Τη λήξη της ενισχυμένης επιτήρησης της χώρας μας από την ΕΕ στις 20 Αυγούστου ανακοίνωσε η Κομισιόν με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου.

Ads

Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει έντονη κινητικότητα μετά την κοινή επιστολή που απέστειλαν ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι στον Χρ.Σταϊκούρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα περνάει σε καθεστώς απλής εποπτείας, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Ωστόσο, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των Μνημονίων, πράγμα που αναμένεται να συμβεί το 2059.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά καθώς υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο και δεν είναι αμελητέες.

Ads

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να παραδοθούν τον Οκτώβριο προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.