Κανένας λόγος δεν συντρέχει,ούτε υπάρχουν πράξεις ή παραλείψεις, για την παραπομπή του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο πειθαρχικό συμβούλιο, όπως ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών απορρίπτοντας το αίτημα του υπουργού να τεθεί σε αργία ο πρύτανης. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη. Νωρίτερα, για αυταρχισμό κατηγόρησε τον Αρβανιτόπουλο ο Πελεγρίνης, ενώ χαρακτήρισε «Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» το Πειθαρχικό Συμβούλιο. 

Ads
 

«Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. ‘Αλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της», σχολιάσε ο Θ. Πελεγρίνης, πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Συγκλήτου. 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ βρίσκονται στη 13η εβδομάδα απεργίας, ενώ σχολές τελούν υπό κατάληψη από τους φοιτητές, όπως συμβαίνει στο ΕΜΠ (τρεις σχολές). Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φοιτητές της Ψυχολογίας πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά (10.00-13.00) μέχρι και την Παρασκευή. 48ωρη απεργία από την Τρίτη και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
 
Εν τω μεταξύ η ακαδημαϊκή κοινότητα καταδικάζει την παραπομπή του Θ. Πελεγρίνη. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, η ΠΟΣΔΕΠ και οι  διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ , συντάσσονται στο πλευρό του Θεοδόση Πελεγρίνη. «Για αψυχολόγητη ενέργεια, που δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και αυταρχισμού από πλευράς Υπουργού», έκανε λόγο ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Γιάννης Μυλόπουλος.
 
Σημειώνεται πως στις 16:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου  με διευρυμένη αντιπροσωπεία  διοικητικών υπαλλήλων, παρουσία και του ΔΣ  της Ομοσπονδίας. Την Τρίτη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο ζήτησε την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Πελεγρίνης: Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο
 
«Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο» που λειτουργεί υπέρ του υπουργού Παιδείας, αποκάλεσε το Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
 
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας για αυταρχισμό, σημειώνοντας πως προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του με νέα λάθη. «Νομίζει ότι όλα λήγουν με μια τροπολογία για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αργία επειδή δεν απογράφησαν για να μοριοδοτηθουν», ανέφερε.  
 

 

Ο Θ. Πελεγρίνης δήλωσε υπερήφανος για τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου και τόνισε πως αισθάνεται «δέος» για την απεργία τους, αφού «δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τις σάρκες τους». «Δεν ξέρω αν θα είμαι αύριο εδώ αλλά είμαι υπερήφανος για τους υπαλλήλους μας. Έδωσαν ένα μάθημα στην κοινωνία για το πως πρέπει να αγωνιζόμαστε ακόμη κι αν ξέρουμε ότι θα χάσουμε », τόνισε. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, που είχαν γεμίσει την αίθουσα, σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον πρύτανη του ΕΚΠΑ

ΟΛΜΕ: Το Υπουργείο ξεπέρασε τα όρια

«Με μια σπασμωδική κίνηση, στην προσπάθειά του να επιβάλλει την πολιτική των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων και της διάλυσης των Πανεπιστημίων, διώκει πειθαρχικά τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη κινώντας πειθαρχική δίωξη» σημειώνει η ΟΛΜΕ, που δηλώνει την συμπαράστασή της στον πρύτανη ενώ σημειώνει πως «το Υπουργείο Παιδείας ξεπέρασε τα όρια του αυταρχισμού».

Ads

Προσθέτει, δε, πως «ο μαχητικός αγώνας των συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ είναι και δικός μας αγώνας ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα και της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας».

Διαμαντοπούλου: «Η ύβρις ενός επικίνδυνου Πρύτανη»

Η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σχολίασε  στο facebook την ομιλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, λέγοντας ότι προσβάλλει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα Συμβούλια των ΑΕΙ, τους βουλευτές και τους θεσμούς. Μάλιστα τιτλοφορεί την ανάρτησή της ως «Η ύβρις ενός επικίνδυνου Πρύτανη».

image

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Με το Πανεπιστήμιο κλειστό, τους φοιτητές απογοητευμένους και τους γονείς σε απόγνωση, το επιστημονικό προσωπικό σε υποχρεωτική αργία και τους διοικητικούς στο δρόμο, ο κ. Πελεγρίνης επιλέγει την ευθεία προσβολή θεσμών και προσώπων χαρακτηρίζοντας, τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, ως «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο».

Προσβάλλει τους διακόσιους εξήντα Βουλευτές που στήριξαν μια μεγάλη μεταρρύθμιση και θεσμοθέτησαν τα συμβούλια.

Προσβάλλει τα πεντακόσια και πλέον μέλη των Συμβουλίων των ΑΕΙ της Χώρας, προσωπικότητες με διεθνή καταξίωση που απoφάσισαν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στην προσπάθεια πατρίδα για την αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας μας, και καταξιωμένους καθηγητές που με διαφανείς διαδικασίες εξέλεξαν οι συνάδελφοι τους σε κάθε Ίδρυμα.

Οι απαράδεκτοι χειρισμοί της Κυβέρνησης στα θέματα της παιδείας, από την ανάληψη των καθηκόντων της και οι τουλάχιστον ατυχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλογές σε πρόσωπα , δεν απαλλάσσουν τον κ. πρύτανη από τις ευθύνες του για την αποτελεσματική διοίκηση του πανεπιστημίου, το οποίο παραμένει και θα μπορούσε σήμερα να είναι απολύτως «αυτοδιοίκητο», αν επεδείκνυε σεβασμό στους νόμους και την εκ καθήκοντος πιστή εφαρμογή τους.

Για παράδειγμα:

Αν κάθε ΑΕΙ είχε καταρτίσει τον «Οργανισμό» και τον «Κανονισμό Λειτουργίας» του Ιδρύματος , όπως προέβλεπε ο Ν. 4009/2011, και στους χρόνους που αυτός προέβλεπε, θα είχε προ πολλού κατοχυρώσει πλήρως την εύρυθμη λειτουργία του και μαζί τις θέσεις του διοικητικού προσωπικού που θεωρούσε αναγκαίες και σήμερα χάνονται.

Αυτά ας τα λάβουν υπόψη όσοι προτιμούν την εξυπηρέτηση μικροκομματικών στοχεύσεων από την πραγματική υπηρέτηση του υψηλής ποιότητας, δημόσιου πανεπιστημίου, για όλους.