Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Υβ Μερς εξέφρασε την Τετάρτη την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για «επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων», ενώ εκτίμησε ότι η Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για την αποφυγή ενός Graccident.

Ads

Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Börsen-Zeitung ο Μερς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη καθίσταται η κρίση όταν στην ηγεσία βρίσκονται κυβερνήσεις που είτε δεν έχουν καμία εμπειρία είτε δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει το εάν η ΕΚΤ ήταν λιγότερο αυστηρή με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση το 2012 το τραπεζικό στέλεχος απάντησε: «Όχι, οι κανόνες είναι οι ίδιοι. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση συνασπισμού και η προοπτική μιας επιτυχημένης αναθεώρησης του προγράμματος και εφαρμογής του. Επί του παρόντος, είμαστε μακριά από συμφωνία. Οι υποσχέσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Αυτό ισχύει ειδικά όταν αυτές υπονομεύονται δημοσίως».

Τέλος, ερωτηθείς για το πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, εσκεμμένα ή από ατύχημα ο Μερς απάντησε με διπλωματικό τρόπο. «Εάν έχεις την ευκαιρία να διαμορφώσεις τα πράγματα, δεν μπορείς να υποθέτεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ατύχημα. Αντ ‘αυτού, θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ατύχημα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας, και αυτό είναι, νομίζω, η προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη. Αλλά ένα μπορεί κανείς να πει με σαφήνεια: έχουμε τους κανόνες μας στην Ευρώπη, και όλοι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτούς».

Ads