Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, υπαρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Την Πέμπτη τα ξημερώματα, λίγο μετά τις 4:00, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προφυλάκιση του «φύρερ» της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και του πυρηνάρχη της ΤΟ Νίκαιας Γιώργου Πατέλη. Επίσης την Τετάρτη προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι Γιάννης Λαγός, υπεύθυνος του «πυρήνα» Νίκαιας, αλλά και το «καρφί» των νεοναζί η ανθυπαστυνόμος του Πειραιά «Βέτα». Οι Μιχαλολιάκος και Λαγός μεταφέρθηκαν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για ασφάλεια το απόγευμα της Πέμπτης. Στο Μαλανδρίνο ο Πατέλης, στις γυναικείες του Ελαιώνα η χρυσαυγίτισα ανθυπαστυνόμος. Μη προφυλακιστέοι με περιοριστικούς όρους κρίθηκαν οι Ηλίας Κασιδιάρης – υπεύθυνος εκπαίδευσης των ταγμάτων εφόδου σύμφωνα με το κατηγορητήριο- και οι Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Μίχος, που επίσης κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. 

 
Προφυλακιστέος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή και ο Χρήστος Παππάς. Πρόκειται για το τρίτο μέλος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που κρίθηκε προφυλακιστέο. Λίγο πριν τις 20:00 -είχε ξεκινήσει στις 13:00- ολοκληρώθηκε η απολογία του στον ανακριτή. Στο σπίτι του Παππά βρέθηκαν μεταξύ άλλων όπλα και ένα «μουσείο του ναζισμού και του φασιμού». Σβάστικες, πίνακες με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, κρασιά με τον ιταλό φασίστα, κράνη των Ες Ες ακόμη και μια «οδός Αδόλφου Χίτλερ». Ο Χρήστος Παππάς ήταν ο μόνος από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής που διέφευγε της σύλληψης για πάνω από μια ημέρα. Όταν αποφάσισε να παραδοθεί, μπαίνοντας στο κτίριο της ΓΑΔΑ, χαιρέτισε ναζιστικά και φώναξε «ζήτω η Χρυσή Αυγή».
 
* Στον ανακριτή ο Παππάς

* Κατά την αποχώρησή του μετά την απόφαση για προφυλάκισή του

Εκτιμάται πως ο λόγος που ο Χρήστος Παππάς διέφευγε της σύλληψης ήταν για να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις για τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά και να εξαφανίσει επιβαρυντικά στοιχεία που πιθανόν οι αρχές να μην έχουν εντοπίσει και ενδεχομένως να συνδέονται και με άλλες εγκληματικές και παράνομες πράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, όταν ξεκινούσε η δικαστική έρευνα, οι Παππάς και Παναγιώταρος άδειασαν τα σπίτια τους σε μια νύχτα.
 
Ειδικότερα την περασμένη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που διατάχθηκε δικαστική έρευνα, αιφνιδιαστικά ο Παππάς με την σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους φορτώσανε τα πράγματα από το διαμέρισμά τους στην Μιχαήλ Γρηγορίου αριθμός 21, σε τρία φορτηγά και μετακόμισαν.
 
Μία ημέρα νωρίτερα στις 21 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 16:00 ο Ηλίας Παναγιώταρος εγκατέλειπε, σύμφωνα με την κατάθεση της ιδιοκτήτριας του σπιτιού το διαμέρισμα που νοίκιαζε στην οδό Κύπρου 63 στου Παπάγου, χωρίς καμιά προειδοποίηση. Το συμβόλαιό του έληγε κανονικά την 1-8-15. Η ιδιοκτήτρια επικοινώνησε μαζί του για να της επιστρέψει τα κλειδιά. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ένας άγνωστος άνδρας την επισκέφθηκε εκ μέρους του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και της επέστρεψε τα κλειδιά. Στην συνέχεια η γυναίκα άνοιξε το διαμέρισμα για να το ελέγξει και ανακάλυψε ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε πάρει όλα του τα πράγματα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Χρήστος Παππάς ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής που έχει υποστηρίξει ανοιχτά τον ναζισμό εντός κοινοβουλίου, ενώ σε εκδήλωση της νεοναζιστικής οργάνωσης στην Κρήτη είχε σηκώσει και τη σημαία της χούντας. Ήταν την ίδια ημέρα που ο Ηλίας Κασιδιάρης απειλούσε με νεκρούς.