Τέσσερις οικογένειες – συγγενείς θανόντων στην ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου καταφεύγουν στην δικαιοσύνη για το απόλυτο (100%) ποσοστό θνητότητας στη μονάδα. Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του Tvxs.gr, υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδος Ευριπίδη Νικολάου, ο οποίος παρήγγειλε εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από διοικητικούς, νοσοκομειακούς παράγοντες ή και ιατρούς.

Ads

Τώρα, οι συγγενείς, με αίτημά τους στον Εισαγγελέα ζητούν τους ιατρικούς φακέλους και προτίθενται να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους  ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν από την ζωή τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο νομικός τους εκπρόσωπος, δικηγόρος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος σε του δηλώσεις στο agriniosite.gr ανέφερε πως κατέθεσε αίτηση αναφοράς στην Εισαγγελία Αγρινίου, ώστε η ξεκινήσει έρευνα αλλά και με την κίνησή τους αυτή οι συγγενείς των θανόντων στη ΜΕΘ, που ορισμένοι έφυγαν και σε μικρή ηλικία επιδιώκουν να λάβουν γνώση των σχετικών ιατρικών φακέλων για να διαπιστωθούν τυχόν ιατρικές ή διοικητικές αμέλειες. Τόνισε ακόμη πως υπάρχει πικρή εμπειρία  των όσων έζησαν στη Νοσηλευτική Μονάδα και πως υπάρχουν μάλιστα ακόμη και μαρτυρίες εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Τι λένε οι συγγενείς των θανόντων

Συγγενής 57χρονου άντρα από το Αγρίνιο, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα ή πρόβλημα υγείας, ο οποίος έχασε την ζωή του στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, λέει στο newsit.gr: «Είμαι συγγενής θανόντος στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου. Στη δική μας περίπτωση ο άνθρωπος μας είχε έντονους πόνους στη μέση του για αρκετές ημέρες. Όταν οι πόνοι έγιναν αφόρητοι πήγαμε στο νοσοκομείο Αγρίνιου. Εκεί αντιμετώπισαν τον συγγενή μας ως ορθοπεδικό πρόβλημα. Μας είπαν ότι έχει οσφυαλγία και του έδωσαν την οδηγία να προσέρχεται κάθε μέρα για να κάνει μια ένεση για τη μέση του. Οι μέρες περνούσαν αλλά οι ενέσεις δεν τον βοηθούσαν- οι πόνοι έγιναν πολύ χειρότεροι. Κάποια στιγμή εμφάνισε κι έντονη δύσπνοια και έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σε εκείνο το σημείο μας μίλησαν για σοβαρή πνευμονία. Για κάποιες ημέρες μας έλεγαν ότι η γενική κλινική εικόνα του είναι καλή, αλλά με σοβαρή πάντως πνευμονία. Ταυτόχρονα, γίνονταν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για να δουν αν ο συγγενής μας έχει και covid παράλληλα. Αν θυμάμαι καλά, έγιναν πάνω από πέντε τεστ».

Ads

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα τεστ δεν έβγαιναν ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Η οικογένεια ενημερώθηκε ότι ένα δείγμα εστάλη τελικά στην Αθήνα και από εκεί ήρθε η απάντηση ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν θετικός στον κορονοϊό. «Σκεφτείτε ότι κάθε ημέρα ο συγκεκριμένος άνθρωπος επικοινωνούσε τηλεφωνικά για ένα με δύο λεπτά με την γυναίκα του και τα αδέρφια του. Απαντούσε ακόμα και σε κάποιους φίλους του στο τηλέφωνο. Δεν φαινόταν ότι η κατάστασή του ήταν επικίνδυνη».

Ένα πρωί κάλεσαν στο τηλέφωνο την οικογένεια και ενημέρωσαν ότι ο συγγενής τους είχε πάθει ανακοπή και ότι η κατάσταση είχε δυσκολέψει. «Το ίδιο κιόλας βράδυ ενημερωθήκαμε ότι έφυγε ο άνθρωπος μας. Παράλληλα, στο χωριό κυκλοφόρησε η φήμη, άλλωστε μιλάμε για μια μικρή κοινωνία, ότι ο άνθρωπος μας είχε φύγει από το μεσημέρι. Δεν ξέρουμε αν ήταν σε άσχημη κατάσταση που ίσως δεν την βρήκαν ή ίσως την βρήκαν και δεν θέλησαν να την ανακοινώσουν στην οικογένεια. Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί από τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο. Δεν ξέρουμε αν θα ζούσε ο άνθρωπος μας αυτή τη στιγμή. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι τι συνέβη στο νοσοκομείο όταν μπήκε για νοσηλεία αλλά και όταν μπήκε στην ΜΕΘ. Αυτό ζητάμε από την δικαιοσύνη. Δεν ρίχνουμε ευθύνες σε κανέναν απλά θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη».

«Ο πατέρας μου επιδεινώθηκε τρομερά μέσα σε μια μόλις ημέρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα μας είπε ο συγγενής ενός 88 χρονου άντρα, ο οποίος έχασε επίσης της ζωή του από κορονοϊό στο εν λόγω νοσοκομείο. Όπως μας είπε και αυτός ο συγγενής ( σ.σ η οικογένεια εκπροσωπείται επίσης από τον κο Διαμαντόπουλο) το συγκεκριμένο νοσοκομείο θεωρείται χρόνια απαξιωμένο από τους κατοίκους.

«Ο πατέρας μου απεβίωσε σε απλό θάλαμο covid, όχι σε ΜΕΘ. Προσήλθε με λίγο πυρετό και χωρίς βήχα. Δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. Είχε όμως κορονοϊό. Μετάνιωσα ήδη από την δεύτερη ημέρα που πήγα εκεί τον πατέρα μου γιατί οι ασθενείς που έχουν περάσει από αυτό το νοσοκομείο αισθάνονται πάντα παρατημένοι.

Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα της νοσηλείας του μου είπαν: “ο μπαμπάς σας είναι μεγάλος σε ηλικία”. Από την επόμενη ημέρα μου μίλαγαν για δραματική επιδείνωση μέσα σε μια μόλις ημέρα. Είχα ήδη μετανιώσει, αισθάνθηκα λες και τον δολοφόνησα, λες και τον πήγα στο σφαγείο. Πιστεύω ότι δεν δόθηκαν σωστές αγωγές στον πατέρα μου γιατί η κατάσταση σε αυτό το νοσοκομείο είναι τριτοκοσμική.

Ένα πρωί, δύο εβδομάδες περίπου μετά την εισαγωγή τους πήρα εγώ τηλέφωνο να μάθω πως τα πήγαινε ο πατέρας . Μου είπαν: “ο πατέρας σας μόλις πέθανε”. Εγώ πιστεύω όμως είχε πεθάνει από το προηγούμενο βράδυ».

Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας στο Αγρίνιο

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κλιμακίου του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Το κλιμάκιο βρέθηκε στις 11 το πρωί στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ανάμεσα στα μέλη του κλιμακίου ήταν και  οι καθηγητές λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος και Καρολίνα Ακινόσογλου, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα λάβουν όλα τα δεδομένα και τους φακέλους των ασθενών που νοσηλεύτηκαν και θα κληθούν να τα εξετάσουν ενδελεχώς. Η επίσκεψη του κλιμακίου ήταν πολύωρη. Έγινε σύσκεψη στο Αμφιθέατρο της Νοσηλευτικής Μονάδας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο ενδεχομένως να παραμείνε στην πόλη όσο καιρό κριθεί αναγκαίο.