Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Ο στρατάρχης, αντίπαλος του Σαράτζ στον πόλεμο της Λιβύης, έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπου είχε μια πρώτη, άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, εν είδει καλωσορίσματος.

Ads

Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι. O Χάφταρ θα συναντηθεί την Παρασκεύη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη 1 μετά το μεσημέρι, στη Βουλή. Νωρίτερατο πρωί της Παρασκευής, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια

Ο Χάφταρ θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου την ερχόμενη Κυριακή, από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η Αθήνα, μετά το «ναυάγιο» του Βερολίνου, «ποντάρει» στον Λίβυο στρατάρχη θέλοντας να δείξει πως μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις, όμως η επίσκεψη του Χάφταρ εξυπηρετεί περισσότερο επικοιωνιακούς σκοπούς. Όπως εξάλλου και η χτεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε άσκηση βέτο σε περίπτωση που επιχειρηθεί να περάσει σε Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σαράτζ για τις θαλλάσιες ζώνες, παρακάμπτοντας τα ελληνικά νησιά. Αν οι εξελίξεις φέρουν το εν λόγω μνημόνιο σε μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα σημαίνει ήδη πως το «παιχνίδι» έχει χαθεί. 

Είναι γεγονός πως η επικράτηση του Χαφτάρ στο πόλεμο της Λιβύης θα μπορούσε να ανατρέψει εν μέρει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ακύρωνε εκ των πραγμάτων τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγυρα με την Τρίπολη. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το ταξίδι του Χάφταρ στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ανακοίνωσε ότι ο στρατάρχης αποδέχθηκε την εκεχειρία, γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα. Ο Ερντογάν δείχνει πως όχι μόνο δεν είναι απομονωμένος, όπως επιχείρησε να τον παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και υπηρετεί μέχρι στιγμής απολύτως τον σχεδιασμό του. Με την παρέμβασή του στη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να σταματήσει την επέλαση του Χάφταρ και να κατευθύνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προς μια συμβιβαστική λύση. 

Ads

Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr, διασώζοντας τον Σαράτζ, ο Ερντογαν είναι παρών στην επόμενη μέρα της Λιβύης με έναν διπλό στόχο: Την ενίσχυση της παρουσίας και της επιρροής της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τη διαφύλαξη του γεωπολιτικού «χαρτιού» που του παρέχει το, παράνομο μεν, υπαρκτό δε, Μνημόνιο με την Τρίπολη για την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, το οποίο γκριζάρει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, και για αυτο στρέφεται στον Χάφταρ, είναι πως σε μια ενδεχόμενη συμφωνία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ο Σαράτζ θα έχει ισχυρό λόγο, άρα και ο Ερντογάν θα μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντά του. Το σενάριο αυτό ενισχύεται καθώς φαίνεται να έχει την έγκριση και της Ρωσίας, που αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή του Χάφταρ. 

Σε αυτο το πλαίσιο, ένα σενάριο που έχει σοβαρές πιθανότητες αυτήν τη στιγμή είναι να μην αναγνωριστεί μεν επισήμως και άμεσα το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, αλλά να κληθούν όλες οι πλευρές – δηλαδή Τρίπολη, Άγκυρα και Αθήνα – να επιλύσουν το ζήτημα και να καταλήξουν σε συμφωνία για την ΑΟΖ. Δεν είναι το καλύτερο σενάριο για την Αθήνα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Tvxs.gr, αφού στην πράξη θα θέσει σε διαπραγμάτευση την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Η άφιξη του Χάφταρ στην Αθήνα

Ενδοκυβερνητική σύγκρουση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένο ρεπορτάζ του Tvxs.gr, οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει και ενδοκυβερνητική κρίση. Τηλεφωνικές διαρροές από το Μαξίμου υποδείκνυαν ως υπεύθυνο για τη μη παρουσία της Ελλάδας στη διάσκεψη της Κυριακής το υπουργείο Εξωτερικών και, προσωπικά, τον Νίκο Δένδια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ανοιχτή κόντρα μεταξύ δύο πόλων του Μαξίμου και του υπουργού Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας φαίνεται να δέχεται τα υπόγεια πυρά τόσο από τη διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που τελεί υπό αποχώρηση καθώς αναλαμβάνει πρέσβης στην Ουάσιγκτον, και του συμβούλου επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δημήτρη Μητρόπουλου. Το ενδιαφέρον στοιχείο, όσο και αποκαλυπτικό της αποδιάρθρωσης που υπάρχει στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι το γεγονός πως εσωτερική κόντρα φέρεται να υπάρχει και μεταξύ της κυρίας Παπαδοπούλου και του κ. Μητρόπουλου, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών τα πυρά – πάντοτε υπογείως – επιστρέφονται προς το Μαξίμου.

Η πραγματικότητα, επίσης με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε βαριά τόσο συνολικά την παράμετρο Λιβύη όσο και τη διάσκεψη του Βερολίνου. Κι όταν, μέσω διπλωματικών και πολιτικών διαύλων, επιχείρησε την τελευταία εβδομάδα να διασφαλίσει την παρουσία της χώρας στο Βερολίνο την επόμενη Κυριακή εισέπραξε την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης μετά από «βέτο» που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν τουλάχιστον ερασιτεχνικοί, η όλη κινητοποίηση – κι αυτή μη συντεταγμένη – έγινε την τελευταία εβδομάδα, και ουδείς είχε δώσει σημασία εδώ και μήνες στο «καμπανάκι» που έκρουε ο πρέσβης μας στο Βερολίνο Θεόδωρος Δασκαρόλης.