Νέα στοιχεία για την κοινή επιχειρησιακή δράση ΕΥΠ και Predator βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της απόφασης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη η έρευνα για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών να φύγει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και να ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου.

Ads

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητούσε να διασταυρωθεί η διαφαινόμενη ύπαρξη ενιαίου κέντρου ΕΥΠ – Predator, ωστόσο υπό τη νέα της σύνθεση που προέκυψε από τη σύμπλευση ΝΔ-Ελληνικής Λύσης η ΑΔΑΕ παρέπεμψε τους δύο αρμόδιους εισαγγελείς στη γνωμοδότηση Ντογιάκου περί απορρήτου.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επανήλθαν την Παρασκευή (20/10) με νέο αίτημά τους προς την ΑΔΑΕ όμως με παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της δικαστικής έρευνας μίας δικογραφίας χιλιάδων σελίδων και ανακριτικών ενεργειών διάρκειας 15 μηνών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Κώστας Σπυρόπουλος και Αγγελική Τριανταφύλλου, είχαν υποβάλει αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητώντας από την Αρχή να διασταυρώσει αν οι 92 τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν στοχοποιηθεί με το λογισμικό Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ.

Ads

Από την έρευνα των υπευθύνων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπό τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, προέκυψε ότι με την αποστολή παραπλανητικών links είχαν παγιδευτεί συνολικά 92 κινητά 88 ατόμων, ενώ κατεγράφησαν ακόμα 150 απόπειρες και 200 δοκιμαστικές αποστολές SMS που περιείχαν αλλοιωμένους ιστότοπους.

Όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, το ενδιαφέρον των ερευνητών κίνησε ιδιαίτερα και η διαπίστωση ότι τουλάχιστον πέντε από τους στόχους είχαν παγιδευτεί με links που σχετίζονταν με τα ραντεβού για εμβολιασμό. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η Αρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebooκ, μέλος του ευρωπαϊκού τμήματος του αμερικανικού think tank «Atlantic Council» και συνεργάτις της κυβέρνησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 έκλεισε ραντεβού για αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ελλάδα. Στις 17 Σεπτεμβρίου έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της. Ωστόσο, στις 05.31 της ίδιας ημέρας έλαβε εκ νέου SMS με «μολυσμένο» link, το οποίο της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε σύνδεσμο, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και με άλλους στοχευθέντες.

«Από την έρευνα, λοιπόν, επιχειρήθηκε να απαντηθεί το προφανές ερώτημα: Πώς οι αποστολείς γνώριζαν ότι τα θύματα είχαν ήδη υποβάλει αίτημα για εμβολιασμό, την ίδια μάλιστα ημέρα που εστάλησαν τα μηνύματα με το παραπλανητικό link;» τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ακολούθησε έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ΗΔΙΚΑ, που είχε αναλάβει την αποστολή των SMS (από το 13034) για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού. Ωστόσο, η έρευνα δεν ανέδειξε ότι στον εν λόγω φορέα υπήρξε ύποπτη διαρροή ή παρέμβαση προς διευκόλυνση των υποκλοπέων. Ετσι, εξετάστηκε διεξοδικά αν αυτοί που δέχθηκαν το link ήταν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ή άλλη κρατική Αρχή, κάτι που θα ανεδείκνυε τη συνεργασία στελεχών της ΕΥΠ και χειριστών του παράνομου λογισμικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, «φαίνεται ότι υποβλήθηκαν αιτήματα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπου διαπιστώθηκε ότι πολλά ακόμη άτομα, πέρα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ήταν στο κοινό στόχαστρο ΕΥΠ και Predator».

Ηδη για τη Σίφορντ έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, κάτι που για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί θεσμικά.

«Ταυτόχρονα, υπήρξαν ενδελεχείς έλεγχοι για τους τρόπους που πληρώθηκαν τα SMS (μέσω εταιρειών μαζικής αποστολής αιτημάτων) αλλά και τα domain names που χρησιμοποιήθηκαν για το στήσιμο της τηλεφωνικής παγίδας με δικαστικές συνδρομές σε χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά.). Τέλος, ερευνήθηκε ο ρόλος μιας αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν υπεύθυνη ερευνών στην ΕΥΠ, όπως και αναφορές ότι νεαρός συνεργάτης του ισραηλινού επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν (σ.σ. μεγαλύτερου μετόχου της Intellexa) ήταν ο ίδιος που υποβοήθησε τη χρήση του Predator στην Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα.