Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη για την “παγίδευση” του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη μέσω του παράνομου λογισμικού Predator καθώς και το δημοσίευμα για καταστροφή των φακέλων των υποθέσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη στην ΕΥΠ.

Ads

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Άρειο Πάγο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το ζήτημα από τον πρόεδρο της Βουλής.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως έσπευσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου να απορρίψει το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Οικονόμου να εγκαλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη του για «φτηνό θέαμα».

Στο ζήτημα παρενέβη με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει το «θέατρο σκιών» στην εξεταστική επιτροπή και κληθούν όλοι οι μάρτυρες που πρότεινε το κόμμα, για να ρίξουν φως και στην πτυχή του Predator.

Ads

Σάλος με επίκεντρο το δημοσίευμα για καταστροφή του αρχείου Ανδρουλάκη και τις εξελίξεις στην Εξεταστική

Εν τω μεταξύ, νέες σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα των Νέων την Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο τα δύο ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έχουν καταστραφεί. Ο ισχυρισμός πως τα δύο επίμαχα αρχεία δεν αποθηκεύτηκαν για «τεχνικούς λόγους» κατά τη αλλαγή του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ, παρότι υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση τους για δύο χρόνια, πυροδότησε νέο γύρο επικρίσεων, αλλά και ειρωνείες ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό χώρο

Την ίδια στιγμή, έντονη ήταν η αντιπαράθεση και στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με τη ΝΔ -ως κυβερνητική πλειοψηφία- να βγάζει “εκτός κάδρου” μαρτύρων τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γρηγόρη Δημητριάδη, καλώντας μόνο όσους έκρινε η ίδια πως πρέπει να καταθέσουν.

Αντιδρώντας στην απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 αποχώρησαν από τη δεύτερη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής καταγγέλλοντας καθεστωτικές πρακτικές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέφερε πως καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας για τον κατάλογο των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή. Οι εν λόγω εξελίξεις προκάλεσαν σφοδρά πυρά από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησαν για «απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου».

Αποκαλύψεις Κουκάκη και Ράμμου ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πάντως και η συνεδρίαση της εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών (PEGA) την Πέμπτη το πρωί, στην οποία κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι Θανάσης Κουκάκης και Σταύρος Μαλιχούδης (ως θύματα παρακολούθησης), η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου αλλά και Έλληνες αξιωματούχοι.

Από τη μεριά του, ο κύριος Κουκάκης ανέδειξε, μετά από σχετική ερώτηση  της Ολλανδής ευρωβουλευτού και εισηγήτριας της PEGA, Σοφία Ιντβεντ, την «σύνδεση» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρώην αντιπρόσωπο της εταιρίας Intellexa, Φέλιξ Μπίτζιο, και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη εκ μέρους του προέδρου της ΑΑΔΕ, Αναστάσιου Ράμμου, πως υπάρχουν «παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας», και από άλλους φορείς εκτός της ΕΥΠ.

Εκνευρισμός και γέλια ευρωβουλευτών για τη στάση των Ελλήνων αξιωματούχων

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι εκνευρισμό αλλά και γέλια εκ μέρους πολλών ευρωβουλευτών στην αίθουσα προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτη Αλεξανδρή. Ο ίδιος προσπάθησε ενώπιον της επιτροπής να υποβαθμίσει το θέμα, την ώρα που τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ συνεχίζουν να αναφέρονται σε «ελληνικό Watergate».

Σε κάθε περίπτωση τα όσα ακούστηκαν έδειξαν να σοκάρουν αρκετούς ευρωβουλευτές. «Όταν ερευνούμε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για σκάνδαλα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, η απάντηση που μας προβάλλουν οι κυβερνήσεις είναι εθνική ασφάλεια. Έχουμε πολλά ερωτηματικά όταν τα θύματα είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας εσκεμμένα χρησιμοποιείται για αλλότριους σκοπούς και για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια. Είναι βάσιμες αυτές οι υποψίες» σημείωσε από την πλευρά του ο Τζορντι Σολε από την Ομάδα των Πρασίνων.

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση της Πολωνής ευρωβουλευτή από τους Φιλελεύθερους (Renew Europe), Ρόζα Τουν, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσα καταθέτετε, τα ξέρω… Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, προκειμένου να κρατήσει την εξουσία».

Επιπλέον, το κλίμα του επικρατούσε στην αίθουσα φαίνεται και από μια καυστική ανάρτησή της ευρωβουλεύτριας και εισηγήτριας της επιτροπής PEGA, Σόφι Ίντβελντ: «Το δεύτερο πάνελ της επιτροπής PEGA δυστυχώς εξελίσσεται σε κωμικό σκετς τύπου “Ο υπολογιστής-λέει-Όχι” Σχεδόν καμία απάντηση, επειδή “δεν είναι μέσα στις δυνατότητές μας”, “κανένα σχόλιο για τις υποθέσεις”, “ζήτημα εθνικής ασφάλειας επομένως άκρως απόρρητο”». Η ευρωβουλεύτρια με ανάρτησή της σχολίασε και τις νέες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Σπίρτζη:  «Ακόμη μία περίπτωση Έλληνα πολιτικού (της αντιπολίτευσης) που στοχοποιήθηκε με το λογισμικό #Predator. Πιθανότατα αυτή δεν θα είναι η τελευταία αποκάλυψη. Το καπάκι των αποκαλύψεων έχει ανοίξει», γράφει δηκτικά σε ανάρτησή της στο twitter.

Από τη δική της μεριά, η ευρωβουλεύτρια των Πράσινων Diana Riba i Giner, δήλωσε «σοκαρισμένη» από την αμφισβήτηση του σκανδάλου. «Έχω σοκαριστεί λίγο γιατί στις τελευταίες τοποθετήσεις χάσαμε λίγο τους τύπους. Μέχρι και το σκάνδαλο αμφισβητήθηκε, αν είναι σκάνδαλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι σκάνδαλο να παρακολουθούνται με λογισμικά όπως το Pegasus οι πολίτες. Για αυτό και δημιουργήσαμε αυτήν την εξεταστική επιτροπή. Είναι σκάνδαλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη – με παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, βουλευτών, αντιφρονούντων. Έχουμε κανόνες. Όλοι οι ευρωβουλευτές έχουμε πλήρη ευρωβουλευτική ασυλία. Δεν μπορεί να παρακολουθηθεί ή να διωχθεί ευρωβουλευτής χωρίς να ζητηθεί από το ευρωκοινοβούλιο η άρση της ασυλίας».

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις απαντήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων και η ευρωβουλεύτρια Saskia Bricmont των Πράσινων.