Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν εντυπωσιάστηκαν ούτε από την παρουσίαση αποδείξεων για την συστηματική παρακολούθηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. Αγνόησαν το ρεπορτάζ του Documento και δεν έψαξαν ούτε ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που οδήγησαν στη νόμιμη επισύνδεση, ούτε πώς αξιοποιήθηκε το υλικό που προέκυψε από τις υποκλοπές.

Ads

Και φυσικά δεν σχολίασαν τι σημαίνει για την αυτονομία και την αξιοπρέπεια ενός υπουργού να μην υπάρχει τίποτα ιδιωτικό στη ζωή του ούτε τις επιπτώσεις για τους συνομιλητές του.

Ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης, άλλωστε, εμφανίζεται ψύχραιμος και βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός δεν ευθύνεται γι αυτό που του συνέβη χωρίς να ζητά απαντήσεις για το παρασκήνιο της μεθόδευσης. Όχι απλώς δεν παραιτείται, αλλά δεν διεκδικεί καν τη διαλεύκανση της υπόθεσης, να μάθει δηλαδή ποιος και γιατί τον στοχοποίησε.

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος πολιτικός-θύμα υποκλοπής από εθνικές μυστικές υπηρεσίες τόσο ατάραχος. Θα συνεχίσει το έργο του σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Γνωρίζοντας ότι στην ΕΥΠ γνώριζαν κάθε συνομιλία του που δεν ήθελε ο ίδιος να γίνει γνωστή, τις επαφές του, τα μυστικά του, τις σκέψεις του – όλα.

Ads

Ούτε συνομιλητές του Κ. Χατζηδάκη (πχ Κ. Μουσουρούλης, Τ. Χατζής) που είδαν δημοσιευμένες συζητήσεις τους με τον υπουργό αντέδρασαν με τρόπο που να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Κάθε άλλο.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ συζητούν μεταξύ τους εκφράζοντας ανησυχία και προβληματισμό αλλά αποφεύγουν να εκφραστούν δημόσια για να μην προκληθεί εσωκομματικό πρόβλημα. Σε γεύματα και σε δείπνα, σε συνάξεις σε σπίτια και σε καφετέριες, η συζήτηση είναι μονοθεματική αλλά χωρίς σκοπό να βγει προς τα έξω αυτή η αναστάτωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ακολουθούν την ίδια συνταγή που υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή: Αποπροσανατολισμός, αντιπερισπασμοί, συμψηφισμοί, δημιουργία σύγχυσης, συσκότιση. Από τη μια αφήνουν να σέρνεται η υποψία ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο ανεξέλεγκτο κέντρο στην ΕΥΠ, από την άλλη υπερτονίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας συνεννοείται για όλα με τον Κ. Βαξεβάνη για να διασπείρουν υπόνοιες ότι κάποιο παιχνίδι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ παίζει ο διαρροέας.

Ευθέως, ανοιχτά και επίσημα δεν λένε λέξη για το σκάνδαλο. Και ευτυχώς γι αυτούς, το θύμα δεν στρέφεται εναντίον του θύτη αλλά εναντίον όσων μιλούν για το κακό που έγινε.

Δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει “πνεύμα και ηθική”, ενώ ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε άγνοια, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus επί ελληνικών τηλεφώνων. Συνεργάζονταν μάλιστα με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και με το Predator. Επίσης, ενώ κατα την περίοδο 2016-2018 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την εμπορία, την διάθεση και την κατοχή του. Γιατί;».