Την στήριξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως έγινε γνωστό μετά την συνάντηση των δυο στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήταν όλα τα σενάρια ανοιχτά – συμπεριλαμβανομένου και αυτού της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων. Παρόλα αυτά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται. Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει την απόφαση του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, σε πειθαρχικό συμβούλιο παρά την αντίθετή της γνώμη.

Ads

 
Την ίδια ώρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυο νέες 24ωρες απεργίες την Παρασκευή και την Δευτέρα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ για να καθορίσουν το μέλλον των δικών τους κινητοποιήσεων. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνάντησης της ομοσπονδίας διοικητικών υπάλληλων με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, η οποία απέβη άκαρπη.
 
Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, το μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζαχαρίας Τριγάζης εκτίμησε πως μπορεί να βρεθεί λύση, αρκεί όπως είπε, «να υπάρξει βούληση για γενναίες πολιτικές αποφάσεις». «Με 570 ανθρώπους εκτός, ακόμη και να λήξει η απεργία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε.
 
Διαβάστε επίσης: Ουαί δε υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί. Του Ζαχαρία Τριγάζη
 
Σε ό,τι αφορά την παραπομπή του πρύτανη του Ιδρύματος στο πειθαρχικό από το Υπουργείο Παιδείας, ο Ζ. Τριγάζης έκανε λόγο για «ακραίο και αντιδημοκρατικό μέτρο που τορπιλίζει τον διάλογο».
 
Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδίκασε σε σκληρό ύφος την απόφαση της παραπομπής του Θεοδόση Πελεγρίνη σε πειθαρχικό συμβούλιο παρά την αρνητική γνωμοδότησή της.
 
Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρύτανη ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γιάννη Μυλόπουλο, τον πρύτανη Χαροκοπείου, Δ. Αναγνωστόπουλο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π. Τσάρτα, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» την απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι  επιμένει «στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων».
 
«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης», υπογραμμίζουν οι πρυτάνεις.
 
Εκτιμούν επίσης ότι η πειθαρχική δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ «επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας» και ζητούν την άμεση ανάκλησή της.