικα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενης ποινής στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει ακολούθως επίθεση, κάνοντας λόγο για «συνειδητά ψέματα» και επισημαίνοντας ότι  «η ΝΔ τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο», η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες.

Σε αυτήν προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως μεταφέρει το ζήτημα στο μέλλον. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, «Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Σήμερα, με τις αλλαγές αυτές βρεθήκαμε σε μια “γκρίζα” ζώνη όπου πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι «η νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε είναι, όταν έρθει η ώρα, να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα, καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».

Ads

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι «ακόμα κι αν άλλαζε ο Ποινικός Κώδικας, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τη συγκεκριμένη δίκη της Χρυσής Αυγής λόγω της μη δυνατότητας αναδρομικότητας. Άλλες υποθέσεις στο μέλλον, φυσικά μπορεί να τις καταλάβει. Γι’ αυτό αναδεικνύουμε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ευθύνεται για το γεγονός της μείωσης των ποινών, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον αυτή η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Άρα, για να μην μπερδεύεται κανείς. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν σε εξέλιξη. Γνώριζαν, όταν αποφάσισαν να αλλάξουν τον Ποινικό Κώδικα, τι συνέπειες θα έχει, για τη συγκεκριμένη δίκη. Για τα υπόλοιπα, από εδώ και πέρα, θα δούμε».

Δική του τροπολογία κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, προτείνοντας να προστεθεί νέο άρθρο στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο «Συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στους οποίους συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης, καθώς και συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, από το καταστατικό, τη διακήρυξη αρχών, τη λειτουργία και την εν γένει δράση των οποίων προκύπτει ότι παραβιάζουν ή απειλούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν ανακηρύσσονται. Η παρούσα διάταξη ως προς τις συνέπειές της ισχύει από την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος αυτών που καταδικάστηκαν και ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίον εκδόθηκε η απόφαση».

Τροπολογία κατέθεσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, προτείνοντας τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο για όλες τις εκλογές -εθνικές, τοπικές και ευρωεκλογές- «για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής», όπως υπογραμμίζουν.