Την επιχείρηση «σώστε τον Μητσοτάκη» έθεσε σε εφαρμογή το Μαξίμου μετά τις νέες καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που επιβεβαίωσαν την παρακολούθηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. Ενδεικτική ήταν και η έκτακτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τοπική κομματική εκδήλωση, παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη, με τον πρωθυπουργό να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο φιλοφρονήσεων για τον «Κωστή», όπως επανειλλημένα τον αποκάλεσε κατά την τοποθέτησή του στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ Β2 του Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΔ στο Χαϊδάρι

Ads

Αντίθετα ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφέρθει στις νέες αποκαλύψεις υποστηρίζοντας «δεν θα μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει και να ανταγωνιστεί με τους αντιπάλους στη λάσπη και στην τοξικότητα. Βασικός άξονας της γραμμής του Μαξίμου ήταν και παραμένει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και είχε θέσει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ με την ανάληψη της διακυβέρνησης, δεν γνωρίζει τίποτα, παρότι αποδέχεται πως υπήρξαν παρακολουθήσεις. 

Υπενθυμίζεται πως το Documento έφερε στο φως συνομιλιές του Κωστή Χατζηδάκη, που επιβεβαιώνουν πως ο υπουργός ήταν υπό παρακολούθηση ως ο στόχος «5046c» από την ΕΥΠ. 

Το Μαξίμου επανέλαβε πως η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και έκανε λόγο για «ρυπαρά δίκτυα» που θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα στην «εποχή των κασετών». Επιχειρώντας να κρατήσει εκτός κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου δήλωσε: «Είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την Πατρίδα». 

Ads

Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να αμφισβητήσει τα ντοκουμέντα, στρέφεται προς τους ισχυρισμούς περί ενδεχόμενων κυκλωμάτων στην ΕΥΠ που έχουν αυτονομηθεί και δρουν ανεξέλεγκτα. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ στην Βουλή, πρόσθεσε στο άρθρο 48 μία παράγραφο που προβλέπει ότι «παύει αυτοδικαίως η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ – και μέχρι τον διορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ».

Ιδιαίτερα βοηθητικό στη στρατηγική του Μαξίμου εμφανίζεται και το ίδιο το θύμα της παρακολούθησης. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος πολιτικός-θύμα υποκλοπής από εθνικές μυστικές υπηρεσίες τόσο ατάραχος, όσο ο Κωστής Χατζηδάκης. Μετά τις νέες αποκαλύψεις, ο υπουργός αν και δεν διέψευσε την παρακολούθησή του έσπευσε να σημείωσει πως ο πρωθυπουργός «σε καμία περίπτωση» δεν εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία, κάνοντας λόγο για «δυσώδη υπόθεση». Δήλωσε μάλιστα πως «η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα Δημοκρατίας!».

Τα παραπάνω είχε υποστηρίξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση για τις υποκλοπές: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεστε λίγο;», είχε πει χαρακτηριστικά σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, πριν «αποδράσει» από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κηρύσσοντας τη λήξη της σύζήτησης. Η ερώτηση που του είχε θέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και στην οποία απέφυγε να απαντήσει – ήταν αν μπορεί να δεσμευτεί πως η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον Κωστή Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, εξηγούν για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νέες αποκαλύψεις του Documento. Σημειώνοντας πως «έλεγε συνειδητά ψέματα» τον καλεί να απαντήσει «Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους έδωσε εντολή παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη; Απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στον χώρο της ενέργειας;», 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε πως ο Κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, ενώ ανέφερε με νόημα: «Μέχρι προχθές είμασταν συκοφάντες και έπρεπε να ντρεπόμαστε. Σήμερα που αποκαλύπτεται ότι ο κ. Χατζηδάκης ήταν επί τουλάχιστον έναν χρόνο ο στόχος 5046c της ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν καταγγέλλει συκοφαντίες, Αισώπους και ψεύτικες λίστες, αλλά “ρυπαρά δίκτυα που δίνουν στοιχεία και  διοχετεύουν υλικό». Απευθυνόμενη μάλιστα προς τον Γιάννη Οικονόμου τόνισε: «Περιμένουμε να μας πει συγκεκριμένα, ποιοι είναι τα “ρυπαρά δίκτυα που δίνουν στοιχεία και διοχετεύουν υλικό”; Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων; Ο πρώην ΓΓ του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης; H Εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου; Κάποιος άλλος, και αν ναι, ποιος;».