Συνεχίζουν το ράλι τους τα 10ετή ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,27%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005, πλησιάζοντας το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του 3,203%.

Ads

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων μειώνονται επί 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαδικασία, το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 3,7 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.

Το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, η προεξόφληση είναι πιθανό να γίνει ακόμη και εντός Μαίου – δηλαδή, σε πολιτικό χρόνο πριν από τις εκλογές – και έγκυρες κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και την πληρωμή του συνόλου της οφειλής στο Ταμείου εντός των επόμενων μηνών. Η απόφαση είναι ειλημμένη εδώ και μήνες, η συμφωνία κλείδωσε το Σαββατοκύριακο κατά το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου και αφορά, σ’ αυτή την φάση τουλάχιστον, ποσό 3,7 δις ευρώ που το επιτόκιό του φθάνει στο 5,1%.

Είναι μια συμφωνία win – win καθώς για την μεν Ελλάδα σηματοδοτεί, στην πράξη, την πλήρη αποδέσμευση από τον πιο σκληρό εκ των δανειστών, για τους δε ευρωπαίους έρχεται να επισφραγίσει το αφήγημα του ελληνικού «success story» εν όψει και των ευρωεκλογών. Παράλληλα, σφραγίζει και το βελούδινο μεν, οριστικό δε διαζύγιο του ΔΝΤ με την Ευρώπη – ένα διαζύγιο που θέλουν και οι δύο πλευρές για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η Ευρώπη το θέλει για να αποδεσμεύσει το πολιτικό της προφίλ από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας του Ταμείου, αλλά και διότι έχει έρθει πλέον η ώρα που ο ESM θα μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με ενισχυμένο ρόλο και αρμοδιότητες διεθνούς πιστωτή. Το ΔΝΤ επίσης θέλει το διαζύγιο ως – διασταλτική έστω – απόδειξη της «επιτυχούς» παρουσίας του στην ευρωπαϊκή κρίση και, κυρίως, ως διαβατήριο για την αναδόμηση και του δικού του διεθνούς προφίλ που υπέστη βαρύ τραύμα από τις μνημονιακές πολιτικές συνταγές.

Ads

Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης κινήθηκαν σήμερα κοντά στα υψηλά επίπεδα τριών εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις προσδοκίες ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανάκαμψη των κινεζικών εξαγωγών που έκανε τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι τόσο κακές όσο φαινόταν. Παρέμεινε στο επίπεδο αυτό σήμερα το πρωί, ανερχόμενη στο 0,05%.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η προσοχή τώρα στρέφεται στην έρευνα επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία του ινστιτούτου ZEW για τον Απρίλιο, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, καθώς και στα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Η βελτίωση του χρηματιστηριακού και επενδυτικού κλίματος, η μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit, οι προοπτικές μίας καθοριστικής εξέλιξης στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία του μεταποιητικού τομέα της Κίνας είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσαν αναλυτές της UniCredit.