Δικάζεται σήμερα στα Δικαστήρια Πειραιά η γνωστή Ολλανδή δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, η οποίο κατηγορείται ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή πολίτη τρίτης χώρας» επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της στην Υδρα έναν Αφγανό πρόσφυγα που δεν είχε πάρει μέχρι εκείνη τη στιγμή άσυλο.

Ads

Η κ. Μπέγκελ συνελήφθη πέρσι τον Ιούνιο στην Υδρα, όπου ζει εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα για να επισκεφτεί τον Αφγανό πρόσφυγα που είχε μόλις συλληφθεί με σκοπό την απέλαση. Ο ίδιος είχε συλληφθεί ξανά, την άνοιξη του 2020, πάλι με σκοπό την απέλαση, ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερος, συνεχίζοντας τη διαδικασία για να πάρει άσυλο.

Διαβάστε επίσης: Μπέγκελ στο Tvxs.gr για τη σύλληψη της στην Ύδρα: Είχα υποτιμήσει τους Χρυσαυγίτες, κρυφούς και φανερούς

Μετά τη νέα σύλληψη, η κ. Μπέιγκελ προσπαθούσε να εξηγήσει στους αστυνομικούς πως έκαναν λάθος, καθώς ο πρόσφυγας βρισκόταν ήδη σε διαδικασία υποβολής συμπληρωματικού αιτήματος ασύλου αλλά η διαδικασία είχε καθυστερήσει λόγω της δυσλειτουργικής πρόσβασης στην υπηρεσία Ασύλου και λόγω της πανδημίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ: Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που εκνεύρισε τον Μητσοτάκη

Ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα, η αστυνομία τής ανακοίνωσε ότι υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες για «ύποπτη σχέση με παράνομο μετανάστη» και ότι υπήρχε εισαγγελική εντολή να τη συλλάβουν, όπως και έκαναν, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται καταγγελίες στη δικογραφία.

Διαβάστε επίσης: Πέταξα το μπαλάκι στον κ. Μητσοτάκη αλλά επέλεξε να κάνει το θύμα

«Το νομικό πλαίσιο των κυρώσεων του Κώδικα Μετανάστευσης για όσους προσφέρουν υποβοήθηση σε παράτυπα διαμένοντα αλλοδαπό, σε συνδυασμό με την άρνηση παροχής υπηρεσιών προς αυτόν από οποιονδήποτε δημόσιο ή κοινωφελή οργανισμό, συνιστά ένα απαρχαιωμένο καθεστώς που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμά μας, ιδίως σε σχέση με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, που αποτελεί θεμελιώδη και απαραβίαστη αρχή αυτού, το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όσο και με την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου», σημειώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο νομικός Βασίλειος Παπαδόπουλος, συνήγορος της κ. Μπέιγκελ στην υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Ιάσονας, Μπέγκελ, Ναταλία: Who is next?