Στο φως της δημοσιότητας έρχεται βίντεο από την άγρια δολοφονία του Αλβανού κρατουμένου Άλμπερτ Μπάκο, τον Ιανουάριο, στις φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για βίντεο που περιλαμβάνεται ως στοιχείο στη δικογραφία της δολοφονίας αλλά και της δράσης της Μαφίας του Κορυδαλλού. 

Ads

Ο Μπάκο, που είχε ανοίξει πυρ με καλάσνικοφ σε μπαρ στο Μικρολίμανο τραυματίζοντας 15 άτομα, κατηγορείτο και ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αλλά και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος μετά από την έρευνα των αρχών κατηγορείται πλέον για εμπλοκή στην υπόθεση της μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Αλβανός Άλμπερτ Μπάκο δολοφονήθηκε άγρια από συγκρατούμενό του, δράστη της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Θύτης και θύµα είχαν συνεργαστεί στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου µέσα στο γραφείο του στα Εξάρχεια. Ο Μπάκο, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, ήταν αυτός που µαζί µε άλλον κρατούµενο των φυλακών Κορυδαλλού έδωσαν εντολή στον 34χρονο και σε έναν ακόµα Αλβανό να εκφοβίσουν τον Ζαφειρόπουλο. Αντ’ αυτού, ωστόσο, οι φυσικοί αυτουργοί τον δολοφόνησαν.

Ο Μπάκο σχεδίασε την επίθεση σε βάρος του Μ. Ζαφειρόπουλου για να στείλει µήνυµα στον Αριστείδη Φλώρο, τον οποίο εκπροσωπούσε νοµικά ο γνωστός δικηγόρος, θεωρώντας ότι του χρωστά χρήµατα για την απόπειρα δολοφονίας που είχε διαπράξει ο ίδιος -κατ’ εντολή του Φλώρου, όπως λέει-, µε στόχο τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο, ο οποίος εκπροσωπούσε τον ΛΑΓΗΕ στη διαµάχη του µε τις εταιρείες Energa και Hellas Power, στις οποίες συµµετείχε ο Α. Φλώρος. 

Ads

Όπως είπε ο δολοφόνος του Μπάκο στους αστυνομικούς, τον σκότωσε επειδή του φερόταν άσχημα. Ο δεύτερος δράστης, που φαίνεται και στο βίντεο να συμμετέχει στη δολοφονία, δεν εξήγησε ποτέ γιατί ενεπλάκη. Παρά τους ισχυρισμούς των δραστών, πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, αναφέρουν πως ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου πιθανότατα είχε διαφωνία με τον ηθικό αυτουργό Άλμπερτ Μπάκο για τα όσα θα ισχυρίζονταν στο δικαστήριο και ενδεχομένως να τον δολοφόνησε για αυτόν τον λόγο. 

Το βίντεο της δολοφονίας του Μπάκο, που δημοσιεύει το Βήμα, επιβεβαίωνει όσα είχαν διηγηθεί αυτόπτες μάρτυρες, που έκαναν λόγο για τον πιο άγριο φόνο στην ιστορία των φυλακών. «Τον περίµεναν για να τον δολοφονήσουν» ανέφεραν οι άνθρωποι των φυλακών. Ο Μπάκο δέχτηκε συνολικά 50 μαχαιρίες, ενώ όπως φαίνεται και στο βίντεο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αιφνιδιασμένοι, δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την δολοφονία. Σημειώνεται πως το θύμα, όπως και ο ομοεθνής δράστης και συγκρατούμενός του, μεταφέρθηκαν από το Κ.Κ. Δομοκού, προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και βρίσκονταν στην ίδια πτέρυγα των μεταγωμένων, όπου είχαν κρατηθεί και παλιότερα. 

Αντίδραση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Η δημοσιοποίηση του σκληρού βίντεο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση υπογραμμίζοντας την «εργολαβική δημοσιοποίηση των εικόνων αυτών» που «υπονομεύει ευθέως τη μεγάλη δικαστική και αστυνομική μάχη, υπηρετεί την εντυπωσιοθηρία και εντάσσεται στον συνεχή πόλεμο απέναντι στον αγώνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για καθαρές φυλακές». Παράλληλα τονίζει πως το βιντεο αποτελεί «στοιχείο της σχετικής δικογραφίας». Σημειώνεται πως το Βήμα δημοσίευσε το βίντεο κάνοντας λόγο για ένα «οπτικό υλικό που καταγράφει και αναδεικνύει τη διαρκή ανομία και το χάος στην κεντρική φυλακή της χώρας που επιχειρεί να αρνηθεί η κυβέρνηση. Σε μια κατάσταση που θυμίζει Κολομβία και Μεξικό».

Αναλυτικά το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει: «Το σημερινό “βίντεο από τον Κορυδαλλό” αφορά στα γεγονότα της 14ης Ιανουαρίου που ήδη διερευνώνται από ειδικό Εφέτη Ανακριτή και αποτελεί στοιχείο της σχετικής δικογραφίας. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι γνωστό ότι για πρώτη φορά τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Κυβέρνηση κινήθηκαν με αποφασιστικότητα και ταχύτητα σε ένα θέμα που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει για χρόνια. Την καταπολέμηση της μαφίας των φυλακών. Το αποτέλεσμα ήταν η αποκάλυψη ενός τεράστιου εγκληματικού κυκλώματος με το οποίο ουδείς τόλμησε να συγκρουστεί εκτός από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Η δικαστική έρευνα συνεχώς αποκαλύπτει νέες πτυχές του κύκλου βίας και εγκλήματος. Ενώ λοιπόν για πρώτη φορά πέφτει φως σ’ ένα ευρύ εγκληματικό φαινόμενο συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν συνεχώς να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες μέσα από την αναπαραγωγή εικόνων τη στιγμή που η ανάκριση και η αστυνομική έρευνα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η εργολαβική δημοσιοποίησή των εικόνων αυτών υπονομεύει ευθέως τη μεγάλη δικαστική και αστυνομική μάχη, υπηρετεί την εντυπωσιοθηρία και εντάσσεται στον συνεχή πόλεμο απέναντι στον αγώνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για καθαρές φυλακές και ξερίζωμα των εγκληματικών κύκλων και των συμφερόντων που τους στηρίζουν».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ –
ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ