Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υπονόμευσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, για το οποίο ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε.

Ads

Η “ρητορική της αντιπολίτευσης δηλητηριάζει την κοινή γνώμη” ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την διαχείριση της πανδημίας, ενώ υποστήριξε πως στην αρχή της πανδημίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, στη συνέχεια ότι «ξεστοκάρουμε» ή ότι υπάρχουν καλύτερα εμβόλια από άλλα. Δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει αναφορά για μια ακόμη φορά στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη και την πρόταση με το κτηνιατρικό φάρμακο. Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι ήταν «πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος» και εμβολιάστηκε μόνο όταν έγινε υποχρεωτικό για τους γιατρούς για να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Πολιτεία εξασφάλισε ό, τι εμβόλιο ήθελε να κάνει ο καθένας. Αναφορικά με την Πορτογαλία, το παράδειγμα της οποίας χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εκεί η αντιπολίτευση δεν έκανε τέτοιες επιθέσεις στην κυβέρνηση.

“Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη δέσμη μέτρων που πάρθηκαν για τους νέους αφού έτσι ανέβηκε το ποσοστό των εμβολιασμών σε αυτούς.

Ads

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την καμπάνια για το εμβόλιο, μιλώντας για «λόγια του αέρα».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση Ελευθερία υπήρξε επιτυχημένη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “πετύχαμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών από εκείνο που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις” στην αρχή του εγχειρήματος.

“Μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στους εμβολιασμούς”

“Μια δόση έχουν λάβει 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο. Ασφαλώς θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα” ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο πώς θα ανέβουν οι ρυθμοί του εμβολιασμού. Σε αυτό το σημείο επανήλθε στην κριτική του στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν διαμορφώθηκε ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην πανδημία.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει άσχημη εικόνα των θανάτων τον τελευταίο μήνα, αλλά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι γενικεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ σε χειρότερη θέση είναι Ιταλία, Βέλγιο, αλλά και Βουλγαρία και Ρουμανία.

Εσφαλμένο χαρακτήρισε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνησιμότητα αν εξαιρεθεί ο κοροναϊός. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει αυτά τα στοιχεία για να τα εξετάσουν οι επιστήμονες.

“Διαστρεβλώνετε τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έπειτα τόνισε ότι 9 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή.

Ανέφερε ότι έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις.”Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία και τις υπόλοιπες ασθένειες πλέον” ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αν οι ενήλικοι είχαν εμβολιαστεί στο 95%, αντί του 80%, θα είχαμε λίγο πάνω από 50 διασωληνωμένους” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει θέμα με το ποσοστό εμβολιασμού σε αντίθεση με τα νησιά. Είπε ακόμα ότι η Κρήτη που αρχικά ήταν πίσω, κάλυψε το χάσμα.