Με άδειες καρέκλες γέμισαν σήμερα οι κεντρικές πλατείες της χώρας στα πλαίσια της μαζικής κινητοποίησης που πραγματοποιείται από τον κλάδο της εστίασης. Πρόκειται για μία κίνηση με την οποία οι επαγγελματίες του χώρου θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα όσα επιφυλάσσει η άρση των μέτρων στον δικό τους ευαίσθητο, αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού, κλάδο. 

Ads

Η συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 50 πλατείες σε όλη τη χώρα, όπως στο Σύνταγμα στην Αθήνα, στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα αλλά και σε άλλα σημεία ορόσημα, όπως ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) που ηγείται της κινητοποίησης έχει καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα για τη στήριξη του κλάδου στην κυβέρνηση και τώρα «κρατάει την ανάσα της» για το οικονομικό της μέλλον. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καβαθάς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «σχεδόν το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και του καφέ δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα απολεσθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των περισσοτέρων καταστημάτων». Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο οι οποίες αναμένεται να προσδιοριστούν πιθανότατα και εντός της επόμενης εβδομάδας.

Συνολικά, η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 90.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 35.000 είναι εστιατόρια και ταβέρνες. «Πρέπει να στηριχτούν και να υπάρξει ειδική μέριμνα. Τα περισσότερα είναι μεγάλα καταστήματα και θα είναι δύσκολο να μετακομίσουν σε άλλο χώρο. Και οι τράπεζες επιδοτούν σε αυτή την δάση μόνο όσους έχουν χρήματα. Γι’ αυτό και ζητούμε άμεση στήριξη από το κράτος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καββαθάς. 

Ads

Τι ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης 

  • Για την όσο πιο ομαλή γίνεται επιστροφή στην κανονικότητα η ΠΟΕΣΕ και το κίνημα Άδειες Καρέκλες έχει καταθέσει δημόσια θέσεις και προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.
  • Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις «Άδειες Καρέκλες» ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Τέλος ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι και να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα στο επίπεδο του ονομαστικού τους μισθού μέσω του προγράμματος “SURE”.