Στον εισαγγελέα θα καταθέσει τη Δευτέρα ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων μετά τη μήνυση που έχει υποβάλει σε βάρος του ο υπουργός Παιδείας. Την ίδια ώρα ξεκινά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η πειθαρχική ανάκριση του κ. Πελεγρίνη, καθώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το κλείσιμο του Ιδρύματος.

Ads

 
Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν στοιχειοθετούνται κατηγορίες σε βάρος του για άσκηση ποινικής δίωξης ή αν η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο. Με την έρευνα σχετίζεται και η ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον Θ. Πελεγρίνη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.
 
Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγω ανακοίνωση ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του Συμβουλίου ζητώντας αποζημίωση από τα μέλη του 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και προσβολή προσωπικότητας. Όπως ανέφερε το όποιο ποσό του επιδικαστεί θα το διαθέσει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.
 
«Ισχυρίστηκαν σε βάρος μου αναληθείς ισχυρισμούς, πρoσέβαλαν βαρύτατα τηv πρoσωπική και επαγγελματική μoυ αξιoπρέπεια και εvτιμότητα και τηv επάρκεια πρoς άσκηση τωv υπηρεσιακώv μoυ καθηκόvτωv και συvακόλoυθα τηv πρoσωπικότητά μoυ, καθ’ όσov με εvεφάvισαν ως πρύτανη, που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών μου από δημόσιες Αρχές», τονίζει ο Θ. Πελεγρίνης και σημειώνει πως τα μέλη του Συμβουλίου, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» που που λειτουργεί υπέρ του υπουργού Παιδείας, τον στοχοποίησαν με αποτέλεσμα να διαταχθεί σε βάρος του δικαστική έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.
 
Μήνυση κατά του προέδρου του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ έχουν καταθέσει και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου, επίσης για την επίμαχη ανακοίνωση. Συγκεκριμένα το χωρίο της ανακοίνωσης που πυροδότησε την αντίδραση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ είναι αυτό που αναφέρεται στην υποτιθέμενη παράλειψη του πρύτανη να «απαιτήσει και να εξασφαλίσει την παρουσία του προσωπικού ασφαλείας στις υπηρεσίες του ιδρύματος μολονότι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου». Με την αναφορά αυτή  «συκοφαντείται το πανεπιστήμιο και το διοικητικό προσωπικό του» αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά.
 
Οι διοικητικοί υπάλληλοι τονίζουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και για το διοικητικό του προσωπικό, καθώς το διοικητικό προσωπικό όρισε προσωπικό ασφαλείας για την εξασφάλιση της πληρωμής του προσωπικού που δεν απεργεί. Επίσης αναφέρουν ότι οργάνωσαν ομάδες περιφρούρησης της πανεπιστημιακής περιουσίας και όρισαν προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών υγείας στις περιπτώσεις που κινδυνεύει ζωή πολιτών.
 
«Το πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια. Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται», αναφέρει σε δήλωσή του ο Θ. Πελεγρίνης.
 
Τέλος η απεργία στο ΕΜΠ, συνεχίζουν στο ΕΚΠΑ
 
Να αναστείλουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, στο οποίο λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές.
 
Αντίθετα, συνέχιση της απεργίας αποφασίστηκε στο Καποδιστριακό, σε μια γενική συνέλευση πάντως που έγινε σε κλίμα έντασης, με την απεργιακή επιτροπή να τάσσεται υπέρ δύο νέων 24ωρων απεργιών, για την Παρασκευή και τη Δευτέρα, και το προεδρείο του συλλόγου να αποχωρεί καταγγέλλοντας τη διαδικασία και υποστηρίζοντας πως οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν από την Παρασκευή να εργαστούν κανονικά.
 
Σημειώνεται πως στην απόφαση προβλέπεται και η συνέχιση του διαλόγου της επιτροπής των διοικητικών με τον υπουργό Παιδείας. Ωστόσο ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος όσο είναι κλειστό το Πανεπιστήμιο.