Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Spiegel, δήλωσε πως «οι ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να προσφέρουν μόνο επέκταση στην αποπληρωμή του χρέους». Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών στο Reuters. «Ετοιμαζόμαστε να ικανοποιήσουμε θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι το κούρεμα», είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ads

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους πολιτικούς στην Ελλάδα «να είναι προσεκτικοί και να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από αυτά που μπορούν να κάνουν μετά». Υποστήριξε ακόμη πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρέος της αυτή τη στιγμή και ότι πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μετά τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόσφκις, δήλώσε στο Reuters πως «δεν εξετάζουμε ένα κούρεμα χρέους». Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική προσθέτοντας όμως ότι «το περιθώριο για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο».

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «η ευρωζώνη σίγουρα ετοιμάζεται για να κάνει ότι περισσότερο μπορεί ώστε να ικανοποιήσει κάποια από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: ένα κούρεμα χρέους δεν είναι αποδεκτό». «Οι μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση των οικονομικών θα είναι μέρος της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ads

Σχετικά με τις προειδοποιήσεις των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αξιωματούχοι είπαν: «Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι πλευρές στέλνουν διάφορα μηνύματα για να κερδίσουν όσους περισσότερους ψήφους μπορούν».