ελληνικά ομόλογα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η απόδοση του 5ετούς είναι πλέον χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη των αντίστοιχων τίτλων του… αμερικανικού δημοσίου, και η μετα-μνημονιακή Ελλάδα τείνει να γίνει το «best seller» των διεθνών αγορών.

Ads

Προφανώς πίσω από αυτό το ράλι δεν κρύβεται κάποια αθέατη αναπτυξιακή έκρηξη στην χώρα που, έως και πριν από οκτώ μήνες βρισκόταν υπό διεθνή οικονομική εποπτεία. Κρύβονται όμως προφανείς και ρεαλιστικές προσδοκίες από την πλευρά τόσο των ξένων επενδυτών, όσο και της κυβέρνησης – προσδοκίες, οι οποίες ξεκινούν από την προοπτική άμεσης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ και φθάνουν έως την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους. Οι προσδοκίες αυτές είναι η βασική αιτία που έχει οδηγήσει πλέον την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στα επίπεδα του 2005 και στο 3,3%, όταν το επιτόκιο του τελευταίου δεκαετούς τίτλου που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο ήταν 3,9%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η υποχώρηση της απόδοσης των πενταετών τίτλων, που χθες υποχώρησε στο 2,17% εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα ακόμη και από τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα. «Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,17% και διαμορφώθηκε έτσι σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχους αμερικανικούς τίτλους που κινούνται στο 2,29%. Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Societe Generale  Άλμπερτ Έντουαρτς στη γερμανική Die Welt υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές αποδόσεις ξεπερνούσαν και το 20%.

Η απάντηση που δίνουν ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές είναι πως σίγουρα οι χρηματαγορές δεν τρελάθηκαν. Και παραπέμπουν στις ευκαιρίες για κέρδη χωρίς υψηλό ρίσκο που ανοίγουν για τους επενδυτές ενώπιον μιας σειράς θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα – ευκαιρίες, οι οποίες έρχονται την ώρα που η Γερμανία δίνει πλέον αρνητικά επιτόκια «αναγκάζοντας» τους επενδυτές να την πληρώσουν για να την… δανείσουν.

Ads

Η πρώτη εξ αυτών των ευκαιριών είναι η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Η συμφωνία, η οποία κλειδώνει αυτές τις μέρες στο ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, προβλέπει την αποπληρωμή περίπου 3,5 δις ευρώ από το σύνολο των 9,5 δις που είναι η οφειλή της Ελλάδας προς το Ταμείο. Γι αυτό το ποσό των 3,5 δις το επιτόκιο αγγίζει το 5% και είναι πολλαπλάσιο εκείνου με το οποίο μπορεί πλέον το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται από τις αγορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αμέσως μετά την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να υποβληθεί και η επίσημη αίτηση της Αθήνας στον ESM για την προεξόφληση του συγκεκριμένου ποσού. Η σύμφωνη γνώμη του ESM θεωρείται επίσης δεδομένη, όπως έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, και η χρηματοδότηση της αποπληρωμής θα γίνει από τα ποσά που έχει αντλήσει η Ελλάδα με τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων.

Εντός του Μαίου, άλλωστε, κι εάν δεν υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, προγραμματίζεται και νέα έξοδος στις αγορές. Εδώ, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% με 2,80%. Εναλλακτικά, υπάρχει και η εκδοχή έκδοσης τριετούς τίτλου, όπου το επιτόκιο εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 1,7%.

Ο συνολικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι, πέραν της αποπληρωμής του ΔΝΤ, τα ποσά που αντλούνται από τις νέες εκδόσεις μπορούν να αφήσουν δημοσιονομικό χώρο και για «ήπια» έστω, όπως χαρακτηρίζονται, μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και φοροελαφρύνσεις. Η δε εκτίμηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αγορά είναι πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μπορεί να πέσει έως και στο 2,5%, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τον χρόνο των εκλογών…