Να αναστείλουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, στο οποίο λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές. 

Ads

Αντίθετα, συνέχιση της απεργίας αποφασίστηκε στο Καποδιστριακό, σε μια γενική συνέλευση πάντως που έγινε σε κλίμα έντασης, με την απεργιακή επιτροπή να τάσσεται υπέρ δύο νέων 24ωρων απεργιών, για την Παρασκευή και τη Δευτέρα, και το προεδρείο του συλλόγου να αποχωρεί καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν αύριο Παρασκευή να εργαστούν κανονικά.

Νωρίτερα, σε ημίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έλαβε την στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με τις κινήσεις του γύρω από τις εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Διαβάστε σχετικά: Στήριξη από Μαξίμου στον Αρβανιτόπουλο

Ads

Πρόσκληση στο Υπουργείο Παιδείας να πάρει πρωτοβουλίες για την άμεση εκτόνωση της κατάστασης στα πανεπιστήμια ζητά το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων που συντάσσεται με την ανακοίνωση του Προεδρείου της Συνόδου της 5-12-2013. Το συντονιστικό των πρυτάνεων χαιρετίζει, παράλληλα, την επαναφορά σε ομαλή λειτουργία του ΕΜΠ και προσβλέπει στην άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης και στο ΕΚΠΑ, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Πρύτανή του.

Σημειώνεται πάντως ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει καταδικάσει την απόφασή του να παραπέμψει σε πειθαρχικό συμβούλιο τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, παρά την αρνητική γνωμοδότησή της. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας Ευ. Ιωαννίδης κάλεσε την Δευτέρα τον πρύτανη ως ύποπτο τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Η κλήση γίνεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας ενώ με την έρευνα συσχετίστηκε και ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα, με νέα δήλωσή του, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης κάνει λόγο για «αήθη επίθεση».

«To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια», αναφέρει ο πρύτανης και προσθέτει: «Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου, εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της».

Καταδικάζει το Συμβούλιο Ιδρύματος η απεργιακή επιτροπή

«H ανακοίνωση του Συμβουλίου του Ιδρύματος μόνο ως μια αποτυχημένη και απεγνωσμένη προσπάθεια να καταστήσει αισθητή την παρουσία του μπορεί να εκληφθεί», σχολίασε επικριτικά η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ την χθεσινή ανακοίνωση του Σ.Ι. που ήταν επιθετική προς τον πρύτανη. Μάλιστα, η απεργιακή επιτροπή αναφέρει ότι «το Συμβούλιο εδώ και τρεις μήνες είναι εξαφανισμένο και εμφανίσθηκε όταν  παραπέμφθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ», ενώ μιλάει για «θράσος εκ μέρους του Σ.Ι.» και δηλώνει πως «κύριο μέλημα του Συμβουλίου ήταν και συνεχίζει να είναι η προώθηση της διαίρεσης του σώματος των εργαζομένων αφού καλούσε τον Πρύτανη να προστατεύσει μόνον τους “άξιους” και τους “απαραίτητους” οι οποίοι προφανώς ανέρχονται σε 1279-498=781 εργαζόμενους…»

Επιπλέον κατηγορεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος ότι «υπηρετεί αταλάντευτα την πολιτική αποδόμησης του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, την προώθηση της λειτουργίας του βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και τελικά τη μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους»«Ενώ μιλούν για “ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες” δεν τους είδαμε να κόπτονται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 50%, γεγονός που πολύ σύντομα θα οδηγήσει στην επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον για τη θεατρική παράσταση στο Παρίσι του Θ. Πελεγρίνη, για την οποία δέχθηκε δριμεία κριτική από το Σ.Ι., η απεργιακή επιτροπή τονίζει ότι «με απίστευτη θρασύτητα κατηγορούν τον Πρύτανη ότι εγκατέλειψε το ίδρυμα επειδή έλειψε για ένα Σαββατοκύριακο εκτός Αθηνών ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο που έχει ο ίδιος συγγράψει». Καταγγέλλουν, δε, ότι «το Συμβούλιο εμφορείται από ακραία αντιδραστικές ιδέες που δικαιώνουν τους παραλληλισμούς με τον ναζιστή Πρύτανη Χάιντεγκερ και την πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο. Τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς εναντίον των ανθρώπων που θεραπεύουν την τέχνη –και δεν είναι μονοδιάστατοι τεχνοκράτες– έκαναν ο Γκαίμπελς, ο ΜακΚάρθυ, ο Σπάιρο Άγκνιου και πιο πρόσφατα ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Ν. Μιχαλολιάκος».