Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, το οποίο καταγράφει τη βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου, που σκοτώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ίδια την έρευνα για τις πραγματικές συνθήκες, που οδήγησαν στο τραγικό τέλος. Κι αυτό γιατί εκτός από την ελλιπή δικογραφία και τα θολά σημεία σχετικά με τον αν πράγματι υπήρξε απόπειρα ληστείας, φαίνεται πως  υπήρξαν αρκετές παρατυπίες στη διαδικασία που ακολούθησαν οι αρχές, όπως εξάλλου παρατηρεί αστυνομικός, που μίλησε στο Tvxs.gr.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως στο βίντεο ένας από τους αστυνομικούς εμφανίζεται να κρατάει, με γυμνά χέρια, την ώρα της σύλληψης, και σε απόσταση μερικών μέτρων από το μαγαζί, το μαχαίρι, που ο κοσμηματοπώλης, ο οποίος συμμετείχε στον άγριο ξυλοδαρμό, ισχυρίζεται πως είχε στην κατοχή του ο Ζακ Κωστόπουλος. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν εντοπίστηκαν αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου στο μαχαίρι και επιπλέον στο βίντεο ο 33χρονος δεν φαίνεται να κρατάει κάποιο μαχαίρι. Σημειώνεται επίσης πως δεν υπάρχει έκθεση έρευνας μέσα στο μαγαζί, καθώς η αστυνομία δεν μερίμνησε να καταγράψει και να περισυλλέξει οποιοδήποτε στοιχείο και έτσι έμεινε μόνο στις καταγγελίες. 

Η αστυνομική έρευνα έχει πολλά και σοβαρά κενά, επιβεβαιώνει, μιλώντας στο Tvxs.gr, αστυνομικός με εμπειρία σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Πέθανε ένας άνθρωπος και σχηματίστηκε μια δικογραφία, στην οποία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τις συνθήκες θανάτου του. Έχουν περάσει τόσες μέρες κι ακόμη δεν ξέρουμε αν το θύμα τελικά είχε πράγματι αποπειραθεί να ληστέψει το κατάστημα. Δεν συνελήφθη άμεσα ο κοσμηματοπώλης, δεν ασφαλίστηκε το σημείο, μάλιστα τον είδαμε λίγη ώρα αργότερα στα κανάλια να καθαρίζει τον χώρο, όπου πριν λίγο ξεψύχησε ένας άνθρωπος. Αυτά είναι αδιανόητα αντιεπαγγελματικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αστυνομίας στη συγκεκριμένη τουλάχιστον υπόθεση». Την απουσία αναφοράς στον άγριο ξυλοδαρμό του θύματος στη δικογραφία είχε στηλιτεύσει και η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου. 

«Το βίντεο (σημ: από τη στιγμή της σύλληψης) είναι πράγματι σοκαριστικό» παραδέχεται ο ίδιος αστυνομικός, ενώ παράλληλα προσθέτει πως είναι τουλάχιστον προβληματικό το γεγονός ότι ένα από τα βασικά πειστήρια της υπόθεσης, όπως το μαχαίρι, τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατάει το μαχαίρι αστυνομικός με γυμνά χέρια, εκτός κι αν το έχει μόλις αποσπάσει από κάποιον εμπλεκόμενο στο επεισόδιο», τονίζει χαρακτηριστικά και σημειώνει:  «Τα βασικά στοιχεία μιας υπόθεσης πρέπει να συλλέγονται με τη δέουσα προσοχή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι λογικό να δημιουργούνται σκιές».

Ads

Παράλληλα, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός πως είναι καταδικαστέα η συμπεριφορά κάποιων εκ των αστυνομικών που πρωταγωνιστούν στο βίντεο, θα είναι όχι μόνο άδικο αλλά και αποπροσανατολιστικό να επικεντρωθεί όλο το ανάθεμα πάνω τους: «Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι αστυνομικοί που καλούνται πρώτοι σε ένα τέτοιο συμβάν δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ έχουν και συγκεκριμένες εντολές. Εδώ είχαν την κληθεί να αντιμετωπίσουν μια κατά τους ισχυρισμούς κάποιων ληστεία, με εντολή να συλλάβουν και να περάσουν χειροπέδες στον φερόμενο ως δράστη. Βλέπουμε έναν από τους αστυνομικούς να λειτουργεί με έναν πράγματι απαράδεκτο τρόπο κλοτσώντας έναν άνθρωπο πραγματικά ανήμπορο, όμως αυτό δεν χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά όλων των οργάνων που βρέθηκαν στο συμβάν». Πάντως για τη στάση των αστυνομικών η υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε έρευνα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των στοιχείων και των μαρτυριών που έρχονται σταδιακά στη δημοσιότητα, τίθεται πλέον υπό σοβαρή αμφισβήτηση το σενάριο της ληστείας, το οποίο αρχικά είχε εμφανιστεί ως δεδομένο. Αρχικά υπήρξαν οι πληροφορίες πως κάμερες από γειτονικά καταστήματα έχουν καταγράψει τις κινήσεις του Ζακ Κωστόπουλου, οι οποίες δείχνουν πως δεν είχε πρόθεση να ληστέψει το μαγαζί. Αυτές οι πληροφορίες ενισχύθηκαν και από τις μαρτυρίες. 

Σύμφωνα με υπάλληλο καταστήματος της περιοχής, ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθούσε να εισέλθει σε όποιο κατάστημα μπορούσε. Όπως ανέφερε, είχε αρχικά προσπαθήσει να μπει στην επιχείρηση στην οποία εργάζεται με τρία άτομα να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν. Περιγράφει τον Ζακ Κωστόπουλο ήδη ταραγμένο, από κάτι που έχει προηγηθεί, ενώ τρεις άλλοι προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν, λίγο πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο. Ο δε Γρηγόρης Βαλιανάτος είχε αναφέρει πως «μπήκε στο κατάστημα όχι για να κλέψει αλλά για να προστατευθεί από κίνδυνο που διέτρεχε λόγω φασαρίας σε μαγαζί που καθόταν με παρέα. Οπτικό υλικό υπάρχει. Τα υπόλοιπα στις τρομερές δίκες που έρχονται».

Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχε αναφερθεί ότι ο Ζακ Κωστόπουλος απείλησε με μαχαίρι τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και πως έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια διαφυγής του. Όπως αποκαλύφθηκε από το βίντεο ντοκουμέντο, ο 33χρονος, εμφανώς υπό την επήρεια ουσιών, μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ενώ δεν ήταν κανένας μέσα και εγκλωβίστηκε λόγω της πόρτας ασφαλείας. Στη συνέχεια, σε σύγχυση, επιχείρησε να βγει και δέχτηκε τον άγριο ξυλοδαρμό από τον ιδιοκτήτη και έναν ακόμη άτομο.