Στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ 2, στην οποία είχα την χαρά να συμμετέχω μέχρι τον Ιούνιο του 2019, οπότε και μας έπαψε η νέα διοίκηση μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ, είχαμε φιλοξενήσει συνολικά τέσσερις  φορές τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Ads

Η πρώτη ήταν στις αρχές του 2019, οταν παρουσιαστής της εκπομπής ήταν ακόμα ο Κώστας Αρβανίτης. Τον Μάρτιο του ’19, τον βγάλαμε στον αέρα μαζί με τον συνάδελφο Γιάννη Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την μάχη των ακτιβιστών, που συνεχίζουν τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στην Μεσόγειο, απέναντι στις απαγορεύσεις του Ματέο Σαλβίνι στην αστυνομοκρατούμενη Λαμπεντούζα.

Τον Απρίλιο του ΄19 επανήλθαμε  αφορμή διασώσεις στην ίδια περιοχή.

Τον Ιούνιο του ΄19 τον φιλοξενήσαμε στο στούντιο με αφορμή το κίνημα αλληλεγγύης απέναντι στα σχέδια Σαλβίνι σε όλη την Ευρώπη.

Ο αγώνας των ακτιβιστών στην Ιταλία, ήταν μια όαση ελπίδας απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, η οποία είχε ήδη αρχίσει την ποινικοποίηση της διάσωσης στη μεσόγειο και κανένα κίνημα δεν ήταν ικανό μέχρι τότε να προσπαθήσει έστω να ανακόψει, ένα διαρκές έγκλημα που έβαφε κόκκινη τη μεσόγειο από τους πνιγμούς προσφύγων.

Θυμάμαι ότι οι μόνες αντιδράσεις που είχαμε και για τις τέσσερις φορές που φιλοξενήσαμε τον Ιάσονα στη δημόσια τηλεόραση, ήταν ένα τηλεφώνημα ακροδεξιού ο οποίος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι πληρώνει την ΕΡΤ για να βλέπει ανθρώπους που διασώζουν αυτούς που έρχονται να εξισλαμισουν την Ευρώπη και ένα  γραπτό μήνυμα ανάλογου περιεχομένου. Στοπ.

Ads

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, που η Ναταλία Γερμανού που φιλοξένησε στον Άλφα τον Ιάσονα, γίνεται στόχος ενός διαδικτυακού στόλου φασιστών αλλά και υπουργών της κυβέρνησης;

Καταρχήν, το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, έδειξε με το δάχτυλο ο τότε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος χαρακτηρίζοντας τον ψευδώς ως επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της ελληνικής δημοκρατίας, προαναγγέλοντας πως δεν θα τιμηθεί τελικά από την ΠτΔ.

Μετά τη δήλωση Μπογδάνου και την σκανδαλώδη για την ΠτΔ και την κυβέρνηση ματαίωση της βράβευσης του, ξεκινάει μια αδυσώπητη  και συντονισμένη διαδικτυακή επίθεση εναντίον του από εκατοντάδες τρολοπροφίλ τα οποία τον συκοφαντούν χαρακτηρίζοντας τον «δουλέμπορο», «πράκτορα των Τούρκων» κ.α. χωρίς το παραμικρό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα γραφόμενα τους.

Ήταν μόνο τα τρολ του διαδικτύου όμως που χρησιμοποίησαν αυτές τις συκοφαντικές εκφράσεις, κρυμμένα πίσω από τα ψευδώνυμα τους; Η απάντηση είναι, όχι. Ο Κ. Μπογδάνος σε ραδιοφωνική εκπομπή τον περασμένο Αύγουστο, χαρακτήρισε τον Αποστολόπουλο «συνεργάτη του δουλεμπορικού κυκλώματος του Ερντογάν» . Στο χορό και πρωτοσέλιδα εφημερίδων και site ακροδεξιάς κατεύθυνσης.

Ποτέ κανένας εισαγγελέας δεν παρενέβη για τα δημοσιεύματα. To ερωτημα: αλήθεια, πως θα είχε αντιδράσει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή άλλοι θεσμοί, αν ΜΜΕ και 1300 προφίλ στοχοποιούσαν ως εγκληματία έναν βουλευτή της ΝΔ, παραμένει ρητορικό.

Ο Μπογδάνος, που τελικά τέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, δεν είναι ο μόνος που σιγοντάρει. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τη συνέντευξη του Αποστολόπουλου στη Ν. Γερμανού, τουιτάρει fake news ότι δήθεν ο διασώστης αμείβεται από τρεις ΜΚΟ. Δεν γνωρίζει (ή δεν θέλει να γνωρίζει) ότι ο διασώστης εργάστηκε για λογαριασμό μιας ΜΚΟ. Οι άλλες ήταν ακτιβιστικές οργανώσεις. Ο Ιάσονας τον διορθώνει, ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει καν την ευθιξία να απολογηθεί.

Ομοίως και η κ. Νικολάου, η οποία έσπευσε να κατηγορήσει τους υπερασπιστές  της Μπέγκουελ δίνοντας μια απάντηση που θα ζήλευαν πολλές ακροδεξιές οργανώσεις: «όσοι αγκαλιάζουν» την… ακτιβίστρια Ολλανδή δημοσιογράφο ας μας απαντήσουν: Θέλουμε χιλιάδες μετανάστες να «λιάζονται» στην Ομόνοια; Θέλουμε κατάργηση των ελληνικών συνόρων; Θέλουμε να γίνουμε οι καλύτεροι πελάτες του Ερντογάν;».

Η λάσπη εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων,  εναντίον  δημοσιογράφων  που αναδεικνύουν εγκλήματα όπως αυτό των παράνομων επαναπροωθήσεων,  είναι τελικά ένα πολιτειακό θέμα. Αυτό είναι που έχει αλλάξει από το 2019. Ότι σήμερα έχουμε μια αδίστακτη  κυβέρνηση ορμπανικής χροιάς. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που σηκώνει αυταρχικά το δάχτυλο σε δημοσιογράφους που ξέφυγαν από τον έλεγχο του και πρόθυμα κυβερνητικά στελέχη και πλήθος ΜΜΕ να υπερθεματίζουν με ρυθμούς πολυβόλου.

Ο δε στρατός των τρολ (ονομάζουμε έτσι τους λογαριασμούς-φαντάσματα που κάνουν μπαμ ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία γιατί αναπαράγουν τα ίδια μηνύματα και έχουν έναν έως δύο ακολουθους ο καθένας), ενεργοποιήθηκε το καλοκαίρι για να ονομάσει «σωματέμπορο» τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, επανενεργοποιήθηκε με την υπόθεση της ολλανδής δημοσιογράφου κ. Μπέγκουελ για να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό και την πολιτική των παράνομων επαναπροωθήσεων. Και χθες που η υπόθεση έφτασε στην τηλεόραση του Άλφα, η λάσπη τρένταρε με 1300 παρακαλώ τουίτ με περιεχόμενο ρητορικής μίσους και δολοφονία χαρακτήρων, του Ιάσονα και της Ναταλίας.

Η Γερμανού όπως και η Μπέγκουελ, στοχοποιήθηκε και σεξιστικά.  Ως γυναίκα, ως δημοσιογράφος, ως κόρη γνωστού δημοσιογράφου. Για μία συνέντευξη χωρίς ίχνος ριζοσπαστικού περιεχομένου στην οποία δεν έγινε καν αναφορά στα push-backs. Ο Αποστολόπουλος μίλησε καθαρά για το ανθρωπιστικό μέρος του προσφυγικού δράματος, με λόγια που έχουν χρησιμοποιήσει διεθνείς οργανώσεις και η ίδια η Κομισιόν. Αλλά η κυβέρνηση του τρίπτυχου Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, δεν αντέχει ούτε αυτό. Με ορμπανική ορμή, τρέχει να νομιμοποιήσει τα push-backs στη συνείδηση του κόσμου και να συσπειρώσει το ακροδεξιό της ακροατήριο.

Η επίθεση αυτή δεν έχει στόχο μόνο τον Ιάσονα, την Μπέγκουελ, τη Ναταλία. Έχει στόχο την  ίδια τη δημοκρατία. «Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία, η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στους παγκόσμιους δείκτες ελευθερίας του τύπου» επαναλαμβάνει  η ολλανδή δημοσιογράφος και επιβεβαιώνεται ξανά. Όσο για την απάντηση, σαφώς δεν πρέπει να την περιμένουμε από αυτούς που στοχοποιούνται άμεσα μόνο, ούτε να την στηρίξουμε στο πόσο ηχηρά πατάμε τα πληκτρολόγια μας  για να αντεπιτεθούμε μέσω των social media. Μετά τον Ιάσονα, κατασπαράζουν την Μπέγκουελ και τη Ναταλία. Who is next? Το θηρίο είναι εδώ και κάνει πάρτι και μια κοινωνία που είναι αποφασισμένη να το ανεχτεί, θα καταγραφεί από την ιστορία ως συνένοχη.