Σφοδρή υπήρξε η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση της πανδημίας.

Ads

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση”, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό  «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και απόκρυψη της αλήθειας».

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε: «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρείς και λίγο – και σωστά – ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες».

Ads

Τα πράγματα είναι – και πάλι – πολύ δύσκολα, ανέφερε ο Α. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό».

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως υπονόμευσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, για το οποίο ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε.

Η “ρητορική της αντιπολίτευσης δηλητηριάζει την κοινή γνώμη” ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την διαχείριση της πανδημίας, ενώ υποστήριξε πως στην αρχή της πανδημίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, στη συνέχεια ότι «ξεστοκάρουμε» ή ότι υπάρχουν καλύτερα εμβόλια από άλλα. Δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει αναφορά για μια ακόμη φορά στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη και την πρόταση με το κτηνιατρικό φάρμακο. Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι ήταν «πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος» και εμβολιάστηκε μόνο όταν έγινε υποχρεωτικό για τους γιατρούς για να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Πολιτεία εξασφάλισε ό, τι εμβόλιο ήθελε να κάνει ο καθένας. Αναφορικά με την Πορτογαλία, το παράδειγμα της οποίας χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εκεί η αντιπολίτευση δεν έκανε τέτοιες επιθέσεις στην κυβέρνηση.

Κατά τις δευτερολογίες τους, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκαν στο ζήτημα της πανδημίας, αλλά έκαναν αναφορά και στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα αλλά και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion.

Ειδικότερα, ια δημιουργία «καθεστώτος στην ενημέρωση» με πρόσχημα την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς δεν κάνατε καμπάνια, βρήκατε ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση, καθεστώς απευθείας αναθέσεων, για να φτιάξετε και να στήσετε το καθεστώς σας. Αξιοποιήσατε την πανδημία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην περίπτωση Κουρτς και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε: «Όταν έφτιαχνε εκδηλώσεις για τα να τον βραβεύσουν για την ελευθερία στα ΜΜΕ, σας κάλεσε να πάτε να μιλήσετε για το πόσο καλός είναι.»

Και πρόσθεσε: «Δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν και είμαστε στις τελευταίες θέσεις. Φταίει και το ότι χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε κανάλια της περιφέρειας να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις και να λένε ανοησίες. Μέσω της λίστας Πέτσας -λίστα Μητσοτάκη είναι, ο άνθρωπος αυτοφοράκιας ήταν- εσείς χρηματοδοτήσατε αυτά τα μέσα».

«Χρηματοδοτείτε», υπογράμμισε, «τους ψεκασμένους που κάνουν καμπάνια ενάντια στον εμβολιασμό και έρχεστε εδώ και λέτε η αντιπολίτευση φταίει».

Απαντώντας στην σχετική αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν ήθελε να τοποθετηθεί, αλλά αφού τέθηκε ως θέμα κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να δεχθεί να ερευνηθούν τα πάντα από το 2015 και μετά, δηλαδή να συμπεριληφθεί και η περίοδος διακυβερνησης Τσίπρα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για τα ΜΜΕ που προβάλλουν «ψεκασμένους», ενώ πήραν χρήματα από την καμπάνια για τον κοροναϊό. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γίνονται έλεγχοι σε όλα τα Μέσα θεσμικά, ενώ υποστήριξε ότι αυτό το επιχείρημα δεν στέκει στην πραγματικότητα.