Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, τη στιγμή που η Ελλάδα ζητά στήριξη για παν ενδεχόμενο.

Ads

Εν αναμονή, της κρίσιμης συνάντησης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε σήμερα πως τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να βελτιώνονται, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ιδανικά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα ότι «το ευρώ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία του» και τόνισε ότι «κανένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να απομονωθεί». Αναφερόμενη δε στην Ελλάδα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο σχέδιο λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και δεν μπορεί να γίνει τίποτα που να αντίκειται στους νόμους της χώρας».

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Herman Van Rompuy ανέφερε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 του μηνός εάν δεν υπάρξει σχετικό ελληνικό αίτημα. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Γερμανία θα επέμβει μόνο εφόσον η κατάσταση της Ελλάδας φθάσει σε αδιέξοδο και βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ads

«Φεύγουμε με μια ξεκάθαρη βούληση δημιουργίας ενός μηχανισμού αν τον χρειαστεί η Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει πολιτική στήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, να ξεπεράσει το υπέρογκο κόστος δανεισμού και να ομαλοποιηθούν τα spreads. «Εκφράστηκε η πολιτική βούληση με τον πιο σαφή τρόπο», ανέφερε.

Στήριξη από την Ευρώπη, ακόμη κι αν δεν την χρειαστεί επιδιώκει η Ελλάδα

Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, όπως ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στους διμερείς δανεισμούς, ποιοι θα είναι οι ακριβείς όροι (π.χ. επιτόκια, βάθος χρόνου) και ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόφαση του Συμβουλίου Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας και σημείωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το μηχανισμό, ωστόσο η τελική απόφαση θα παραπεμφθεί σε Σύνοδο Κορυφής.

Υπογράμμισε ότι αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά είναι «να υπάρχει ένα γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι και μακάρι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας».

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το αν από την πλευρά της Γερμανίας η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη, ως προς το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι «η Γερμανία έχει τα δικά της εσωτερικά, πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι και η Γερμανία έχει προσυπογράψει μαζί με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την πολιτική δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία λέει πως «τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της».

Σχετικά με το αν η Ελλάδα, σε περίπτωση που ζητήσει οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να τη λάβει αμέσως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως η Ελλάδα αν ζητούσε αύριο βοήθεια, θα την είχε, όμως «δεν ζητάς ποτέ κάτι πριν να μάθεις τι θα σου δοθεί».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ecofin υιοθέτησε την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «χάρη στα γενναία μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος».

Σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο Ρεν υπογράμμισε ότι κατά τις σχετικές συζητήσεις εξετάστηκαν οι «τεχνικές λεπτομέρειες του», σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει στην παρούσα φάση. «Τα μέλη της ευρωζώνης είναι αποφασισμένα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, εάν αυτό χρειαστεί», επανέλαβε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η αισιόδοξη εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα φέτος, λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας για φέτος, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για φέτος είναι εφικτός, καθώς λήφθηκαν επιπλέον μέτρα που στηρίζονται σε πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ελενα Σαλγάδο απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ορθή η πολιτική της ΕΕ να επιμένει στην ύπαρξη στήριξης μόνο εφόσον αυτή ζητηθεί, ανάφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ακόμα βοήθεια και εφαρμόζει μέτρα. «καθορίσαμε τους τεχνικούς μηχανισμούς, ενδεχόμενη ενεργοποίηση των οποίων θα αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει στήριξη», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των χθεσινών δηλώσεων των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν, οι οποίοι φέρονται να μίλησαν για ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας για στήριξη της Ελλάδας, και σημερινής δήλωσης στελέχους της Bundesbank από την οποία προκύπτει το ακριβώς αντίθετο, ο Ρεν απάντησε: «Δεν είπαμε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία, το αντίθετο, μιλήσαμε για τεχνικές όψεις ενδεχόμενης βοήθειας. Είναι ξεκάθαρο ότι χθες συμφωνήσαμε -όπως είπαμε κι εδώ- για τεχνικές λεπτομέρειες πιθανής συντονισμένης δράσης, εφόσον αυτή χρειαστεί. Ο Γιούνκερ είπε ότι η πολιτική απόφαση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά της Επιτροπής, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο παροχής βοήθειας».

Άμεση απάντηση ζητά ο πρωθυπουργός

«Θέλουμε άμεση απάντηση, χρειαζόμαστε υποστήριξη για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους», σημείωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Corvinius της Βουδαπέστης, ο πρωθυπουργός.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, «η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «πήραμε δύσκολα μέτρα, χρειαζόμαστε την Ευρώπη, η ευρωζώνη έχει τα μέσα είτε με την έκδοση ευρωομολόγου είτε με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπήρχαν επαφές με το ΔΝΤ και τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση κινούνται στη λογική των μέτρων που θα υποδείκνυε το Ταμείο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων.

Γερμανία: «Μην περιμένετε απόφαση στήριξης»

Δεν τίθεται θέμα στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την Αθήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν υπήρξε απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup καθώς η χώρα «εξακολουθεί να μην έχει ζητήσει βοήθεια».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως το Eurogroup θα ήταν υποχρεωμένο να επέμβει σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, όμως «αυτό δεν συμβαίνει και για αυτό δεν υπάρχει πολιτική απόφαση».

«Εάν βρεθούμε μπροστά σε μία αδυναμία χρηματοδότησης, θα πρέπει να μπορούμε να αντιδράσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα του ευρώ, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και όχι κάτι που προσφέρεται «έναντι γενναιοδωρίας έναντι των άλλων αλλά κάτι που πρέπει να εξασφαλίσουμε για το μέλλον για το δικό μας συμφέρον».

Εκτός καθεστώτος παρακολούθησης από την Standard & Poor’s η Ελλάδα

H Standard & Poor’s έβγαλε την Ελλάδα από το καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες που είχε ανακοινώσει στις 7 Δεκεμβρίου, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση BBB+ και Α-2’για την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αντίστοιχα της Ελλάδας.

«Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης στηρίζει τις αξιολογήσεις στα τρέχοντα επίπεδα, εξού και οι επιβεβαίωση της αξιολόγησής μας», σημείωσε ο αναλυτής του ξένου οίκου Marko Mrsnik.

Σύμφωνα με την S&P το πακέτο μέτρων για το 2010 είναι κατάλληλο, αλλά με ύφεση 4%. Πάντως, εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 5,6% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.