Ως μια «χαμένη» εκ προοιμίου υπόθεση δείχνει να θεωρεί η πλειονότητα των επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης την απόπειρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους από τις αρχές του Ιουνίου.
Τόσο τα συσσωρευμένα χρέη από το λουκέτο 2,5 μηνών, όσο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, το οποίο θα μειώσει κατά 60% τη χωρητικότητα των καταστημάτων τους, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Αναλόγως άσχημα είναι και τα μηνύματα από το μέτωπο της κυβέρνησης, η οποία δε μοιάζει ιδιαίτερα αποφασιστική σε ό,τι έχει να κάνει με τη στήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που της έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.
Με αυτά τα δεδομένα, το επερχόμενο σοκ φαντάζει προδιαγεγραμμένο, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις μια στις τρεις επιχειρήσεις δεν θ’ανοίξει καν την 1η Ιουνίου, ενώ εφιαλτικά είναι και τα δεδομένα και για τους εργαζόμενους στον κλάδο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 100.000 χαμένες θέσεις εργασίας.
«Πώς θα καλύψουμε συσσωρευμένες υποχρεώσεις, τις νέες ζημιές αλλά και τρέχοντα έξοδα;»
«Είτε επιλέξεις να μην ανοίξεις είτε επιλέξεις να λειτουργήσεις υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, και τα δυο είναι θάνατος για τις επιχειρήσεις μας» σημειώνει μιλώντας στο tvxs ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, ενώ επιβεβαιώνει τις «μαύρες» προβλέψεις λέγοντας: «Με βάση τις συζητήσεις που έχω κάνει με τις τοπικές ενώσεις σε όλη την Ελλάδα, περίπου ένα στα τρία καταστήματα δε θα ανοίξει καν».
«Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος δεν προέρχεται από μια περίοδο ανάπτυξης με συσσωρευμένα αποθεματικά. Αντίθετα, προέρχεται από μια δεκαετή κρίση με τεράστιες πληγές, όπως και όλη η οικονομία βέβαια, με επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χρέη -είτε ρυθμισμένα είτε αρρύθμιστα- στο δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Επιπλέον, αναφορικά με τους 2,5 μήνες που παρέμεινε κλειστός ο κλάδος, η εκτίμησή μας είναι μια μικρή επιχείρηση θα έχει συσσωρεύσει επιπλέον δέκα χιλιάδες ευρώ υποχρεώσεις, οι οποίες θα είναι ληξιπρόθεσμες, είτε μιλάμε για ενοίκια, είτε για φόρους, είτε οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ» αναφέρει ο κύριος Καββαθάς και συνεχίζει διερωτώμενος:
«Ξεκινώντας λοιπόν τον Ιούνιο με μειωμένο κύκλο εργασιών, πώς θα καλύψει κανείς αυτές τις υποχρεώσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί; Πώς θα καλύψει τις υποχρεώσεις που πιθανώς να βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση και πώς θα πορευτεί με τα πάγιά του έξοδα στο εξής;».
Σχετικά με τους τρόπους ανάσχεσης της επερχόμενης κρίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει ότι «για εμάς υπάρχουν τρεις προτάσεις προς την κυβέρνηση: ο ένας έχει να κάνει με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ο δεύτερος αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων στο 5% του κύκλου εργασιών των προηγούμενων ετών με πλαφόν τα 10.000 ευρώ ως ταβάνι και τρίτον την επιδότηση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure του 50% του μη μισθολογικού κόστους».
Αναφερόμενος σχετικά με το ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος απαντά: «Υπάρχει και είναι σοβαρό. Ας μην ξεχνάμε το εξής: ότι σε ένα εμπορικό κατάστημα για παράδειγμα, ό,τι είχε κανείς στα ράφια του, μπορεί να συνεχίσει να τα έχει αναλλοίωτα. Αντίθετα, σε ένα εστιατόριο, το οποίο έκλεισε το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαρτίου ήταν ήδη φορτωμένο με πρώτες ύλες, οι οποίες είναι ευαλλοίωτες, όπως κρέατα, ψάρια, τυριά, λαχανικά, κρέμες, αλοιφές κλπ. Όλα αυτά καταστράφηκαν. Η ζημιά δηλαδή ξεκινάει από την πρώτη μέρα και κυμαίνεται από χίλια έως και τρεις χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Τώρα πάλι για να ξεκινήσεις, θα πρέπει να πληρώσεις, που σημαίνει μια δαπάνη πολύ μεγαλύτερη της πρώτης ζημιάς, γιατί τώρα θα πρέπει να ξαναφορτώσεις την κουζίνα σου με όλα τα απαραίτητα υλικά».
«Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Επιπλέον, αν κάποιος είχε 10 άτομα προσωπικό, με τον κύκλο εργασιών του 40% που θα έχει πλέον λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των πελατών που δέχεται, θα χρειάζεται 3 ή 4. Με άλλα λόγια, αν πρέπει να πληρώσει δέκα εργαζόμενους αντιλαμβάνεστε ότι δεν βγαίνει, αν πάλι θελήσει να απολύσει τους υπόλοιπους, αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να τους αποζημιώσει» αναφέρει ο κύριος Καββαθάς, ενώ απαντώντας σχετική ερώτηση επί του ζητήματος των εκτιμώμενων απωλειών σε θέσεις εργασίας λέει:
«Ο κλάδος έχει περίπου 300.000 εργαζόμενους. Στο ενδεχόμενο που θα κλείσει μια στις τρεις επιχειρήσεις, θα μιλάμε για 50-100 χιλιάδες απολύσεις».
«Ο κύριος Βρούτσης να φροντίσει να μην κανιβαλιστούν οι εργαζόμενοι»
Το ίδιο δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις εκ μέρους του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, Γιώργου Χότζογλου, ο οποίος επισημαίνει στο tvxs: «Τα στοιχεία που μας έρχονται καθημερινά είναι μαύρα. Χαρακτηριστικά 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουνε να ανοίξουν, ενώ όσες ανοίξουν θα λειτουργήσουν με πολύ μειωμένο προσωπικό βάση των νέων μέτρων του ΕΟΔΥ για λιγότερα τραπέζια, μεγάλες αποστάσεις κλπ. Αντιλαμβάνεστε ότι από τους 300.000 εργαζόμενους στον κλάδο, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εποχικοί, και με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις, θα μείνουν άνεργοι γύρω στα 100.000 άτομα».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκτός από δεκάδες χιλιάδες απολύσεις να δούμε και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, ο κύριος Χότζογλου σημειώνει: «Ο κλάδος του επισιτισμού είναι χαώδης για να προσεγγίσουμε και να εκτιμήσουμε κάτι με ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι είναι ο κλάδος, ο οποίος είναι πρωταθλητής στη μαύρη ή υποδηλωμένη εργασία. Και αυτά προκύπτουν με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι για part time 4ωρα και στην πραγματικότητα δουλεύουν 8, 9 και 10 ώρες».
«Επομένως, βγαίνοντας οι επιχειρήσεις και από την οικονομική καραντίνα εκτός της υγειονομικής, θα προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να μειώσουν το κόστος. Και μέσα στο κόστος, περιλαμβάνεται και το κόστος εργασίας» συνεχίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό.
Στηλιτεύει επιπλέον την στάση του Γιάννη Βρούτση αναφορικά με τη στάση του σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα. «Στις 12 Δεκεμβρίου υπογράψαμε με την Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων μια σύμβαση για τον κλάδο του επισιτισμού, η οποία περιέχει πάρα πολύ καλούς όρους, ενώ καλύπτει και πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Από εκείνη την ημερομηνία δε μας έχει απαντήσει το υπουργείο αν θα την κηρύξει υποχρεωτική, παρότι έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που προβλέπονται από τον νόμο Βρούτση. Επιτέλους ας απαντήσει ο υπουργός. Γιατί τώρα που ανοίγει ο κλάδος μετά την πανδημία, είναι ακόμη πιο αναγκαίο να είναι ρυθμισμένοι οι όροι αμοιβής και εργασίας» αναφέρει και καταλήγει υπογραμμίζοντας:
Είναι πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητο, γιατί έτσι θα αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Δε θα επιβιώσουν δηλαδή μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα επιβιώσουν και οι μικρές. Και οι συνάδελφοί μας δε θα κανιβαλιστούν με 400αρια και 500αρια για μισθούς. Είναι η μόνη λύση που βλέπουμε για τον επισιτισμό».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >