H Ντόρα Μπακογιάννη λέει πως «το ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη είναι λάθος, και είναι διπλωματική και πολιτική απρέπεια εκ μέρους της Γερμανίας».

Ads

Ο Νίκος Κοτζιάς θυμίζει πως «όταν οι Ιταλοί ετοίμαζαν τη διάσκεψη του Παλέρμο για τη Λιβύη τους έστειλα προκαταβολικά σαφές μήνυμα. Χωρίς παρακάλια: “καμία απόφαση δεν θα προχωρήσει αν δεν κληθεί η Ελλάδα. Αλλιώς το βέτο θα είναι στο τραπέζι Συμβουλίου ΥΠΕΞ ως προς θέματα διάσκεψης”. Έτσι όφειλαν να κινηθούν και τώρα».

Οι ίδιοι οι οικοδεσπότες της διάσκεψης για τη Λιβύη, οι Γερμανοί, λένε πως «κατανοούν το θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας αλλά αρνούνται – διά της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ – να εξηγήσουν γιατί την απέκλεισαν. «Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα. Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ να πω πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», δήλωσε η κυρία Ντέμερ.

Εδώ, στην Αθήνα, κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι – διά της προσφιλούς μεθόδου των διαρροών – λένε περίπου ότι η Ελλάδα… δεν είχε καμιά δουλειά στο Βερολίνο διότι δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο μέρος στον εμφύλιο της Λιβύης, ότι επίσης δεν δέχεται άμεσα προσφυγικές ροές από τη Λιβύη (όπως π.χ. η Ιταλία), και πως εν τέλει… δεν τρέχει και τίποτα διότι αυτού του τύπου οι διασκέψεις δεν παράγουν αποτέλεσμα πέραν των γνωστών ευχολογίων.

Ads

Παραπλεύρως, και επισήμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέει πως για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα στη σύνοδο της Λιβύης φταίει ο… ΣΥΡΙΖΑ: «Ας αναλογιστεί (ο ΣΥΡΙΖΑ) τις ευθύνες του», λέει, «καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018)».

Το – απολύτως διασταυρωμένο – ρεπορτάζ του tvxs.gr λέει πως με τηλεφωνικές διαρροές από το Μαξίμου υποδεικνυόταν ως υπεύθυνο για τη μη παρουσία της Ελλάδας στη διάσκεψη της Κυριακής το υπουργείο Εξωτερικών και, προσωπικά, ο Νίκος Δένδιας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ανοιχτή κόντρα μεταξύ δύο πόλων του Μαξίμου και του υπουργού Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας φαίνεται να δέχεται τα υπόγεια πυρά τόσο από τη διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που τελεί υπό αποχώρηση καθώς αναλαμβάνει πρέσβης στην Ουάσιγκτον, και του συμβούλου επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δημήτρη Μητρόπουλου. Το ενδιαφέρον στοιχείο, όσο και αποκαλυπτικό της αποδιάρθρωσης που υπάρχει στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι το γεγονός πως εσωτερική κόντρα φέρεται να υπάρχει και μεταξύ της κυρίας Παπαδοπούλου και του κ. Μητρόπουλου, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών τα πυρά – πάντοτε υπογείως – επιστρέφονται προς το Μαξίμου.

Η πραγματικότητα, επίσης με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε βαριά τόσο συνολικά την παράμετρο Λιβύη όσο και τη διάσκεψη του Βερολίνου. Κι όταν, μέσω διπλωματικών και πολιτικών διαύλων, επιχείρησε την τελευταία εβδομάδα να διασφαλίσει την παρουσία της χώρας στο Βερολίνο την επόμενη Κυριακή εισέπραξε την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης μετά από «βέτο» που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν τουλάχιστον ερασιτεχνικοί, η όλη κινητοποίηση – κι αυτή μη συντεταγμένη – έγινε την τελευταία εβδομάδα, και ουδείς είχε δώσει σημασία εδώ και μήνες στο «καμπανάκι» που έκρουε ο πρέσβης μας στο Βερολίνο Θεόδωρος Δασκαρόλης.