Προς διάλυση οδεύουν ολοταχώς οι Σπαρτιάτες, με τους βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται ο ένας μετά τον άλλο, ενώ ήδη έχουν διαγραφεί τρεις.

Ads

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το «σίριαλ» αποτελεί η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Μετά τις άκρως προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” κ. Βασίλη Στίγκα, οι οποίες θίγουν βαθύτατα την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά μου, και για τις οποίες θα κληθεί να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα, θέτω εαυτόν εκτός της Κ.Ο. ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ήταν κάτι που είχε προαναγγείλει ο ίδιος, αφού με ανάρτησή του στο facebook είχε τοποθετηθεί στο πλευρό του Γιώργου Μανούσου, μέχρι πρότινος βουλευτή των Σπαρτιατών, ο οποίος επίσης ανεξαρτητοποιήθηκε, σημειώνοντας τα εξής: «Και ξανά, δεν αλλάζω ούτε κόμμα, ούτε τελεία, από όσα λέει ο συνάδελφος Γεώργιος Μανούσος».

Ads

Διαβάστε επίσης: Στίγκας / Μετακλητός στους «Σπαρτιάτες» ο αδερφός του Κασιδιάρη – «Μπορώ να προχωρήσω μόνος μου»

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Γιώργος Μανούσος είχε επιτεθεί σφοδρά στον Βασίλη Στίγκα κατηγορώντας τον ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών που ψήφισαν τους Σπαρτιάτες. «Επομένως, δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω ούτε ένα λεπτό, με έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι Βουλευτές ενός κόμματος που ψήφισαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες -και που είναι πεντακάθαροι- έχουν συνδιαλλαγές με την Greek Mafia», εξηγεί.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου προκλήθηκε εσωτερική κρίση στο κόμμα όταν ο Β. Στίγκας αποδοκίμασε δημόσια και μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής τον βουλευτή του Κωνσταντίνο Φλώρο, μετά από δήλωση του τελευταίου περί στήριξης της υποψηφιότητας Κασιδιάρη, λέγοντας πως τα όσα είπε ήταν η προσωπική του άποψη. Εννιά βουλευτές, έπειτα συνυπέγραψαν κείμενο που αποδοκίμαζαν την στάση του Βασίλη Στίγκα.

Η μοναξιά του Στίγκα και οι διαγραφές

Την περασμένη Πέμπτη, 31 Αυγούστου, ο Βασίλης Στίγκας διέγραψε τρεις βουλευτές, τους Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, Ιωάννη Δημητροκάλλη και Ιωάννη Κόντη, μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να μην δώσει το παρών στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τις πυρκαγιές, με τον πρόεδρο του κόμματος να κάθεται ολομόναχος στα έδρανα.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τις φωτιές, μάλιστα, ο Στίγκας έστειλε τα δικά του «μηνύματα» προς του βουλευτές του κόμματος του λέγοντας πως «είναι παρακινούμενοι από ξένα κέντρα, εξωκοινοβουλευτικά κέντρα και το λέω με το θάρρος της γνώμης μου ως Έλληνας Πολίτης», καταγγέλλοντας μεθόδους «που παραπέμπουν σε Greek mafia και Δον Κορλεόνε που λένε σε κάποιους τι θα κάνουν πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».

Οι 11 (τότε) βουλευτές του κόμματος απάντησαν, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Βασίλη Στίγκα, κάνοντας λόγο για «αισχρές δηλώσεις» και κατηγορώντας τον ότι λειτουργεί «εξωθεσμικά και παράνομα» αλλά και ως πιόνι της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κατήγγειλε ότι οι 11 βουλευτές στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν εναντίον του, αντιποιήθηκαν τον τίτλο και την σφραγίδα του κόμματος.

«Υπήρχε προσυνεννόηση με εξωθεσμικούς κύκλους εξαρχής για να με ανατρέψουν ή να πουν ότι ο Στίγκας θα αρκεστεί στην βουλευτική του αποζημίωση» δήλωσε επίσης ο πρόεδρος των Σπαρτιατών.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης και η επιχορήγηση

Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί τον Ηλία Κασιδιάρη όταν αναφέρεται σε εξωθεσμικούς κύκλους, είπε ότι προς το παρόν δεν θέλει να πει κάτι άλλο, αλλά ότι όλα γίνονται για τα λεφτά, την ώρα που το κόμμα έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον Ηλία Κασιδιάρη για το Δήμο Αθηναίων. Σε άλλη του συνέντευξη ο κ. Στίγκας είχε υποστηρίξει ότι οι βουλευτές επισκέπτονταν τις φυλακές στο Δομοκό για να πάρουν οδηγίες από τον Ηλία Κασιδιάρη.

«H κρατική επιχορήγηση ήταν ένα σημείο τριβής» είχε πει και από την πλευρά του ο Ιωάννης Κόντης, ένας από τους διαγραφθέντες βουλευτές: «Η πρώτη κουβέντα που κάναμε όταν ήρθαμε στη Βουλή ήταν ότι η κρατική επιχορήγηση, τα οποία είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών, θα απευθύνεται σε αναξιοπαθούντες. Αυτό ήταν σημείο τριβής αλλά πάντα η απάντηση ήταν “να πάρουμε την επιχορήγηση και θα δούμε”». Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα ζήτησε να ανασταλεί η χρηματοδότηση του κόμματος.

Η ώρα του Αρείου Πάγου

Οι καταγγελίες του Στίγκα για εξωθεσμικά κέντρα προκάλεσαν και την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα και κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως θα βρεθεί κανονικά το πρωί στον Άρειο Πάγο και θα καταθέσει ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του.