Στην αποκάλυψη πως υπάρχουν “παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας” δεν έγιναν μόνο από την ΕΥΠ προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA.

Ads

Σημειώσε μάλιστα πως ακόμη και η ΕΛΑΣ και τα τμήματά της ζήτησαν μέρος από τις 15.000 υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για λόγους εθνικής ασφάλειας το 2021.

Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ έσπευσε πάντως να κάνει επίκληση του απορρήτου κατά την κατάθεσή του, ενώ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τις πληροφορίες πως τα αρχεία από τις υποκλοπές των κκ Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν αποθηκεύτηκαν για “τεχνικούς λόγους”, λόγω αλλαγής λογισμικού της ΕΥΠ.

Αρχικά, ο κ. Ράμμος ανέφερε ότι “οι νόμιμες εξαιρέσεις στην διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών βάσει Συντάγματος αφορούν την εθνική ασφάλεια και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας”.

Ads

Διευκρίνισε δε ότι η ΑΔΑΕ ελέγχει μόνο τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών, όχι άλλες υπηρεσίες και επιχειρήσεις εν γένει, ενώ προσέθεσε ότι ο έλεγχος αφορά τα δίκτυα επικοινωνιών και όχι τα παράνομα λογισμικά που μπορεί να «χτυπήσουν» έναν χρήστη.

“Δεν μπορεί να ελεγχθεί η διοικητική ή δικαστική επικύρωση για την πιθανή παρακολούθηση κάποιου. Σε περίπτωση που η ΕΥΠ, η ΕΛΑΣ ή άλλη υπηρεσία επικαλείται θέμα «εθνικής ασφάλειας» δεν υπάρχει υποχρέωση αποκάλυψης των κινήτρων ή της τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας αυτής της παρακολούθησης. Η ΑΔΑΕ ενημερώνεται για τις διοικητικές και γραφειοκρατικές παραμέτρους και ελέγχει την ορθή τήρησή τους” επεσήμανε.

“Θέλω να διορθώσω έναν αριθμό που ακούστηκε νωρίτερα, γιατί δεν ισχύει, ότι 15.000 παρακολουθήσεις ζητήθηκαν το 2021 από την ΕΥΠ. Οι εντολές δεν ήρθαν μόνο από την ΕΥΠ αλλά και από άλλα τμήματα της Αστυνομίας”, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
Επανερχόμενος στην δυνατότητα ελέγχων στους παρόχους τηλεπικοινωνιών, ο κ. Ράμμος υπογράμμισε ότι “τα κακόβουλα λογισμικά διακινούνται μέσω διαδικτύου και όχι μέσω των δικτύων τηλεφωνίας.

Έχουμε πολλές καταγγελίες, στις δύο γνωστές των κ.κ. Κουκάκη και Ανδρουλάκη προχωρούμε την διερεύνησή τους στους παρόχους και τις κρατικές υπηρεσίες. Μόλις έχουμε στοιχεία θα ενημερώσουμε όσους έχουν ζητήσει απαντήσεις, σχετικά με τα αποτελέσματα. Παράλληλα, θα συνταχθεί και απόρρητο πρωτόκολλο που θα διαβιβαστεί σε κάθε δικαστική ή κοινοβουλευτική Αρχή.

Οι δυνατότητες ελέγχου που έχει η ΑΔΑΕ περιορίζονται από την νομοθεσία, δεν υπάρχει θέμα ανικανότητας ή άρνησης ελέγχου των καταγγελιών. Και συνεχίζουμε τους ελέγχους. Εν κατακλείδι, η ελληνική νομοθεσία άλλαξε πέρυσι. Απαγορεύει από τον Απρίλιο του 2021 ως ποινικό αδίκημα το να δώσει η ΑΔΑΕ να ενημερώσει οποιονδήποτε στην Ελλάδα ότι παρακολουθήθηκε το τηλέφωνό του νόμιμα, αν αυτό αφορούσε λόγους εθνικής ασφάλειας”.